Alay Hamzaçebi: Emekliliğe hak kazananlar nisanda maaşlarını alamayacak

SGK çalışanlarının iş yavaşlatma eylemi karşılık buldu, EYT işlemleri için 3 ay fazla mesai ücretlerine saatlik 24 TL zam kararı alındı. Ancak listenin başında ağır iş yükü ve mobbing var.

SGK’nin Antalya’daki hizmet binası önünde iş bırakma eylemi yapıldı.
Google Haberlere Abone ol

ANTALYA – Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için emeklilik işlemleri, 3600 ek gösterge, prim yapılandırma gibi uygulamaların getirdiği yoğun iş yükü nedeniyle Antalya’da 17 Mart’ta bir günlük iş bırakma eylemi yapan Büro-İş Sendikası’na bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanları, maruz kaldıkları iş yoğunluğunun azaltılması ve özlük haklarının iyileştirilmesi için bugünden itibaren iş yavaşlatma eylemine başladı. Sendika, 31 Mart’ta da tam gün iş bırakma eylemi yapacaklarını açıkladı. SGK hizmet binalarında başlayan eylemin ardından SGK çalışanlarına EYT işlemlerinin yapılacağı 3 ay boyunca fazla mesai ücretlerine zam kararı alındı. EYT işlemlerinin hızlandırılması için yapıldığı açıklanan fazla mesai zammına göre, SGK çalışanlarının saatlik 27 TL fazla mesai ücreti, 51 TL’ye çıkarılacak. Ancak kurumda çalışanların tek talebi fazla mesai ücreti değil. Kurumda fazla mesai koşullarının her geçen gün ağırlaştığını belirten SGK personeli, acil çözüm çağrısı yapıyor.

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, "Bu işlemler, mevcut personelle yürütülmeye çalışıldığı için yetişmeyecek. Dolayısıyla son düzenlemelerle emekliliğe hak kazananlar da nisanda maaşlarını alamayacaklar" dedi.

'SGK BİNALARI TIKLIM TIKLIM'

Daha önce ağır iş yüküne karşı yaptıkları eylemlerin görmezden gelindiğini, çözüm çağrılarının karşılıksız kaldığını belirten Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, Türkiye genelinde bugünden itibaren iş yavaşlatma eylemi başlattıklarını söyledi. SGK çalışanlarının içinde bulundukları durumun günden güne kötüye gittiğini vurgulayan Hamzaçebi, şöyle konuştu: “SGK hizmet binalarında katlar tıklım tıklım dolu. İnsanlar kuyrukta. Çalışanlar her gün fazla mesaiyle taleplere yetişmeye çalışıyor. Bu süreçte kalp krizi geçiren, vefat eden arkadaşlarımız oldu. Devletin personel açığını görmezden gelmeyi bırakıp personel alması lazım. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan defalarca görüşme talebinde bulunduk. Ama bakanlık, sorunlarımız ve çözüm taleplerimiz yokmuş gibi davranıyor.”

SGK Antalya İl Müdürlüğü’nde günün her saatinde yoğunluk yaşanıyor.

'HALK DA MAĞDUR OLACAK'

SGK’nin 33 bin civarında personelinin yoğun stres ve zor şartlar altında çalıştıklarının altını çizen Hamzaçebi, “Maruz kaldıkları iş yükü çok fazla. Bir yılda 400-450 bin emeklilik işlemi yapılırken, 2 milyon 250 bin emeklilik işleminin aynı personele bir ayda yapılması mümkün değil. Belirlenen takvimi, mevcut personelle yetiştirmek olası değil. Ay sonuna kadar işlemlerin ancak yüzde 10’u sonuçlanabilir, diğerleri sonraki aylara sarkacak. Bu yoğunluk mayıs ve sonraki aylarda da sürer. Bu durum halk cephesinde de mağduriyet yaratıyor. İşlemleri tamamlanan emekliler, nisan ayında maaşlarını alacaktı. Ancak bu işlemler, mevcut personelle yürütülmeye çalışıldığı için yetişmeyecek. Dolayısıyla son düzenlemelerle emekliliğe hak kazananlar da nisanda maaşlarını alamayacaklar" dedi.

‘MESAİDE YEMEK VE YOL YOK’

Antalya’da görev yapan ve adını vermek istemeyen bir memur, kurumun genel merkezinden, “Bütün servisleri kapatıp sadece EYT aylıklarını bağlayın, diğer işler aksarsa aksasın” şeklinde talimat aldıklarını söyledi. Bu yaklaşımın kurumdaki işleri içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini ifade eden memur, çalışma koşullarını şöyle anlattı: “Sürekli bir kuyruk hali. Bankoda çalışan memur, bir vatandaşı gönderiyor, hemen başka bir vatandaş geliyor. Boş duracak bir anı yok. Normalde bizim bir saat yemek molamız vardır ama şu an öğle arası da çalışılıyor. Akşamları ve hafta sonları mesaiye kalınıyor. Mesai, 19.00’a, 20.00’ye, bazen 21.00’e kadar sürüyor. Mesaiye kalanlar için yemek veya servis gibi bir şey de ayarlanmıyor. Çalışanlar, kendi imkanlarıyla fazla mesaiye gelip, kendi imkanlarıyla dönüyorlar.”

‘HAKKINI ARAYANA MOBBING VAR’

Bazı EYT servislerinde fazla mesaiye itiraz edenlerin zaman zaman mobbinge de maruz kaldıklarını sözlerine ekleyen memur, “Hakkını arayanın da karşısında koca bir bürokrasi duruyor. Memurlar üzerinde çok büyük bir baskı var. Her yerde aynı sıkıntı var. Yani, bir başka şehir bizden daha az sıkıntı yaşıyor diyemem. Her şehirde aynı kaos, aynı kaldırılamayacak iş yükü mevcut” diye konuştu.

‘ZİNCİRLEME BİR KAZAYA GİDİYORUZ’

EYT sisteminin soru işaretleriyle dolu olduğunu belirten bir başka memur ise yurttaşın e-Devlet’ten veya SGK’nin resmi sitesinden yeterli bilgiye ulaşamadığını, sorularının karşılığını öğrenemediğini belirterek, şunları söyledi: “SGK mevzuat bilgisi isteyen bir yer ama SGK il müdürlüklerine hiç bilgisayar okur-yazarlığı olmayan o kadar çok şehit-gazi yakını atandı ki şimdi bütün işler sınırlı sayıdaki uzman personelin üzerinde birikiyor. Baktığınız zaman personel olarak kadroda görünüyor ama fiiliyatta yok. Yani gizli işsizlik, bankamatik memurluğu gibi bir sürü sıfatla tanımlayabiliriz bunu. Şimdi bütün nitelikli personel EYT aylık bağlama servislerine verildiği için SGK ve Bağkur tescil servisleri inanılmaz zayıflatıldı. Bu servislerde iş birikmeye başladı. Yani, zincirleme bir kazaya gidiyoruz.”

Foto1: SGK Antalya İl Müdürlüğü’nde günün her saatinde yoğunluk yaşanıyor.
Foto2: SGK’nın Antalya’daki hizmet binası önünde yapılan eylem