Akbelen'de keşif tamamlandı: Mücadelenin bir simgesi olacak

Milas'taki Akbelen Ormanı'na yapılmak istenen kömür madenine karşı açılan davada bilirkişi keşfi tamamlandı. Avukat Arif Ali Cangı "Bugünkü keşif yapılan mücadelenin bir simgesi olacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Muğla'nın Milas ilçesinde Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye ait iki termik santrale kömür sağlamak amacıyla Akbelen Ormanı'na yapılmak istenen kömür madeni sahasına karşı İkizköy halkı ve çevre aktivistleri tarafından başlatılan mücadele sürüyor. Nisan ayında maden işletme izni veren Tarım ve Orman Bakanı imzalı kararın iptali için açılan davada, bugün bilirkişi keşfi yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği ise gece saatlerinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Değişikliğe göre zeytinliklerin de maden faaliyetleri için kullanılabilmesinin önü açılırken, değişikliğin Akbelen Ormanı'nı da etkileyebileceği düşünülüyor. Değişikliğin bilirkişi keşfi öncesi yapılması da dikkat çekti.

BİLİRKİŞİLERE RAPORU HAZIRLAMALARI İÇİN 10 GÜN SÜRE VERİLDİ

Keşif öncesi alanda toplanan bölge halkı ve çevre aktivistleri, "Akbelen için adalet", "Başka bir dünya yok" yazılı pankartlar ile "Santrali boşalt ormanı değil", "Kömürü değil yaşamı savun" yazılı dövizler taşıyarak keşif sonlanana kadar bekleyişini sürdürdü. Yaklaşık 7 saat süren keşifte tarafların, müdahillerin, keşif mahallinde bulunan kurum temsilcilerinin açıklamaları dinlendi. Bilirkişilere, naip üye tarafından yönetilen sorular doğrultusunda gerekli incelemeyi yaparak ayrıntılı ve gerekçeli olarak hazırlayacakları 10 örnek raporu mahkemeye sunmaları için raporu hazırlamaları için otuz gün süre verildi.

AVUKAT CANGI: YAŞAMI SAVUNMAYA DEVAM EDECEKLER, AKBELEN'İ VERMEYECEKLER

Bilirkişi keşfi sonrası köylülerin avukatlarından Arif Ali Cangı açıklama yaptı. Maden ocağı açılmasına ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığının vermiş olduğu iznin iptal davasında ikinci kez keşfe gittiklerini söyleyen Cangı, "Daha önceki keşifte hakarete uğramıştık, yok sayılmıştık. İtirazlarımız üzerine keşif tekrar edildi. Şu anki işletilen maden sahasının alanı ne hale getirdiğini gösterdik bilirkişilere. Akbelen Ormanı'nı gösterdik. Ayrıca, Akbelen Ormanı'nın altından geçen su kaynaklarının çıktığı su kuyularını gösterdik ki bu su kuyuları Bodrum'un, Güllük'ün, havaalanının ve bölgenin suyunu sağlayan kaynaklar. Şayet Akbelen Ormanı'nda maden açılırsa bu su kaynaklarının kuruması ya da kirlenmesi riski var. O nedenle bilirkişilerden özellikle bu konuya dikkat etmelerini istedik" diye konuştu.

Bu sabah zeytincilikle ilgili olarak Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nde bir değişiklik yapıldığına da dikkat çeken Cangı, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılmasına Dair Kanunun 20'inci Maddesi'ne aykırı olarak zeytinliklerin madenciliğe açıldığını söyledi. Cangı şöyle devam etti:

"Sanki bizim keşfimizi bekler gibi ya da keşfimize müdahale edercesine böyle bir yönetmelik değişikliği oldu. Ancak sabahtan beri 'Akbelen Ormanı için Adalet', ' Zeytin İçin Adalet' sloganları çınlıyor burada. Bugünkü keşfimiz aynı zamanda zeytinliklerin madenciliğe feda edilmemesi için yapılan mücadelenin bir simgesi olacak. Bu kitle ve yaşamı savunan, destekleyen tüm yaşam savunucuları Akbelen Ormanı'nı Vermeyecekler, zeytinlikleri vermeyecekler. Yaşamı savunmaya devam edecekler."

'KÖMÜR ÖLDÜRÜR, ZEYTİN YAŞATIR'

Açıklamada konuşan İkizköy Kardok Derneği Başkanı Nejla Işık ise Akbelen Ormanı'nın İkizköylüler için önemini bilirkişi ve hakime anlattıklarını söyledi. İkizköy topraklarından vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Işık, "Buranın akciğerimiz olduğunu, en başta temiz havamız olduğunu anlattık. Buradan sularımızın, kuyularımızın nasıl beslendiğini anlattık. Buradan geçimimizi nasıl sağladığımızı anlattık. Keçilerimizi, koyunlarımızı, hayvanlarımızı, en önemlisi zeytinlerimizi anlattık. Zeytin şifadır dedik. Kömür öldürür, zeytin yaşatır dedik. İstediğimiz her şeyi elimizden geldiğince, dilimiz döndüğünce anlattık. Akbelen Ormanı'ndan da, İkizköy'ün topraklarından da vazgeçmiyoruz" dedi.

'BİZİM AÇIMIZDAN GÜZEL BİR KEŞİF OLDU'

Davaya davacı Kardok Derneği'nin uzmanı olarak katılan halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa ise konunun sağlık boyutuna dikkat çekti. Karababa, "Neşeliyiz. Bugün Akbelen Ormanı'nın kömür madenciliğine feda edilmemesi için açtığımız davanın keşfi bizim açımızdan güzel bir keşif oldu. Halk sağlığı açısından Akbelen Ormanı'nın ne denli önemli olduğunu anlatmaya çalıştık. Akbelen Ormanı'nın korunmasıyla buradaki hava kalitesinin nasıl iyi olacağını, kömüre feda edilirse madencilik faaliyetleri nedeniyle havanın, toprağın, suyun nasıl kirleneceğini ve bunların da insan sağlığı açısından, diğer yaşam öğeleri açısından nasıl riskler doğuracağını mahkeme heyetine anlatmaya çalıştık" dedi.