Akbelen keşfinde hakimden avukatlara hakaret: Ruh hastası

Akbelen Ormanı'nda şirket tarafından ağaçların kesilmesine karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. Keşif alanında, heyet üyesi hakimin İkizköy avukatlarına hakaret ettiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin kömür madeni aramasına karşı İkizköy halkı tarafından açılan davada, bilirkişi incelemesi yapıldı. Ağaç kesimine karşı nöbet tutan bölge halkı Akbelen Ormanı girişinde döviz ve pankartlarla bilirkişi heyetini karşılarken, sık sık “Akbelen ormanını vermeyeceğiz” sloganları atıldı.

Davanın avukatları Arif Ali Cangı ve İsmail Hakkı Atal, belirlenen buluşma noktasında beklerken, bilirkişi aracı bu noktada durmadan hızla uzaklaştı. Avukatlar uzun süre heyete telefonla da ulaşamadı. Yaklaşık yarım saat sonra avukatlar İkizköy Işıkdere mevkiinde heyeti bularak keşfe katıldı. İlk olarak keşfe davacı avukatları dışında kimse dahil edilmezken, itirazlar üzerine maden alanı içindeki inceleme noktasına Muğla, İzmir ve Adana barolarından gözlemci avukatlar da dahil edildi.



REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNDULAR

Dernek tarafından talep edilen ziraat mühendisi, iklim uzmanı, halk sağlığı uzmanı ve toplumsal maliyet analizi yapabilecek iktisatçı bilirkişi ise mahkemece heyete dahil edilmedi. Davacı KARDOK Derneği’nin yönetim kurulu üyeleri ve mahkemeye daha önceden davacı tarafın uzman olarak sunduğu kişiler ise maden sahasına alınmadı.

Muğla 1'inci İdare Mahkemesi heyet üyesi hakim, İkizköy avukatları Arif Ali Cangı ve İsmail Hakkı Atal ile Adana Barosu'ndan Avukat Şiar Rişvanoğlu'na hakaret etti. İlk olarak avukat Arif Ali Cangı'ya "ruh hastası" diyerek hakaret eden hakim, diğer avukatların tepki göstermesi üzerine onlara da aynı şekilde hakaret etti. Yaşanan olay üzerine davacı avukatlar reddi hakim başvurusunda bulundu.

AVUKAT CANGI: KEŞİF EKSİKLERLE BAŞLADI, HAKARETLE SONA ERDİ

Yaşanan olayı anlatan Avukat Arif Ali Cangı, “Hakim, herkesin içerisinde bana ve diğer avukat arkadaşlara hakaret etti. İmzalar atılırken bile nöbetteki arkadaşlardan Deniz Gümüşel köylüleri yatıştırmaya çalışıyordu. O zaman da 'Şimdiye kadar aklınız neredeydi, niye yatıştırmadınız?' dedi. Bize de 'ruh hastası' diyerek hakaret etti. Böyle bir hakimle karşı karşıyayız. 30 yıllık avukatlık hayatımda ne böyle bir hakim gördüm ne de böyle bir keşif...” dedi.

Keşif sürecine ilişkin de konuşan Cangı, keşfin eksikliklerle başladığının altını çizdi. Cangı şunları kaydetti:

“Biz hakimi reddederek keşfin yenilenmesini istedik. Zira bu şekilde bir keşifle çıkacak sonucun düzgün ve adil bir sonuç olmayacağını düşünüyoruz. Öncelikle reddi hakim talebimiz konusunda heyet karar verecek. Heyet reddi hakim talebimizi reddederse ona ilişkin itiraz sürecimiz de olacak. Keşif yenilenmezse bilirkişi raporları beklenecek. Bilirkişilerin dikkate alması için sorular sorup, uzman görüşleri bildirdik. Keşif zaten başlangıçta çok sorunlu başladı. Bizim taraf olma haklarımız yok sayıldı. Örneğin biz derneğin yönetim kurulu üyelerinin de keşfe katılmasını istedik. Mahkeme bunu reddetti. Oysa yönetim kurulu üyeleri de başkan kadar sorumlular. Diğer yandan uzmanlarımız vardı. O uzmanlarımızı da keşif mahalline sokmadılar. Yani eksiklerle başladı ama en sonunda hakaretle biten bir keşif oldu.”

Öte yandan İkizköylüleri desteklemek için Akbelen Ormanı'na gelen yüzlerce kişi ve yöre halkı nöbet alanında forum yaptı.