Akşener’in 'aday değilim' açıklaması ne anlama geliyor?

İYİ Parti lideri Akşener “Cumhurbaşkanlığı’na değil başbakanlığa adayım” dedi siyaset kulisleri hareketlendi. Akşener’in sözlerini CHP ve İYİ Parti yöneticileri ve siyasal iletişim uzmanlarına sorduk.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili “Ülkenin önünü kapatacak şahsi bir tutumum olmayacak!” diyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener kararını bir adım ileri taşıdı, "Ben Cumhurbaşkanlığı’na aday değilim… Başbakanlığa adayım…" dedi. Akşener’in sözleri CHP ve İYİ Parti’de farklı yorumlara neden olurken siyasal iletişim uzmanı ve kamuoyu araştırmacıları ise kararı Akşener’in siyasi geleceği açısından 'kritik önemde bir adım' olarak değerlendirdi.

Akşener Halk TV’de katıldığı bir programda Cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili ilk kez net bir açıklama yaptı, “Millet İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı olacak. Seçtiğimiz Cumhurbaşkanı parlamenter sisteme geçişin taşlarını döşeyecek. Kazanmamız ve parlamenter sisteme geçmemiz gerekiyor. Sonra parlamento seçimi olacak ve o seçimde başbakan seçilecek. Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı tarifine yüzde yüz katılıyorum. Ben Cumhurbaşkanı adayı olmayacağımı net bir şekilde söylüyorum. Ben başbakanlığa adayım” dedi.

CHP: SÜRPRİZ OLDU

Adaylıkla ilgili bugüne kadar kapıyı açık tutan Akşener’in bu açıklamasını hem CHP hem de İYİ Parti’de şaşkınlıkla karşılayan yöneticiler oldu. Akşener’in sözleri için “Sürpriz oldu” diyen bir CHP yöneticisi, “Akşener’in bu açıklaması cumhurbaşkanlığına aday olmayacağına dair 'nokta koyma' anlamı taşıyorsa aday belirleme sürecinde bir eşik daha aşılmış demek. Ama bu yine de adayın belli olduğu anlamına gelmiyor. Aday sonuçta Millet İttifakı’nın ortaklarıyla birlikte belirlenecek. Akşener’in açıklaması ayrıca ortak aday konusunda da bir tutum alışı güçlendirecek görünüyor” değerlendirmesi yaptı.

'KEMAL BEY’E 'SEN DE ADAY OLMA' MESAJI MI?'

CHP’li bir başka yönetici ise Akşener’in açıklamalarıyla ilgili parti yönetiminde henüz bir değerlendirme yapılmadığına dikkat çekerek, “Genel Başkan'la konuşularak mı yapıldı bilmiyorum ama eğer öyleyse Akşener geçiş sürecini bir başka adaya emanet edip yeni dönemde kendi partisinin birinci olması için uğraşmayı tercih ediyor ya da Kemal Bey’e de “sen de aday olma, ortak bir aday bulalım” mesajı veriyor. Bunları önümüzdeki günlerde değerlendirebileceğiz. Ama kesin olan ortak aday söylemini güçlendiren bir açıklama oldu” dedi.

Bir başka CHP yöneticisi ise Millet İttifakı bileşenlerinin bu ülkenin sorunlarını çözmeye talip olduğunu, bunun için güçlendirilmiş parlamenter sistem önerdiklerini belirterek önemli olanın adayın değil bu sürecin en sağlıklı şekilde işlemesi olacağını ifade etti.

İYİ PARTİ: AKŞENER’İN ADAYLIĞINA MİLLET KARAR VERECEK

Akşener’in açıklaması İYİ Parti’de de farklı değerlendirmelere neden oldu. Açıklamayı “Sürpriz” olarak değerlendirenlerin yanı sıra “Cumhurbaşkanlığı adaylığına nokta konulmuş değil” yorumları yapanlar da oldu. İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’i Cumhurbaşkanlığı için değil yürütmenin başkanlığı için aday göstereceklerini söylediklerini kaydeden bir siyasetçi, “Burada sürpriz yok. Başbakanlığa adayım demesi kendi kararı ve hedefi olarak algılanır. Ancak bu, başka bir görev tevdi edilirse yapmam anlamına gelmez. Burada millet karar verecek. Anketlerde çok yüksek oranda Akşener çıkarsa sorumlu siyasetçi olarak gereğini yapar” değerlendirmesi yaptı.

