AKPM üyesi Hunko: İmralı ziyaretimi Türk makamları engelliyor
AKPM üyesi Andrej Hunko, İmralı Cezaevi'ne yapacağı ziyaretin engellendiğini söyledi.
DUVAR - İmralı Cezaevi'nde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'a verilen disiplin cezası ile ilgili açıklama yapan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AKBK) Üyesi ve Almanya Sol Parti milletvekili Andrej Hunko, bu cezanın kabul edilir olmadığını söyledi. Hunko İmralı'ya gidişine de Türkiye makamları tarafından izin verilmediğini belirtti.
'İNCELEME MEKANİZMASINA İZİN VERİLMELİ'
İmralı’da bulunan Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecrit devam ederken, geçtiğimiz Pazartesi günü Bursa İnfaz Hakimliği’nin “disiplin cezaları” adı altında 12 Ekim’den geçerli olmak üzere Öcalan’a 6 aylık avukat görüşü ve 3 aylık ise aile görüş yasağı verdiği ortaya çıktı. Bu yasaktan sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Öcalan hakkında verdiği kararın uygulanmaması üzerine dün toplanan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AKBK) Türkiye’den en geç 2022 Eylül ayı sonuna kadar bilgi istedi.
Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi, 47 ülkedeki cezaevlerinde yaşanan insan hakları ihlalleri, işkenceler ve tutukluların yasal haklarının yerine getirilip getirilmediği konularında denetim yetkisine sahip kuruluş olan İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) raporları ve AİHM kararlarına rağmen İmralı’daki durumda değişiklik olmazken, Avrupa Karma Parlamenterler Meclisi Üyesi ve Almanya Sol Parti Parlamenteri Andrej Hunko, görüş yasağının kabul edilemeyeceğini söyledi.
Fırat Haber Ajansı’na konuşan Hunko, Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüşmesine yönelik getirilen yasakların kabul edilemez olduğunu belirterek, İmralı’daki cezaevi koşullarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) standartlarına uygun olmadığını söyledi. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin İmralı’ya ilişkin kritik bir karar aldığını belirten Hunko, şöyle konuştu: “Komite, Türk mevzuatında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası için bir inceleme mekanizmasının bulunmaması nedeniyle insanlık dışı ve aşağılayıcı muamelenin önlenmesine ilişkin ihlallerle ilgili olduğunu belirterek, diğer üye ülkeler gibi Türkiye’nin de bir inceleme mekanizmasına imkan vermesini talep etti. Bununla paralel olarak Osman Kavala olayında da AİHM’in kararı uygulanmadığı için üyelik anlaşmasının ihlalinden dolayı bir soruşturma açıldı” dedi.
‘ALMANYA’NIN POZİSYONU ÖNEMLİ’
Hunko, hem İmralı Cezaevi hem de Kavala davasına ilişkin Avrupa Konseyi’nin aldığı kararlarda Alman hükümetinin alacağı pozisyonun önemli olacağını ifade etti. Hunko, şöyle konuştu: “Şüphesiz bundan sonra AK üyeleri; en başta da Almanya, Türk hükümetiyle askeri, polisiye, yargı ve istihbarat alanlarında yürüttüğü özel ilişkilerini kesmeli. Federal Alman Hükümeti bir yandan AK üyelik anlaşmasının ihlal edildiğini bildiren oylamaya ‘evet’ deyip, diğer yandan da Türkiye ile içine girdiği ayrıcalıklı işbirliğini sürdüremez.”
‘BAŞVURULARIM ENGELLENİYOR’
Hunko, Öcalan’ın tutulduğu cezaevinin durumunu ve tutukluluk koşullarını yerinde görmek için şimdiye kadar birçok girişimde bulunduğunu da belirterek, “Maalesef İmralı’ya ziyaret başvurularım Türk makamlarınca engelleniyor” dedi.