Akkuyu Nükleer Santrali'nde iş bırakma eylemi

Maaşları ve fazla mesai ücretlerinin eksik yatırılmasına tepki gösteren, Aydıner firmasına bağlı olarak Akkuyu Nükleer Santrali'nde çalışan işçiler iş bıraktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mersin'de yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Aydıner adlı taşeron şirketine bağlı çalışan 1200 işçi, ücretlerinin eksik yatırılması nedeniyle iş bırakma eylemi yaptı.

Evrensel gazetesinin haberine göre, 20 metre derinliğinde, neredeyse bir futbol sahası büyüklüğünde inşa edilen kuyunun inşaatında 600’ü gece, 600’ü gündüz çalışan işçiler, nükleer santral faaliyete geçtiğinde denizden alınarak kullanılacak soğutma suyu deposunun inşaatını yaptıklarını ifade etti.

Aralarında kaynakçı, kalıpçı, demirci, kalıp imalatı ve marangozluk yapan işçilerin yanı sıra pek çok inşaat işçisinin çalıştığı Aydıner taşeron şirketinde işçiler 5 bin 500 ila 6 bin 500 arası ücret aldıklarını söyledi. İşçiler, ücretlerin eksik yatırılması, kaynakçı, kalıpçı ve demircilerin fazla mesai ücretlerinin eksik hesaplanması nedeniyle iş bıraktı.

'MESAİ BİTMESİNE RAĞMEN İŞÇİLERİ KUYUDAN ÇIKARMADILAR, GÜVENLİK MERDİVENİ KAPATTI'

Bir yıla yakındır santral inşaatında çalışan bir işçi, "Sabah 08.00’de işbaşı yapıp akşam 06.00’da bırakıyoruz. Bir saat yemek molasını çıkınca 9 saat yapıyor. Şirket bizi 9 saat çalıştırıp 8 saat parası ödüyor. O bir saati fazla mesaiye saymıyor" dedi.

"Geçen hafta da mesai bitmesine rağmen işçileri fazla mesai yapacaksınız diyerek kuyunun inşaatından çıkarmadılar, güvenlikçiler çıkış merdivenini kapatıp çıkışları engellediler" diyen işçi, "Bazen normal mesai sonrası akşam 09.00’a kadar çalışıyoruz. Bunlar da eksik yatırılıyor. Kaynakçı, kalıpçı, demirciler 6 ila 6 bin 500 arasında maaş alıyorlar. Maaşı düşük yatan da var, fazla mesai ücreti eksik yatan da. O nedenle iş durdurduk" ifadelerini kullandı.

'SADECE İŞ DURDURUNCA SİZİ DİNLİYORLAR'

1200 işçinin çalıştığı taşeron şirkette 150-200 formen olduğunu söyleyen işçi, "Burada formenler var. Her işçi formenle anlaşıp işbaşı yapıyor. İşçiler formenlere bağlı olarak çalışıyor. Her işçi grubunun başında bir ustabaşı var. Formenler işi ustabaşına veriyor ve gelip gidip işin yapılıp yapılmadığını kontrol ediyorlar. Burada sadece iş durdurunca sizi dinliyorlar yoksa başka türlü kimse sizi duymaz" diye konuştu.