Alaattin Aktaş: Cari açıktaki düşüşün sebebi sanayi üretimindeki gerileme

Ekonomist Alaattin Aktaş, ekonomi yönetiminin açıkladığı son rakamlara göre cari açıktaki düşüşün ardında sanayi üretimindeki gerilemenin olduğunu belirtti, 'bu sevinilecek bir şey değil' diye yazdı.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Merkez Bankası ödemeler dengesinin temmuz ayı sonuçlarını açıkladı. Ekonomi yönetimine göre, geçen yılın rakamlarına göre, olumlu bir tablo ortaya çıktı. Geçen yıl temmuzda 5.3 milyar dolar açık varken bu yıl 566 milyon dolar fazla elde edildiği belirtildi. Yedi aylık açığın ise 42 milyar dolardan 16 milyar dolara gerilediği verisi açıklandı. 

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş'a göre, bu tablo gerçeği yansıtmakla birlikte ardındaki sebep durumun iyiye gitmediğini gösteriyor. Aktaş'a göre, çok açık bir şekilde ithalatta düşüş yaşanıyor ve bunun sonucu olarak dış ticaret açığı geriliyor, bu da cari açığın kayda değer ölçüde küçülmesine sebep oluyor. TÜİK raporlarına göre bu dönemde ara mal ya da ham madde ithalatındaki gerilemenin tam 22 milyar doları bulduğuna dikkat çeken Aktaş, tüketim malları ithalatında 4 milyar dolarlık artış olduğunu, diğer ithalat kalemlerinde neredeyse hiç değişiklik olmadığını ifade etti. 

Aktaş'ın "Yıllık cari açık iki yılın en düşüğünde; peki ama nasıl?" başlıklı yazısının bir bölümü şöyle: 

"Türkiye ara mal ya da ham madde ithalatını niye yavaşlatmış olabilir? Ya da bu bile isteye, amaçlanarak mı yapılmıştır, yoksa ekonomideki gidişat bu sonucu mu doğurmaktadır?

Sakın ham madde ithalatındaki bu azalmanın ilk çeyrekte yüzde 5.3 olan, ikinci çeyrekte yüzde 2.5’e inen, üçüncü çeyrekte sıfır dolayında oluşacağı beklenen, son çeyrekte negatife doğru gideceğinden kaygı duyulan büyüme oranıyla bir ilintisi olmasın!

Sakın bu azalmanın büyümeyi de bu hale getiren sanayi üretiminin hazirandan sonra temmuzda da gerilemesiyle bir ilintisi olmasın!

Cari açık azalıyor diye sevinelim sevinmeye de, açıktaki bu azalma döviz gelirimiz arttığı için ortaya çıkıyor değil ki. Daha az üreten bir sanayi var, sıkıntısı büyüyen bir sanayi var, bundan dolayı artma eğilimine girmesi muhtemel bir işsizlik var; özetle giderek yavaşlayacak bir ekonomi var.

Bunun sonu refah kaybı olacak."

(EKONOMİ SERVİSİ)