Aknehir Mahallesi kadın muhtar adayı: En büyük engel feodalite

Hatay'ın Defne ilçesine bağlı Aknehir Mahallesi'nden ilk kez kadın muhtar adayı çıktı. Bilhen Alkan Habip, seçim çalışmalarında en büyük sorununun akrabalık bağları ve feodalite olduğunu söyledi.

Bilhen Alkan Habip, ev ziyaretlerinde bulunup projelerini anlatıyor.
Google Haberlere Abone ol

HATAY - Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Aknehir Mahallesi, konum olarak aslında Samandağ sınırları içinde ama resmiyette Defne’ye bağlı. Köyün nüfusu 2020 yılında 1605 iken 2021 yılında 1580'e, 2022 yılında da 1480'e düştü. Ancak 6 Şubat depremlerinden sonra nüfus, neredeyse üç katına çıktı. Defne ve Antakya’da evi yıkılan aileler, soluğu Aknehir ve onun hemen yanındaki Değirmenbaşı köylerinde aldı.

Aknehir’in adı, 6 Şubat depremlerinden sonra bu köyden olan Gülay Mübarek’in paylaşımlarıyla öne çıktı. Depremin ilk zamanlarında yardımların gitmediği köyde, Mübarek sosyal medya paylaşımlarıyla kamuoyu oluşturarak; su, bebek bezi, ayakkabı, çadır gibi ihtiyaçların karşılanmasında sivil bir inisiyatif ördü.

31 Mart seçimlerine sayılı gün kala Aknehir'de ilk kez bir kadın muhtarlığa adaylığını koydu. Muhtar adayı Bilhen Alkan Habip, seçim sürecinde en büyük destekçisinin kadınlar, en büyük engelin ise feodalite olduğunu söyledi.

Bilhen Alkan Habip, seçim çalışmalarında en büyük desteği kadınlardan gördüğünü söyledi. 

'İLK KEZ BİR KADIN MUHTARLIĞA ADAY OLDU'

Defne’nin aşağı Döver köyünden olan Bilgen Alkan Habip, biyoloji öğretmeni. Üç erkek muhtar adayına karşı yarışacak olan Alkan Habip, 2022 yılının ekim ayında Aknehir’e yerleşerek, eşiyle burada yaşamaya başladı. Depreme, Aknehir’de yakalanan Alkan Habip, kısa bir süre İzmir’e gitse de gönlü elvermediği için hemen döndü.

Döndüğü hafta Tavla köyü ve Samandağ merkezde eğitim çadırları kurulduğunu duyunca Aknehir’de bir eğitim çadırı kurulması için velilerle, dayanışma gruplarıyla iletişime geçerek, eğitim çadırı kurdu. 24 Nisan’da resmi eğitim başlayınca öğrenciler gitti, çadır boşaldı. Alkan Habip, bu süreçte eğitim çadırını etüt merkezine dönüştürdü. Kendisiyle beraber çalışma yapacak gönüllü öğretmenler buldu, gençlerin derse katılımı için tek tek gezdi ve 85 lise öğrencisine ders verdi.

'AKNEHİR’E KADIN MUHTAR YAKIŞIR'

Bilgen’in muhtarlığa aday olma fikri, eğitim çalışmaları yaptığı dönemde ortaya çıkmış. Yaşadığı köy için çalışmalarını resmi boyutta devam ettirmek istediğini belirten Alkan Habip, “Çocuklara, kadınlara, köyün sorunlarına çare olmayı istedim. Aknehir, Değirmenbaşı, Sinanlı köylerinde çocukların servis sorunu vardı, hayırseverler aracılığıyla çözdük. Sadece kendi köyüm, mahallem değil, çevre köylere de faydalı işler yaptım. Bu süreçte işte ‘muhtar gibisin’ esprileri yapılıyordu, 'neden olmasın ki' diye düşündüm ve aday oldum. Daha önce aday olmayı düşünen kadın muhtar olmuş ama cesaret edememiş. Ben de 'Aknehir’e kadın muhtar yakışır' dedim ve aday oldum” diye konuştu. 

'MUHTARLIĞI EVRAK İŞİ OLARAK GÖRMÜYORUM'

Aknehir’in yol, altyapı, çevre kirliliği, sosyalleşmeye dek birçok sorunu var. Alkan Habip’in, önceliği çocuklar ve eğitim. Aknehir’de kadınların en çok dert yandığı konu da eğitim. Alkan Habip, mahallede Defne Belediyesi’ne ait âtıl bir bina olduğunu, bu binayı sanat ve sosyalleşme yerine dönüştüreceğini söyledi. Çevre kirliliği, altyapı ve yol sorunu için belediye ile de istişare halinde olacağını belirtti. Alkan Habip, muhtarlığa sadece evrak işleri ve yardım dağıtma olarak bakmıyor, mahalleyi güzelleştirmek için resmi bir görev olarak görüyor.

Alkan Habip’in adaylığı sürecinde de en büyük destekçisi kadınlarken en büyük engel ise feodalite... Her ne kadar Hataylı hatta Defneli olsa da Aknehirli olmayan Alkan Habip’in karşısına akrabalık bağları çıkıyor. Çünkü şu an kendisi gibi aday olan muhtar adayları, köyün tamamıyla akraba. Yaptığı çalışmalarının beğenildiğini, kadın, çocuk ve eğitimi düşünmesinin takdir de topladığını söyleyen Alkan Habip, süreci şu sözlerle anlattı: “Bana ‘seni sevdim ama halamın oğlu da aday’, kimisi ise ‘kimse duymasın sana vereceğim’ diyor. Mahallede herkes birbiriyle akraba. İki muhtar adayının da akrabaları var. Kadınlar beni dinliyor, bir kadın muhtar adayının olmasına da çok seviniyor. Sanırım şu an en büyük rakibim akrabalık bağı ve feodalite.”