Akşener: Türkiye’de ciddi bir devlet krizi var

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye'de ciddi devlet krizi olduğunu söyledi, “Bu ucube sistemi değiştirmek zorundayız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

MARMARİS - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Marmaris’te orman yangınlarının yaşandığı bölgede gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Akşener'e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasında yapılan görüşmeye ilişkin sorular yöneltildi. Muhalefetin, Biden’le yapılan görüşme sırasında tercüman dışında birinin olmaması eleştirilerine karşılık Erdoğan, “Tercüman kadar başınıza taş düşsün” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan’ın bu sözlerine yanıt veren Akşener, “Türkiye’de bir devlet krizi var” dedi ve şu açıklamada bulundu:

SADECE BİZDE VE KUZEY KORE'DE VAR: Yangın bölgesinde dokuzuncu köyde gördüğümüz eksikliklerin ortak noktası, köylünün kurduğu cümle birbirinin aynı. Yani komplo teorilerine kadar giden bir mantık oluşmuş ama arka planında beceriksizlik had safhada. Bu bir devlet krizi. Devlet nedir? Devlet vatandır eşittir toprak. Toprağın üstündeki her şey. Devlet millettir, eşittir nüfus. Üçüncü bileşen de egemenliktir. Yani bir kişinin bunların tamamını temsil ettiği bir sistem ve tamamına yön verecek sistem yer yüzünde yoktur. Sadece bizde var, bir de Kuzey Kore’de var.

SORUMLU SAYIN ERDOĞAN’DIR: Bir, vatan eşittir toprak. İki gündür gördüklerimiz vatan toprağını kupon arazi görmenin sonuçlarıdır bu. İki, millet eşittir nüfus. Ben Suriyeliler ya da Afganlar üzerinden insanların burnundan soluduğu bir dönemde, bunu tahrik edecek tek bir kelime etmedim. Bilerek etmedim. Ama siz nüfusunuzu bir toplumsal sözleşmeyle millet edersiniz. Biz ne zaman millet ettik, İstiklal Savaşı’ndan sonra. Yani 1920 ile 1924 arasında toplumsal sözleşmeyle Türk milleti tesis oldu. Bu Mîsâk-ı Millî sınırları içinde kimlerin yaşadığı yazıldı çizildi belli. Bu arkadaşların döneminde ne oldu? 5 milyon Suriyeli deniyor, dünyanın her tarafından gelen insanlarla birlikte 10 milyon göçmen ya da sığınmacı var ülkemizde. Bu nüfus dengesini değiştirmek için yetkiyi kimden aldın kardeşim? O sözleşmeyi yırtmak için kimden izni aldın? Buradaki sorumlu Sayın Erdoğan’dır. Açarsan kapıları, o millet olma sözleşmesini nüfusu değiştirmek üzere yırtarsan ahan da size beka sorunudur.

BİDEN’LE NE KONUŞTUN?: Devlet olmanın üçüncü bileşeni egemenliktir. Sayın Erdoğan sana soruyorum, Biden’le ne konuştun? Afganlar üzerine ne konuştun? Egemenliğini niye paylaşıyorsun kardeşim? Almanya’yla, Avrupa Birliği’yle Suriyeliler üzerinden ne konuşuyorsun, egemenliğini niye paylaşıyorsun kardeşim? Bunu yapma hakkın var mı senin? Elbette bir devlet başkanı, yabancı devletin başkanıyla o masaya oturduğunda her şeyi bilemeyeceğine göre Dışişleri’nin mensupları elinde belgesi bilgisiyle arkasında oturur. Bir tane genç kız. Egosuna yenildi, orada ne konuşulduğunu söyledi. Türkiye bunu nasıl kaldırır? Böyle bir ciddiyetsizlik olur mu?

BU UCUBE SİSTEMİ DEĞİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ: Dönüyoruz şahsım devletine. Hayır Sayın Erdoğan, şahsının devleti değil. Bu devlet Türk devleti bu devlet Türk milleti, bu milletin devletini yönetiyorsun. Yok böyle bir şey. O taşlar bizim kafamıza düşsün razıyız, Türkiye’nin kafasına taş düşürüyorsun, bu milletin kafasına taş düşürüyorsun. Derhal bu ciddi devlet krizinin ortadan kaldırılması lazım. Onun için hepimize sesleniyorum. Bu ucube sistemi değiştirmek zorundayız. Sayın Erdoğan kafasında o kadar içselleştirmiş ki herkesin teki olduğunu. Varlık Fonu Başkanımı çağırdım diyor. Varlık Fonu Başkanı kendisi. Kendini mi çağırdı aynada konuşmaya? Bu bir şuur altıdır. Türkiye’de ciddi bir devlet krizi var.

‘CUMHURBAŞKANI BUNLARI SÖYLÜYORSA VAH BENİM ÜLKEME’

İktidarın Taliban’ın yaptığı açıklamaları memnuniyetle karşılamasına ilişkin yöneltilen soruya soruya ise Akşener “Afganistan diye bir ülke kalmadı. Türk askerinin orada işi yoktur. Sayın Erdoğan’ın Taliban’la ilgili bugün yaptığı açıklamayı yarın değiştirebileceğini bildiğimiz için, dün başka evvel ki gün başka da konuştuğu için son kararını bilemiyoruz. Türk askerinin Afganistan’da kalmasının bir anlamı yok. Afganistan diye bir devlet kalmadı” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sel nedeniyle başlatılan yardım kampanyasına ilişkin, “Kimse senin gırtlağını sıkıp da para istemiyor. Hayırda bulunmak isteyen verir, hayırda bulunmak istemeyen de vermez” açıklamasını da eleştiren Akşener "Somali’ye 30 milyon dolar her yıl gönderiliyor. Her bir afette, sıkışıklıkta vatandaşa IBAN veriliyor ki gönder diye. İnsanlar nasıl görülüyor ki, ‘boğazına çökmüyorum’ gibi bir cümleyi bu ülkeyi yöneten bir cumhurbaşkanı bunları söylüyorsa vah benim ülkeme” değerlendirmesinde bulundu.