VİDEO

Aldığı cezayla koşmaya başladı, yolu olimpiyatlara kadar uzandı

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi temsil edecek sporculardan biri de Necati Er. Atletizm hayatı okulda aldığı koşma cezasıyla başlayan Er'in kariyerine ve başarılarına yakından bakalım.

Bu yaz Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda ülkemizi temsil edecek sporculardan biri de Necati Er. Gelin, Er’in hayatına ve kariyerine daha yakından bakalım.

1997 yılında Samsun’da dünyaya gelen Necati Er, spora ortaokulda başladı. Beden eğitimi öğretmeninin verdiği bir ceza ile koşmaya başlayan Er, o günden sonra koşmayı hiç bırakmadı.

Atletizmin 3 adım atlama disiplininde başarılı bir şekilde ilerleyen Necati, 2018 yılında Ruhi Sarıalp Kupası’ndaki 16,61 metrelik atlayışıyla, o dönem üç adım atlamada Şeref Osmanoğlu'na ait olan Türkiye salon rekorunu egale etti.

Necati, 2019 yılında Avrupa 23 Yaş Altı Şampiyonası elemelerinde 17 metreyi geçerek Türkiye rekorunu kırdı. Elemeleri geçerek şampiyonaya katılan milli sporcu, 17,37'lik derecesiyle Avrupa şampiyonu olarak altın madalya kazandı. Aynı zamanda bu dereceyle, elemelerde kendi kırdığı Türkiye rekorunu bir kez daha kırdı.

Avrupa Şampiyonası’ndaki başarısıyla olimpiyat kotasını alan Er, Tokyo 2020’de piste çıkmaya hak kazandı. Necati olimpiyatlarda 6. olarak madalya alamasa da ilk 8 içinde yer alarak Olimpiyat Başarı Diploması elde etti. Milli sporcu, 73 yıl aradan sonra Türkiye’yi olimpiyatlarda 3 adım atlamada temsil eden ilk sporcu olma başarısını gösterdi. 

Londra 1948 Yaz Olimpiyatları’nda milli sporcu Ruhi Sarıalp, Türkiye’yi 3 adım atlamada temsil eden ilk sporcu olmuştu. Sarıalp Londra’da bronz madalya kazandıktan sonra Türkiye adına hiçbir sporcu 3 adım atlamada olimpiyatlara katılamamıştı. 

Necati Er, 2023 yılında 31. Üniversiteler Yaz Oyunları atletizm 3 adım atlamada 2. olarak gümüş madalya kazandı. Ayrıca 5. İslami Dayanışma Oyunları’nda atletizm erkekler 3 adım atlama finalinde 16.73 metrelik atlayışıyla altın madalyayı kimseye bırakmadı. 

Er ayrıca, Büyükler ve U23 Atletizm Şampiyonası uzun atlamada Türkiye'de 22 yıl aradan sonra 8.02 atlayarak 8 metrenin üstüne çıkan ilk atlamacı oldu.

 Başarısını 2024’te de sürdüren sporcu, Yunanistan’da düzenlenen 4. Alexandrino Meeting Atletizm Yarışı'nda 16.73 metrelik derecesiyle altın madalya kazanma başarısı gösterdi. Milli sporcu, Slovakya'da yapılan JBL Jump Fest 2024 yarışında 16.49 metrelik atlayışı ile de gümüş madalya elde etti. Necati, 77. Balkan Büyükler Şampiyonası'nda da gümüş madalya kazanmayı başardı.

Necati Er, Dünya Atletizm Federasyonu’nun hazırladığı Road To Paris 2024 listesinin açıklanmasının ardından Paris 2024 kotasını da aldı. Üst üste ikinci kez olimpiyatlarda yarışacak sporcumuz, bu yaz Türkiye’ye yeni bir madalya kazandırmak için atlayacak.

(SPOR SERVİSİ)