Akademisyenlerin üzerine yürüyen rektör yardımcısına sosyal medyadan tepki: Direnirseniz başka bir üniversite mümkün

Nişantaşı Üniversitesi'nde işten çıkarıldığı için genel sekreterlik önünde bekleyen akademisyenlerin üzerine yürüyen rektör yardımcısı sosyal medyada gündem oldu.

Nişantaşı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Ünal, akademisyenlerin üzerine yürüdü.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nişantaşı Üniversitesi'nde 20'ye yakın araştırma görevlisi işten çıkarıldı. İşten çıkarma gerekçesi olarak "performans yetersizliği" gösterildi. İşten çıkarılan araştırma görevlileri, genel sekreterliğe gelerek burada beklemeye başladı. 

Bu sırada Nişantaşı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Ünal, bekleyişini sürdüren araştırma görevlilerinin üzerine yürüdü. Ünal'ın araştırma görevlilerinin üzerine yürüdüğünü gösteren görüntüler, sosyal medyada tepki topladı.

'DİRENİRSENİZ BAŞKA BİR ÜNİVERSİTE MÜMKÜN' 

Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Zeynep Gambetti "Akademisyenin karşına devlet üniversitesinde 'amir rektör', vakıf üniversitesinde 'patron rektör' çıkaran bu anlayış kökten değişmeli! Akademisyen amire veya patrona biat ettiğinde, bilim ve eğitim Türkiye'de olduğu gibi yerlerde sürünür! #kabuletmiyoruzvazgeçmiyoruz" paylaşımında bulundu.

Siyaset bilimci Dr. Ali Rıza Güngen "Genç meslektaşlarının yanında olmayan vakıflısı-devletlisi sonra çalışma koşullarından, ücretlerden yakınmasın. Direnmezseniz eğitim bu, direnirseniz başka bir üniversite mümkün" ifadelerini kullandı. 

Eğitim Sen İstanbul 6 No'lu Şube de yaptığı paylaşımda "Nişantaşı Üniversitesi'nde asistan kıyımı haberleri alıyoruz. Bu hukuksuzluğa ve güvencesizliğe boyun eğmeyecek, birlikte mücadele edeceğiz. Her canınızın istediğinde akademisyenleri kafanıza göre işten çıkaramazsınız! 'Performans' denilen safsataya sığınamazsınız!" dedi. 

Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Turgut Tarhanlı da "Türkiye'nin birtakım yükseköğretim kurumları, araştırma görevlilerini ve öğretim üyelerini birer maliyet ünitesi olarak metalaştırıp aşağılayan, akademik faaliyetleri sözüm ona tasarruf politikalarının budamasına tâbi kılan pervasız, hesapsız zorbalıklarla ancak avucunu yalar" paylaşımı yaptı. 

 

ÜNİVDER: YÖNETİME BURANIN BİR ÜNİVERSİTE OLDUĞUNU HATIRLATIYORUZ

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği'nden de (Ünivder) bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Nişantaşı Üniversitesi yönetiminin 'yasaları çiğnediği' belirtilerek YÖK göreve çağrıldı. Açıklama şöyle: 

"29 Mart 2022, ülkemiz üniversite tarihinde bir utanç günü olarak kayda geçti. Açık yasal zorunluluğa karşın eksik ücret verilen araştırma görevlilerinin ücretlerinin kamu çalışanları ile eşitlenmesi için verdikleri dilekçeler gerekçe gösterilerek sözleşmeleri feshedildi, üniversite yöneticisi tarafından sözlü şiddete maruz bırakıldılar. Onlara destek veren öğretim üyelerinin de işlerine son veriliyor. Nişantaşı Üniversitesi yönetimine ve tüm diğer vakıf üniversiteleri yöneticilerine hatırlatıyoruz: Ücretlerin eşitliği kanuni bir zorunluluktur. Tüm akademi çalışanlarına birikmiş farklarla birlikte eşit ücretleri ödenmelidir. Yasayı çiğniyorsunuz. ÜNİVDER olarak tüm vakıf üniversite yönetimlerini yasaya uymak ve YÖK’ü yasayı uygulamak için gerekenleri yapmaya çağırıyoruz. Üniversitenin tüm bileşenlerini, öğrencilerimizi, öğrenci ailelerini eğitim kalitesini kökten bozan bu uygulamalar için aktif tavır almaya çağırıyoruz. Yasal hakları için mücadele eden tüm akademi mensuplarıyla birlikteyiz, buradayız. Birlikte kazanacağız."

ÜNİVERSİTEDEN AÇIKLAMA 

Nişantaşı Üniversitesi'nden konuya ilişkin açıklama yapıldı. 'Söz konusu iddialara ilişkin' kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi ihtiyacı doğduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kurulduğu günden bu yana öğrenci ve eğitim odaklı bir anlayışa sahip olan Nişantaşı Üniversitesi, ilgili konuda 4857 sayılı İş Kanunu ve YÖK Kanununa uygun bir şekilde hukuki bir süreç yönetmiştir. Nişantaşı Üniversitesi tarafından alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak arabuluculuk yoluna başvurulmuş ve kamuoyuna yansımış olan olaylar arabuluculuk müzakereleri devam ettiği esnada meydana gelmiştir. Üniversite yönetimi tarafından iş akdi ile ilgili yapılan görüşmelerde akademik personelin kanundan ve sözleşmeden kaynaklanan her türlü haklarının eksiksiz ödeneceği bildirilmiştir. Kampüs içerisinde, provokatif bir şekilde eğitimi engelleyen, üniversite içerisinde infial yaratan eylemlerde bulunulması üzerine üniversite tarafından gerekli hukuki girişimlerde bulunulmuştur. Nişantaşı Üniversitesi akademik, idari personel ve öğrencilerin her türlü Anayasal, demokratik eylem hakkına saygı duymakla beraber, söz konusu örgütlü eylemlerin üniversite itibarını zedelemeyi hedeflediği, iyi niyetli olmadığı, Anayasal hakların dışında kaldığı ortadadır." (HABER MERKEZİ)