Akupunkturla sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısı arttı

Korona virüsü salgınıyla birlikte sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısındaki artışa paralel olarak akupunktura başvuranların sayısı da her geçen gün artıyor. Doktor Cenay Bozkuş “40 yıl boyunca günde iki paket sigara kullanan ‘en bağımlı’ hastama üç seans uyguladığım oldu. Onun dışında ilk seansta bu iş bitiyor" diyor. Bozkuş, kafasında bırakma kararına varamamış olanlarda başarı şansının zayıf olduğunu da belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA- Akupunkturun tarihi günümüzden 5 bin yıl öncesine dayanıyor. İlk çıkış yeri Çin. Doktorlar tarafından yapılan uygulamalarda, vücuttaki belli noktalara özel (çelik, altın ya da gümüş), tek kullanımlık, steril iğneler batırılıyor. Otonom sinir sistemi regülasyonu ve enerji dengesizliklerini düzeltmeyi esas alan tedavi yöntemi, son zamanlarda özellikle korona virüsü salgınıyla birlikte sigarayı bırakmak isteyenlerin sık başvurduğu bir yöntem olarak ön plana çıkıyor. Dr. Cenay Bozkuş’la akupunkturun sigarayı bırakmak isteyenlere nasıl bir etkide bulunduğunu konuştuk.

Tedavi süreci hakkında bilgi verir misiniz? Ne tür işlemler yapıyorsunuz?

Cenay Bozkuş

30 dakika vücut akupunkturu (detoks organlarını uyarıcı amaçlı) ardından kulaktaki tanımlı noktalara; nikotin isteğini, sigara bırakmayla oluşacak anksiyete ve gerginliği baskılayıcı, kabızlık, iştah sorunları olmaması adına uyarıcı kalıcı iğneler yapıştırılıyor. Eğer kişi çok güçlü bir sigara içme isteği yaşamazsa kulaktaki bu iğnelere günde 8-10 kez, 15-20 saniye sürecek dokunmayla yoksunluk yaşamadan süreci atlatıyor. Güçlü bir kriz anında seansa gelmesi anlatılıp, vücut seansı yenileniyor. Akupunktur desteğine ek olarak, detoksifikasyonu destekleyici biyokimyasal açık tespit edilip vitamin-mineral ve aromaterapi desteği de ekleniyor. Uzun bir birlikteliği sonlandırınca oluşacak boşluğu doldurmak gerekiyor. Bazen hastayla birlikte bu boşluğu doldurabileceği bir aktivite, hobi alanı ya da ritüel araştırıyoruz. Evren boşluk sevmez...

Bu süreçte tetikleyici ortam ya da yiyecek-içeceklerden uzak durması gerekliliği mühim. Uygulamaya 12 saat hiç sigara içmeden gelen hastada yoğun yoksunluk belirtileri seansın ilk dakikaları itibariyle yerini relaksasyona bırakıyor. Ve artık tek nefes içme hakkı olmuyor. Uygulama günü daha sedatize, uykuya meyilli olunabiliyor.

Kaç seans gerekli?

Protokol olarak kişiye 15 gün içinde maksimum beş-yedi seans akupunktur uygulanması gerekliliğini açıklasam da kişiden kişiye, tetikleyici faktörlere, bağımlılık düzeyine göre bu seans gereklilikleri değişiyor. Bugüne dek 40 yıl boyunca günde iki paket sigara kullanan “en bağımlı” hastamda en fazla üç seans uyguladığım oldu. Onun dışında ilk seansta bu iş bitiyor.

“Sigarayı beyninde bitiremeyenler” ama bırakmak isteyen için de faydalı bir yöntem mi?

Sigara bağımlılığından kurtulmak isteyen hastalarım en sevdiğim hasta grubumdur. 27 yıl boyunca annemi içmemesi gerekliliğine ikna edemediğimden sanıyorum. Sonra yaşadığı “şanslı” bir kalp krizi ardından kendi isteğiyle hiç destek almadan bıraktı. Yani kendi istedi, hazır hissetti ve bıraktı.

