Aktaş: Asıl kıyameti şubat faturalarında göreceğiz
Yapılan hesaplamalara göre enflasyonun yüzde 60'ları bulacağını belirten ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, zamlı elektrik faturaları için de "Asıl kıyameti şubatta göreceğiz" dedi.
DUVAR - Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, elektriğe yüzde 125'i bulan zamma işaret ederek, şubat ayına işaret etti. KRT TV'de yayınlanan Semra Topçu ile Haftanın Panoraması programında zamları ve enflasyonu değerlendiren Aktaş, "İnsanlar şuna isyan ediyorlar, çok haklı olarak elektrik faturaları çok büyüdü. Doğru düzenlenmiş haliyle bile yani aralık ayı eski fiyattan, ocakta tüketilen yeni fiyattan düzenlenmiş haliyle bile çok ciddi bir artış var. Biz asıl kıyameti Şubat ayında gelecek faturalarda göreceğiz. Hepsi yeni fiyattan düzenlenecek" dedi.
'AZ TÜKETEN DE ÖNCEKİNE GÖRE FAZLA ÖDEYECEK'
Elektrik faturalarındaki kademeli düzenlemenin benzerinin doğalgaz faturaları için gündeme geldiğini hatırlatan Aktaş, t24'ün aktardığına göre şunları söyledi:
"Elektrik fiyatlarına kademeli bir zam geldi, 'vatandaşın lehine olacak' denildi. Bundan ne anlaşılır; az tüketen daha önceki döneme göre daha az ödeyecek diye anlaşılır. Ama buradan şunu anlamamız gerekiyormuş; az tüketen öncekine göre daha yüksek ödeyecek, bu sonuç çıktı ortaya.
DOĞALGAZDA DA KADEMELİ FATURALANDIRMAYA GEÇİLECEK
Aynı şeyi doğalgazda yapmaya çalışıyorlar, yine kademeli bir faturalandırılmaya geçilecek. Türkiye'nin soğuk bölgeleri daha düşük fiyattan ödeyecek. Örneğin İzmir'de oturanlar daha pahalı ödeyecek. Böyle bir aşamalandırma yapılıyor."
'BU YIL TEK HANELİ ENFLASYONU UNUTUN'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin enflasyonun yıl içinde tek haneye ineceği yorumunu da değerlendiren Aktaş "Yılbaşındaki zamlar; elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve sigara. Öyle bir hesap yapmışlar, bu dört kalemin enflasyona etkisi hesaplandı. Dolayısıyla tüketici fiyatları ocak ayında yüzde 13-15, yıllık yüzde 50-55 olacak. Bakan, 'Ocak ayı pik yapacak' dedi. Bu gerçekten pik mi olacak, hayır daha ötesi var... Hesaplar gösteriyor ki, yaz aylarında altmışın üzerine çıkıyor. Yani bu yıl tek haneli enflasyonu unutmamız gerekiyor. Ayrıca biz buraya neden geldik ki, zaten bir süre önce tek hanedeydik. Bunu da sorgulamamız gerekiyor."