Alaçatı Port: 'Talanın yaşayan korkunç bir örneği'
Lüks villaların bulunduğu 'Alaçatı Port' projesi için iş makinaları sulak alanda çalışıyor. Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi: Doğa ve kamu kaynaklarımızın talan edilmesinin yaşayan korkunç bir örneği.
Cihan Başakçıoğlu
İZMİR - Alaçatı Sulak Alanı'nında 'Çeşme Turizm Projesi' kapsamındaki marina-kent projesi olan ve 2020 Temmuz'da duyurulan Alaçatı Port Projesi ile ilgili çalışmalar başladı. Doğal SİT alanı olan ve Türkiye’deki kuş türlerinin yüzde 25’ini barındıran Alaçatı Sulak Alanı bu proje ile yapılaşmaya açılacak. Süper lüks villaların bulunduğu proje kapsamında kepçeler ve büyük iş makinaları ile sulak alanın içinin tarandığı, yoğun çalışmalar yürütüldüğü görüntülendi.
TMMOB: DEVAM EDEN İNŞAATLAR KANUNA AYKIRI, DURDURULMALIDIR
TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İzmir şubeleri konuyla ilgili açıklamada bulundu. “Alaçatı Sulak Alanı'nda (Alaçatı Port) devam eden inşaatlar kanuna aykırıdır ve derhal durdurulmalıdır “ başlıklı açıklamada, inşaat faaliyetleri nedeniyle suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.
Açıklamada, alanda onaylanan imar planları ve kıyı kenar çizgisi değişikliği sonucunda yapılan fiziki müdahaleler nedeniyle Alaçatı Sulak Alanı'nın doğal yapısı olumsuz etkilendiği ifade edildi. Ayrıca 150’nin üzerindeki kuş türü; alana özgü olarak varlığı tespit edilen su yılanı ve tespiti yapılan endemik/endemik olmayan flora ve faunaya sahip alanın sermayenin talepleri doğrultusunda müdahaleye uğramasının kabul edilemeyeceği vurgulandı.
'ÇİZGİ DEĞİŞİKLİĞİ İŞLEMLERİ İPTAL EDİLMİŞTİ'
Mimarlar Odası'nın, projeye olanak sağlayan imar planının dayanağı “kıyı kenar çizgisi” uygulamasını 2007’de yargıya taşıdığı ve İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin de hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle bunu iptal ettiği hatırlatılan açıklamada, "Süreç bu aşamada iken, Alaçatı Sulak Alanı'nın bulunduğu bölgede kıyı kenar çizgisi tespiti yapılmadan inşaat faaliyetlerine başlandığı, kıyı çizgisine müdahalelerde bulunulduğu ve su kotunun derinleştirilerek kanal açıldığı tarafımızca 11 Nisan 2021 tarihinde öğrenilmiştir. Yapılan bu müdahalenin hukuksal dayanağının bulunmadığı ve alanın koruma/kullanma dengesinin geri dönülmesi mümkün olmayacak şekilde bozulmasına neden olacağı açıktır" denildi.
Söz konusu alanda yürütülen inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulması gerektiği vurgulanan açıklamada, hukuka aykırı yürütülen inşaat faaliyeti hakkında suç duyurusunda bulunulacağı ve sürecin takipçisi olunacağı anlatıldı.
'DUYARLI ÇEVRELERİN TAKİBİNDE'
Süreçle ilgili bir tepki de Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi'nden geldi. Bölgede süren faaliyetlerle ilgili hukuki girişimde bulunacaklarını ifade eden Platform sözcüsü ve şehir plancısı Tuncay Karaçorlu, "Doğaya topluma ve yasalara uygun olmayan yapısıyla Alaçatı Port projesi, doğa ve kamu kaynaklarımızın talan edilmesinin yaşayan korkunç bir örneğidir. Proje gündeme geldiğinden bu yana doğa değerlerini çiğneyen özellikleri ile bölgemizde duyarlı çevrelerin sürekli takibinde ve gündeminde olmuştur ve olacaktır" dedi.
'HUKUKİ MÜCADELE GELECEK İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANIM OLACAK'
Karaçorlu, projenin su kaynaklarının kullanımını, doğal bitki örtüsü ve canlı yaşamının barınma alanlarını yok sayan bir özellik taşıdığını söyledi. Geçmişte verilmiş yargı kararlarının tanımamakta ısrar edilmesinin aynı zamanda gelecek kuşakların da doğal ve kamusal haklarının kirlenmesinde etkili olduğunu ifade eden Karaçorlu, "Alaçatı Port Projesi için verdiğimiz mücadeleyi kazanmamız bölgemiz için gelecekte önemli bir kazanım olacaktır. Bu mücadele ayrıca gelecekte merkezi ve yerel idarenin yerleşimlerimize ilişkin alınacak olan kararlarda doğa ve toplum dışı kirli ilişkilerden caydırır olmalarında etkili olacaktır" diye konuştu.