Alaattin Aktaş: Enflasyonu düşürürüz ama hayat pahalılığını yok edemeyiz
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, enflasyon ve hayat pahalılığının en önemli sebebinin, ekonomi yönetiminin 2023 sonuna kadar faizi düşük tutma politikası olduğunu belirtti..
DUVAR- Para Politikaları Kurulu'nun faizi yüzde 50'ye çıkartması enflasyonu düşürmeye yönelik bir adım olarak değerlendirildi. Ancak Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş'a göre, geçmiş dönemde baskılanan faiz nedeniyle yaşanan hayat pahalılığı, enflasyonun düşmesiyle de azalmayacak.
Alaattin Aktaş'ın "Faiz dolara tepeden bakardı, sonra tersi oldu, şimdi buluştular!" başlıklı yazısının bir bölümü şöyle:
"Bazı verilerin nasıl seyrettiğini zaten yaşıyor, sayısal olarak da biliyoruz; ancak bu verileri bir de grafik üstünde izlediğimizde ne kadar çarpıcı bir gidişat yaşandığını çok daha somut olarak görüyoruz...
Türkiye’de son iki-üç yıldır en çok enflasyon ve hayat pahalılığı konuşuluyor. Bu durumun altında yatan etken ise sokaktaki vatandaşı pek ilgilendirmiyorsa da hiç kuşku yok ki faizle oynanması ve bunun yarattığı kur artışı. 2021’in eylül ayında başlatılan ve geçen yılki seçimlere kadar sürdürülen faiz indiriminin yol açtığı sıkıntıları yaşıyoruz.
Türkiye’yi enflasyon ve hayat pahalılığı yönüyle tüm dünyadan ayrıştıran bu indirim süreci geçen yıl haziranda son buldu. Ancak tahribat öylesine bir boyuta ulaşmıştı ki, yüzde 19’dan aşağı indirilen faiz, şimdi yüzde 19’un çok çok üstüne çıkarıldığı halde o günleri arar haldeyiz.
Enflasyonu birkaç yıl sonra faiz indiriminin başladığı dönemdeki düzeye (o da faiz gibi yüzde 19’du) çekebilsek bile hayat pahalılığını ve geniş kesimlerin geçim zorluğunu yok etme şansımız ne yazık ki artık yok.
ENFLASYONU DÜŞÜREBİLİRİZ, DÜŞÜRÜRÜZ DE; AMA HAYAT PAHALILIĞINI YOK EDEMEYİZ
Hiç kimse hayal görmesin! Fiyat- gelir dengesi öylesine bozuldu ki, bundan sonra gelirler olsa olsa fiyat artışı kadar artırılır ama bu hayatın pahalı olduğu gerçeğini değiştirmez ve eskiye dönüş anlamına gelmez.
Bir zamanlar 100 lira ile 50 birim mal ve hizmet alınabiliyorken, şimdi 200 lira ile 100 birim değil, örneğin 75 birim mal ve hizmet alınabiliyor. Yarın hem gelir, hem fiyatlar artacak ve en iyi olasılıkla 400 lira ile 150 birim alınmaya devam edilecek. 800 lira ile de 300 birim... Bu böyle devam edecek. Hayat pahalılığı daha da derinleşmese bile iyileşmeyecek."
(EKONOMİ SERVİSİ)