Alamos Gold Kazdağları'ndan gitti, maden bölgesi ağaçlandırılıyor

Orman Bölge Müdürlüğü, altın madeni projesi içen 300 binin üzerinde ağacı kesen ve ruhsatı yenilenmeyince bölgeyi terk eden Alamos Gold'un çekildiği alanda ağaçlandırmanın başlayacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Kanadalı uluslararası altın tekeli Alamos Gold şirketi ve onun taşeron firması olan Doğu Biga Madencilik tarafından, Kirazlı Altın Madeni Projesi kapsamında kesilen ağaçlarla ilgili Orman Bölge Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldığı duyuruldu. Çanakkale’de merkeze bağlı Kirazlı-Balaban Mevkii’nde altın madeni projesi kapsamında, ÇED raporunda 45 bin olarak belirtilmesine rağmen, Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) tarafından 350 bin civarında ağaç kesildiği ifade edilmişti.

RUHSATI YENİLENMEMİŞTİ

2019 yılında başlayan, kısa sürede geniş kitlelere ulaşarak madene karşı halkın yoğun direnişine ve bir yıla yakın çadırlı nöbete sahne olan Kirazlı’da, tepkiler sonucunda maden faaliyeti durmuştu. Aynı yılın Ekim ayında 10 yıllık ruhsat süresi dolan Alamos Gold’un, bu süre sonunda ruhsatı yenilenmemiş ve 2021 yılında da izinleri iptal edilmişti.

ÇANAKKALE’NİN TEK SU KAYNAĞINI TEHDİT EDİYORDU

200 hektarın üzerindeki geniş bir alanda yapılan ağaç kesimleri, Çanakkale’nin tek ve alternatifsiz, içme, kullanma ve sulama suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nı tehdit ediyordu. Çanakkale Belediyesi başta olmak üzere çevre örgütleri ve halkın tepkisini çeken alanda, ne zaman ağaçlandırma yapılacağı ise merak konusuydu.

EYLEMLER SES GETİRMİŞTİ

Çanakkale’nin merkeze bağlı Kirazlı Köyü’nde başlayan eylemler, İstanbul ve Ankara ile şirketin merkezinin bulunduğu Kanada’da da yapılmıştı. Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, Çanakkale Belediyesi organizasyonu ile ağaç kesiminin yapıldığı bölgede gerçekleştirilen eylem alanında konser vermişti.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ: ETÜT ÇALIŞMALARININ ARDINDAN AĞAÇLANDIRMA BAŞLAYACAK

Kazdağları Ekoloji Platformu Eşsözcüsü ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan Ünal’ın 17 Mart tarihinde ağaçlandırma çalışmalarını sorduğu resmi başvurusuna Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nden cevap geldi. Söz konusu alanda, etüt-proje çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci imzalı cevapta, “Etüt çalışmalarının ardından üzerinde örtü olan alanlar korunacak, alanda makineli arazi hazırlığı yapılarak saha dikime hazırlanacaktır. Dikim yapılacak alanlara bitkisel toprak serilecekti. Dikim çalışmaları sonrası 3 yıl süreyle ot alma, çapa, sürgün kontrolü ve tamamlama gibi bakım çalışmaları yapılacaktır” denildi.

AĞAÇLANDIRMA İÇİN ALAMOS GOLD’TAN 7,8 MİLYON LİRA

Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, etüt-proje çalışmalarının tamamlandıktan sonra alanda maliyet hesabının da yapılacağını ifade ederek, ilgili şirketin 7 milyon 735 bin 354,99 lira +KDV ağaçlandırma bedeli yatırdığını söyledi. Demirci, “Öncelikle bu bedel, bu bedelin yetersiz kalması durumunda, MAPEG’ten (Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü) çevre ile uyum teminatı talep edilecek, yine de yetersiz kalması halinde firmadan rızaen, ödememesi durumunda yasal yollarla yapılan masrafların tahsili sağlanacaktır” dedi. Demirci proje tamamlandıktan sonra çalışmaların başlayacağını, ağaçlandırma çalışmalarının takibinin ise Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nce yapılacağını söyledi.