BAŞBAKANLIĞA TALİBİM DEMEK, ERDOĞAN SEÇİLEMEYECEK, PARLAMENTER SİSTEME GEÇİLECEK DEMEK

Akşener’in “Başbakanlığa talibim” açıklamasının Erdoğan’ın seçilemeyeceğine, Türkiye’nin güçlendirilmiş parlamenter sisteme mutlaka geçeceğine dair bir taahhüt içerdiğine dikkat çeken yönetici, “Kendi takdirine bırakılırsa başbakan adayı ama millet başka bir görev için çağırırsa buna duyarsız kalamaz” diyerek açık kapı bıraktı.

ORTAK ADAYLIĞIN YOLU AÇILDI

CHP ve İYİ Partili yöneticiler konu partilerinin yetkili organlarında konuşulmadığı için net değerlendirmeler yapmazken siyasal iletişim uzmanları ve kamuoyu araştırmacıları Akşener’in açıklamasının olası sonuçlarıyla ilgili dikkat çekici yorumlar yaptı. Siyasal İletişim Uzmanı İbrahim Uslu, Millet İttifakı içinde özellikle iktidar medyasının “kanırttığı” Millet İttifakı’nın adayı kim olacak, HDP ile ilişkiler gibi fay hatları olduğuna dikkat çekerek son bir haftadaki gelişmelerin tüm bu konular açısından yol açıcı olduğunu söyledi.

Uslu’ya göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Kürt sorunu çözmek için meşru bir organa ihtiyacımız var. HDP’yi meşru organ olarak görebiliriz” sözleri, bu sözlere karşı “Çözümün adresi İmralı” diyen HDP Milletvekili Sezai Temelli’nin açıklamasına HDP yöneticilerinin “HDP aktördür, çözümün adresi Meclis’tir” yanıtı ve İYİ Parti’den gelen açıklamalar Millet İttifakı’nın HDP üzerinden çatlatılması yönünde çabaları sonuçsuz bıraktı. Millet İttifakı’nda adaylık konusu da bir başka çatlak riski taşıyordu. Akşener üstüne basa basa “Ben aday değilim” diyerek bu konuda da bir yol açtı. İbrahim Uslu’ya göre Akşener’in bu açıklaması Millet İttifakı’nda “ortak aday” olasılığını da güçlendirdi. Oyunu yaklaşık yüzde 15’e çıkaran Akşener’in bu “fedakarlığının” yeni kurulan partilerin liderlerine de mesaj niteliği taşıdığına dikkat çeken Uslu ortak adayın neredeyse garanti altına alındığı görüşünde.

KILIÇDAROĞLU YARI RESMİ ADAY

Uslu’ya göre Millet İttifakı’nın aday sayısı Akşener’in açıklaması ile azaldı, hatta bire düştü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “yarı resmi aday” olduğuna dikkat çeken Uslu, Akşener’in kararıyla ilgili ise, “Sayın Akşener Cumhurbaşkanı adaylığını verip saha liderliğini aldı. İlk seçimde iktidarı yenip sağın tek lideri olması mümkün” dedi.

'BİR AŞAMA DAHA KAYDEDİLDİ

MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat’a göre de Akşener doğru bir hamle yaptı. Seçimlerde HDP’nin ve AK Parti’den kopan Kürt oylarının kilit olduğuna dikkat çeken Kulat da Akşener’in bu ortamda siyasetin elini rahatlatırken diğer taraftan partisinin oy artışına da katkı yapacağı görüşünde. Kulat da Akşener’in açıklaması ile ortak aday çıkarılması konusunda bir aşama daha kaydedildiğini düşünüyor.