Alacakaya Belediyesi ile Eti Krom maden yüzünden karşı karşıya: 'Doğmamış çocuğun hakkını yedirmeyiz'
Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde maden arama çalışması yapan Eti Krom A.Ş.'nin doğada tahribat yaptığını savunan belediye başkanı, şirketi, bakanlığa ve ilgili kurumlara bildirdi.
ELAZIĞ - Elazığ'a bağlı Alacakaya Belediye Başkanı Zafer Altınışık, Eti Krom A.Ş.'nin maden arama çalışmalarıyla çevreye ciddi zarar verdiğini iddia ederek girişimlerde bulundu.
Konuyla ilgili hazırladıkları 60 sayfalık raporu ilgili bakanlık ve kurumlara teslim ettiklerini ifade eden Altınışık, "Bu sürecin takipçisi olacağız. Alacakaya ve Elazığ halkının, doğmamış çocuğun hakkını hiç kimseye yedirmeyeceğiz" dedi.
'ORMANLIK ALANDAKİ ÇALIŞMALARI DA İZİNSİZ'
Yıldırım Holding bünyesindeki Eti Krom A.Ş.’nin ilçelerinde büyük bir tahribata yol açtığını ifade eden Altınışık, konuyu daha önce firma ile görüştüklerini ancak çözüm konusunda bir adım atılmadığını söyledi. Altınışık, firmanın ormanlık arazideki çalışmalarının da izinsiz olarak yapıldığını öne sürdü: "İlçemizde Yıldırım Holding'in çalışmalarının yarattığı tahribat konusunda daha önce Maden Cumhuriyet Başsavcılığı‘na dosyamızı vermiştik. Elazığ’da ilgili kurumlar olan DSİ, Orman ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne de verdik. Ancak buralardan ses çıkmayınca Ankara’da Yıldırım Holding ve Eti Krom’la ilgili olan dosyalarımızı bakanlıklarımıza teslim ettik. Yaptığımız çalışmalar ve elde ettiğimiz raporları, DSİ Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi, Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na ilettik."
'AĞAÇ KESEN KÖYLÜYE CEZA VAR, ŞİRKETE YOK'
Konuya dair yaptıkları çalışmaları bir dosya halinde ilgili bakanlık ve kurumlara verdiklerini ve bundan sonraki süreci bekleyeceklerini de ifade eden Altınışık sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim derdimiz, ilçemizde yaşanan haksız ve usulsüz işlemlerin denetlenmesi. Bugün ormanlık alanda kaçak ağaç kesimi yapan bir köylüye cezalar kesiliyorsa, aynı ormanlık alanda izinsiz çalışma yapan bu firmaya da gerekli yaptırımların uygulanmasını istiyoruz. Sadece bir iddia ile değil, gerekli bütün çalışmaları yaparak, delil ve raporlarla ilçemizin tahrip edildiğini göstermeye çalışıyoruz. Davalı parsellerin, alınan izinlerin, yapılan çalışmaların, dere yatağına aktarılan posaların, izinsiz alanlarda son yıllarda yapılan sondajların, hepsini evraklı şekilde tüm bakanlıklarımıza ve kurumlarımıza teslim ettik. Gereğinin yapılacağına inancımız tamdır. Bu davanın bu sürecin takipçisi olacağız. Zaten başvurumuz neticesinde MAPEK'in (Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü) bölgede denetleme çalışmaları başlattığını öğrenmiş bulunmaktayız. Alacakaya ve Elazığ halkının doğmamış çocuğun hakkını hiç kimseye yedirmeyeceğiz."
Yıldırım Holding yetkilileri ise mevcut durumla ilgili olarak hukuki sürecin başlatıldığını ve gerekli belgelerin adli makamlara sunulduğunu söyledi.