Akyakalılar: Kıyılarımızdan ellerinizi çekin

Akyaka sahilindeki onarım çalışmasında projenin dışına çıkıldığını söyleyen Akyakalılar, çalışmaların durdurulmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

Serpil Kurtay

MUĞLA - Basın açıklaması yapan Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi, Akyaka sahilindeki Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın kıyı işgali yaptığını, orman kampındaki çalışmalarda planının dışına çıkıldığı belirtti ve yaşananlara tepki gösterdi.

Son zamanlarda neredeyse her güne yeni bir kamusal alan saldırısı haberi ile başladığının dile getirilen açıklamada, “Doğal koruma alanlarımızın koruma derecelerinin düşürülmesi, İmar Barışı, İmar Planı Revizyonu derken şimdi de Muğla’ya Hizmet Vakfı tarafından işletilen Orman Kampımızda kıyı alanlarının doğal peyzajının değiştirilmesi ile karşı karşıyayız” ifadeleri kullanıldı.

'BEACH CLUB AÇILIYOR'

Akyakalıların Orman Kampı olarak bildiği A Tipi Mesire Alanında halkın denize girdiği alanda “para makinesi gibi çalışan beach club” tarzı bir işletmenin açılmak istendiği ifade edilen açıklamada, Muğla Hizmet Vakfı adlı kuruluşun “unvanındaki vakıf kelimesi ile güya kamu yararına çalıştığı algısı oluşturmaya çalışan aslında kar odaklı faaliyet gösteren ticari bir şirket olduğu” belirtildi.

Basın açıklamasında, şirketin 2014 yılında işletme sahası içinde yer alan bungalovların etrafına tel örgüler çekerek Kıyı Kanunu’na aykırı bir şekilde kıyıya erişimi engellediği, burayı halkın kullanımına kapatmak istediği dile getirildi.

Açıklamada daha öncede şirketin böyle bir girişiminin olduğu aktarılarak “Akyakalıların tepkisi üzerine bu girişimden vazgeçmek zorunda kalmıştı. Ancak görüyoruz ki bu alan yeniden halkın kullanımına neredeyse tamamen kapatılmıştır. Kamp alanı içindeki kıyı çitlerle çevrelenmiş ve kıyıya geçişler sınırlandırılmıştır” denildi.

ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNDEN 'ONARIM' AÇIKLAMASI

Basın açıklamasında bölge halkının özellikle sosyal medyada bu alanın görüntüsünü paylaşmasından sonra “Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nden 31 Mayıs 2021 tarihinde 'Gökova A Tipi Kampının deniz kıyısındaki eskiyen tahtaların değiştirilmesi' başlığı ile yapılan açıklama ile durumun gizlenmeye çalışıldığı ileri sürüldü.

Yapılan çalışmanın onarım olmanın ötesinde bir faaliyet olduğu belirtilen açıklamada “Daha önce hiçbir şekilde ahşap platformlar söz konusu değilken şimdi kamp alanının denize girilebilen tüm kıyı bölümlerinin ahşap platformlarla kaplanmasının hedeflendiği anlaşılıyor. Orman kampının, yıllardır Akyakalıların ve Akyaka’ya gelen misafirlerin zihninde yer etmiş olan doğal peyzajının yok edilmesi kabul edilemez” ifadelerine yer verildi

'YAPILAŞMAYA GİDİLMESİN'

Muğla’ya Hizmet Vakfı’na, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne ve Muğla Valiliği’ne seslenen Akyakalılar, Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun onarım için verdiği izne sadık kalarak çalışmaların yalnızca hasarların onarılması ile sınırlı tutulmasını istediler.

Onarım adı altında Akyaka’nın doğal peyzajını yok edecek bu uygulamadan vazgeçilmesinin talep edilen açıklama şöyle devam etti:

“Bizler Akyaka sakinleri olarak onarım dışına çıkan bu çalışmanın bir an önce durdurularak kıyı alanımızın önceki doğal peyzajına kavuşturulmasını talep ediyoruz. Uluslararası sözleşmelerle korunan Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde doğal peyzajın yok edilmesine, kıyı alanlarımızın rant aracına dönüştürülmesine, yasal haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Anayasa'dan ve yasalardan kaynaklanan haklarımızı her türlü yasal ve meşru mücadele ile sonuna kadar savunacağız. Kıyı alanları, kanunda da belirtildiği gibi hiçbir sınırlamaya tabi olmadan halkın kullanımına açılsın! Kıyı Kanunu'na tabi bulunan Azmak kıyısındaki işgallere son verilsin! Bırakın Akyaka doğal kalsın.”

Etiketler Muğla Akyaka