Ve benim klinik kabulümde önce hastanın kararlı oluşu önem arz eder. Bazen yalnızca çocuğunun ya da eşinin bırakmasını isteyen yakınları randevu talebinde bulunduğunda söylediğim ilk cümle, “Kişi kendi kabulüyle bunu size dile getirdiğinde görüşelim”dir. Kişi kendi kararlı olduğunda ve desteği kabul ettiğinde akupunktur ya da başka bir tedavi protokolü yalnızca bir omuz desteği oluyor ve sürece fayda sağlıyor. O yüzden kafasında bu karara tam varamamış olanlarda başarı şansı oldukça zayıf.

İğne fobisi olanlara da uygulanabilir mi?

Akupunktur iğneleri saç teli kalınlığında olduğundan vücuda girerken sinek konmuş hissi dışında tedavi boyunca bir ağrı oluşturmazlar. Korkusu olan kişiler genelde bu yönteme başvurmuyorlar ama varsa da ya da çocuk hasta grubumda da önce kendi elimde bir akupunktur noktasına iğnelemeyi gösterip acı oluşturmadığına ikna edebiliyorum. Dirençliyse lazerle akupunktur noktalarına iğnesiz de uyarı vermek mümkün oluyor.

Sonrasında kilo alınmaması için de destek sunabiliyor musunuz? 

Vücut ve kulak akupunkturu iştah dengeleyici ve bağırsak motilitesini düzenleyici etkiye de sahip olduğundan bu korkulan durumlar çoğu zaman olmuyor. Buna ek olarak kişiye özgü beslenme protokolü düzenliyor, su ve bitki çayı tüketimini belirliyorum. Açık havada günlük 25-30 dk yürüyüş ya da herhangi bir aktivite süreci destekleyici oluyor.

Koronadan önce ve koronadan sonra hasta sayılarınızda değişiklik oldu mu?

Yaş kısıtlaması sebebiyle belli yaş grubu hastalarımda düşme oldu elbet ya da eşlik eden kronik hastalıkları olan grup ta sağlık kuruluşu korkusu yaygın. Bu süreç en çok tedavinin sekteye uğradığı, teşhislerin geç konulduğu, psikolojik baskılanmanın somatik etkilerini gördüğümüz sağlık açısından oldukça zorlu geçiyor. Bu yüzden gerekli tedbirlerle sağlık kontrolleri ya da tedavi takiplerini ötelememeleri gerekliliğini vurgulayabilirim.

Onun dışında koruyucu sağlık takiplerine önem veren sayıda belirgin bir artış oldu. Sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısı da korona virüsü salgınıyla birlikte epey artış gösterdi. Laboratuvar ve fonksiyonel beslenme danışmanlığı, bağışıklık destekleyici tedavi protokolleriyle ilgili yüz yüze ve online olarak destek verdiğim yoğun bir süreç diyebilirim.

Başka hangi hastalıklarda akupunktur tedavisi kullanılıyor?

Ülkemizde sıklıkla sigara bırakma ve kilo kontrol desteği olarak bilinirliği olsa da sağlık bakanlığının geniş bir endikasyon listesi mevcut. Kas- iskelet sistemi mekanik ağrılarında, bel-boyun fıtığı, migren, eklem ağrıları, diş ağrıları, kas spazmı, gebeliğe bağlı bulantı-kusma, taşıt tutmasına bağlı bulantı- kusma, kabızlık, reflü, sindirim sistemi bozuklukları, nöropatik ağrı, huzursuz bacak sendromu, allerjik rinit, sinüzit, vertigo, infertilite (kısırlık), polikistik over sendromu, kemoterapiye bağlı bulantı kusma, ağız kuruluğu, egzema, kaşıntı, alerji, uyku bozukluklarında akupunktur uygulanıyor.

Bunun dışında hiçbir sağlık problemi olmadan da enerji dengesini devam ettirebilmek adına bağışıklık destekleyici koruyucu seanslar uygulanıyor. Doğal yaş almak isteyenler için Mei-Zen kozmetik akupunktur protokolü; beden enerjisinin dengelenip cilde gelen kan akımının artmasıyla, elastin ve kolajen tetiklenmesiyle cilt rejuvenasyonu amacıyla uygulanıyor.