Alaattin Aktaş: 'KKM'nin tasfiyesi ekonomiyi allak bullak edebilir'

Ekonomistler, seçimden sonra KKM'nin tasiyesi planlı bir şekilde yapılmazsa, döviz kurlarındaki değişikliklerin ekonomiyi sıkıntıya sokacağını belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ekonomi yönetiminin son düzenlemesi ile Kur Korumalı Mevduat'ta yeniden artış yaşandı. Ekonomistler faiz tavanının kaldırılması ile, KKM'nin hazineye olan yükünün azaldığını belirtiyorlar. Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, KKM'deki bu artışa değindiği yazısında, seçim sonrası yaşanacak bir gelişmeye de dikkat çekti. Aktaş, "Kamu KKM’de kur yükünü hafifletti, asıl sorun ise tasfiye" başlıklı yazısında, KKM'nin sona erdirilmesi aşamasında tasarruf sahiplerinin dövize yönelebileceğini belirtti, "böyle bir operasyona kalkışırsanız, piyasa allak bullak olur" diye yazdı. Aktaş'ın yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Ama KKM’de asıl sorun tasfiye aşamasında yaşanması muhtemel gelişmeler...

Daha önce de değindim. Cumhur ittifakının KKM’yi öyle hemen tasfiye etmek gibi bir planı zaten yok. Adeta gidebildiği kadar gitsin, şeklinde bir yaklaşım söz konusu.

Millet ittifakının ise bu konudaki tutumu belli; vade doldukça bu hesapların yenilenmeyeceği ve böylece tasfiye yoluna gidileceği açıklandı.

Şimdi kamuoyundaki yaygın görüş, KKM'nin tasfiyesi aşamasında dövize hücum olacağı yönünde. Bu görüş kısmen doğru. Kısmen, çünkü KKM belli koşullar sağlanmadan zaten tasfiye edilemez.

Siz tutar dövizin artacağı beklentisi çok güçlüyken böyle bir operasyona kalkışırsanız, piyasa allak bullak olur; KKM’den çıkan paranın çok büyük bir kısmı dövize yönelir, önleyemezsiniz!

Ama KKM’yi sona erdireceğini söyleyenler bunu görmüyor olabilir mi? Tabii ki onlar da döviz arzı artmadan, dövizin tırmanıp gitmeyeceği algısı oluşmadan böyle bir adım atmayacaklardır.

Millet ittifakı KKM’yi vadeleri uzatmayarak tasfiye edeceğini söylerken hiç kuşku yok ki o dönemin koşullarını ve buradan çıkacak paranın dövize gidip gitmeyeceğini dikkate alacaktır. Kaldı ki Millet ittifakının işbaşına gelmesi durumunda kur artışı beklentisinin kırılmasını destekleyecek başka adımlar da atılacaktır.

Bunların başında da tasarrufları enflasyona yenik düşürmeyecek bir faiz düzeyi belirlenmesi gelecektir." (HABER MERKEZİ)