AKM'de sanatçılara ve çalışanlara otopark unutuldu, her gün 65 lira ödeyecekler

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, AKM’de çalışanların ve sanatçıların otopark kullanmak için ücret ödemek zorunda kaldığını, Ankara’daki CSO’da ise çalışanlara 180 kişilik yer ayrıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, yeniden inşa edilen İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ile ilgili açıklama yaptı. İlgezdi, AKM’nin otoparkında çalışanlar ve sanatçılar için otopark yetersizliği gerekçesiyle yer ayrılmadığını ve çalışanların otopark ücreti ödemek zorunda kaldıklarını söyledi.

AKM’de çalışan personel ve sanatçıların işlerine araçları ile gelmeleri durumunda günlük 65 lira otopark parası ödemek zorunda kalacağını belirten İlgezdi, “Çalışanlar ayda bin 625 lira otopark parası ödemek zorunda kalacak. Çalışanların birçoğunun maaşının yarısı otopark ücretine gidecek. Böyle bir uygulama olamaz” ifadelerini kullandı.

‘ÇALIŞANLARIN MAAŞININ YÜZDE 46’SI OTOPARKA GİDECEK’

AKM’nin 2 bin kişilik büyük salon ve 800 kişilik tiyatro salonuna sahip olduğunu hatırlatan İlgezdi, “Yüzlerce personelin çalıştığı AKM’ye sadece 400 kişilik otopark yapmak kimin talimatıdır?” dedi. İlgezdi, otopark parası ödemek zorunda kalan çalışanlara dair şunları söyledi:

“2 bin kişilik büyük salonunun, 800 kişilik tiyatro salonunun olduğu, bu temsiller için yüzlerce sanatçı ve personelin çalıştığı AKM’ye sadece 400 kişilik otopark yapılması kimin talimatıdır. Çalışanlara otoparkta yer ayrılmadığı için günlük 65 lira otopark parası ödemek zorundalar. Böyle bir başka kurum olamaz. Ekipten bir oyun hazırlığı için 25 gün çalışmaya gelen personel otoparka bin 625 lira vermek zorunda. Yani 2 bin liradan az gelir için çalışmak zorunda. Başka bir ifade ile maaşlarının yüzde 46’sı otoparka gidecek.”

‘BAKANLIĞIN AKLI KÜLTÜR VE SANATTA DEĞİL OTOPARKTA’

İlgezdi, Ankara’da 3 Aralık 2020’de açılan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Binası’nın (CSO Ada) otoparkında ise çalışanlara otoparkın en alt katı olan -3 ve -3A katlarında 180 kişilik yer ayrıldığını hatırlatarak, “Bakanlığın aklı kültür ve sanatta değil otoparkta. Bakanlık yetkilileri, ‘Biz nasıl yapalım da kendi personelimize otoparklarda yer ayırmayalım, onlardan para alalım’ diyor” diye konuştu.

‘181. PERSONEL CEZALANDIRILARAK GÜNLÜK 30 LİRA ÖDEYECEK’

CSO’daki 180 kişilik otopark yeri için belirli bir kriterin bulunmadığı söyleyen İlgezdi, CSO binasında hali hazırda Devlet Türk Halk Müziği Topluluğu, Devlet Klasik Türk Müziği Topluluğu, Devlet Halk Dansları Topluluğu, Devlet Çok Sesli Korosu, Devlet Türk Dünyası Müzik Topluluğu’na bağlı görevli ve sanatçıların çalıştığını dile getirdi.

İlgezdi, “180’den fazla personel gelirse para alınacağı personele resmi yazı ile iletildi. 181’inci personel cezalandırılarak günlük 30 lira para vermek zorunda kalacak. Havalimanlarına uçuş, köprüler ve otoyollara geçiş garantisi veren hükümet, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı otoparklara da park etme garantisi mi verdi?” dedi.