Akaryakıt fiyatlarındaki artış için Meclis Araştırması talebi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, akaryakıt fiyatlarındaki artışın nedenlerinin belirlenip çözüm yollarının bulunması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıla göre yüzde 120’nin üzerinde artan akaryakıt fiyatlarının neden olduğu mağduriyetin incelenmesi için Meclis Araştırma Önergesi verdi.

CHP Milletvekili Gürer, önergesinde, motorin fiyatlarındaki artışın ülke koşullarında sanayicisinden tüccarına, işletmeciden ticaret erbabına kadar maddi yük getirdiğini söyledi.

‘AKARYAKITA YAPILAN ZAMLAR GIDA FİYATLARINA YANSIDI’

Akaryakıta yapılan her zammın tarladan softaya kadar gelen gıda fiyatlarına yansıdığını kaydeden Gürer, şöyle konuştu:

“En iyi koşullarda gıdaya eğitime ve sağlığa ulaşmanın en doğal hak olduğu günümüzde maalesef ki pek çok vatandaşımız en temel gıda, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarına dahi erişmekte ciddi zorluklar yaşamakta ve hatta erişememektedir. Çünkü mazot fiyatlarına yapılan yüksek artışlar hayata dair her alandaki kişi ve kuruma birincil etki etmektedir” dedi.
 
Özellikle çarşı, pazar, market fiyatlarında akaryakıt zamları ile oluşan ciddi fiyat artışları yaşandığına dikkat çeken Gürer, bu duruma dövizdeki değişkenliğin gerekçe gösterildiğini ifade etti. Gürer, ÖTV’nin kaldırılmasını, KVD oranının da düşürülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

‘BİR YILDA 120’Yİ GEÇEN FİYAT ARTIŞI İNCELENMEYE DEĞER’

Dünyada akaryakıt fiyatları düşerken Türkiye’de bu düşüş aynı oranda yansımadığını söyleyen Gürer,

“Bir yılda yüzde 120‘yi geçen fiyat artışı bu bağlamda incelemeye değerdir. Akaryakıt fiyatları ile ilgili belirleyici kuruluşlar arasında yaşanan fiyat artış tartışmaları bu bağlamda bir sorunun varlığının göstergesidir. Akaryakıt fiyatları EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) PUİS (Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası) ile yaşadığı sorun önemli bir inceleme konusudur” ifadelerine yer verdi. (DUVAR)