Alaattin Aktaş: Merkez Bankası ekonomi için ne yaptı da zarar etti?
Merkez Bankası Genel Kurulu dün yapıldı. Ekonomi uzmanı Aktaş, Bankanın zarar bilançosunun faiz politikalarının bir sonucu olduğunu belirtti.
DUVAR- Merkez Bankası Genel Kurulu'nda konuşan Başkan Fatih Karahan, dünyadan örnekler verdi, merkez bankalarının kâr amaçlı kuruluşlar olmadığını vurguladı. Karahan'ın bu açıklamasını değerlendiren Alaattin Aktaş, bu zararın ekonomide hangi yaraya merhem olmak için göze alındığını sordu.
Alaattin Aktaş'ın "TCMB: 'Zaten kâr amacı gütmüyorduk ki...'" başlıklı yazısının bir bölümü şöyle:
"Merkez Bankası’nın blog sayfasında dün yer alan bir değerlendirmede de geçen yılki zararın ağırlıklı olarak kur korumalı mevduattan kaynaklandığı ifade edildi. Bu zaten bilinen bir gerçek. Söz konusu yazıda dünyadan örnekler verildi; öz olarak merkez bankalarının zarar edebileceği belirtildi.
Söylenen doğruydu, elbette merkez bankaları zarar edebilirdi de bu ekonomide hangi yaraya merhem olmak için göze alınırdı, önemli olan buydu.
Sahi bizim Merkez Bankamız hangi faaliyetinden dolayı bu kadar zarar etti? Ekonomi için ne yaptı Merkez Bankası?
Biz, KKM yanlışının faturasını 2022 ve 2023’te hazineye ve Merkez Bankası’na binen 1 trilyon liranın üstünde bir faturayla ödedik.
Bu faturayı ödeyerek dövizi bir ölçüde tuttuk.
Peki dövizi tutma ihtiyacına niye yol açtık?
Yüzde 19’dan yüzde 8.5’e indirilen faizin faturasıdır bu! Şimdi faiz yüzde 50 oldu ama bu sefer de yüzde 50’nin başka türlü faturası çıkıyor ekonomiye.
Ama o ilacı da içmek zorundaydık; çünkü başta kendi kendimizi zehirledik! "
(EKONOMİ SERVİSİ)