Ali Babacan: İhtiyatlı bir iyimserlikle bu süreci izliyoruz
DEM Parti heyetinin Abdullah Öcalan'la görüşmesi ve sonrasındaki gelişmelerle ilgili konuşan Ali Babacan, "İhtiyatlı iyimserlikle süreci izliyoruz. Bu süreç samimi bir süreç midir? Bilmiyoruz" dedi.
DUVAR - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Diyarbakır'a gitti.
DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Remzi Kaymak'a, babası Mehmet Kaymak'ın vefatı nedeniyle taziye ziyaretinde bulunan Ali Babacan, aile fertlerine başsağlığı diledi.
'BELEDİYE BAŞKANLARI YARGI KARARI OLMADAN GÖREVDEN ALINMAMALI'
Ziyaretin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Babacan, belediyelere kayyım atanması konusunda tutumlarının net olduğunu belirtti.
Babacan, "Her bir kayyum uygulamasının dosyası farklı farklı. Dosyaların içeriğini bilemiyoruz ama biz diyoruz ki, bağımsız tarafsız bir yargı kararı olmadıkça hiçbir belediye başkanı görevinden alınmamalı. Seçilmiş bir belediye başkanı, halkın iradesini temsil eden bir belediye başkanı atanmış bir kişinin imzasıyla görevden alınmamalı. Yargı kararıyla bir görevden alınma olsa dahi bunun yerine seçilecek başkanın mutlaka belediye meclisinden, yani seçilmişler içinden seçilmesi lazım. Kayyum uygulamasının bu şekilde devamına kesinlikle karşıyız" dedi.
'BU SÜREÇ SAMİMİ BİR SÜREÇ MİDİR, BİLMİYORUZ'
DEM Parti heyetini İmralı Cezaevi'ndeki PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüşmesi ve sonrasında DEVA Partisi'ni ziyaretine değinen Babacan, şunları söyledi:
"Evet, bir süreç işliyor. 1 Ekim süreci dediğimiz yani Sayın Bahçeli'nin, Meclis’te DEM Parti milletvekilleriyle el sıkışması ile başlayan bir süreç var. Bu süreçle ilgili bugüne kadar çok açıklamalar yaptık. İmralı ziyaretini yapan heyet, bu hafta içerisinde genel merkezimize geldi. Onlarla uzunca bir görüşme yaptık. Görüşmede risk alanlarına işaret ettik, olabilecek sıkıntılara işaret ettik. Biz bir ihtiyatlı iyimserlikle bu süreci izliyoruz. Memleketimizin gerçekten kadim bir sorunudur. Bu sorunun çözülmesiyle alakalı yani çok küçük bir ihtimal bile olsa yüzde 5 bile ihtimal olsa biz o ihtimali destekleriz. Ama öte yandan da haklı sorularımız var. Yani bir yol haritası var mıdır bilmiyoruz. Bir görüşme trafiği var ama bunun arkasında gerçekten bir plan programı var mı, yol haritası var mı bilmiyoruz. Bu süreç samimi bir süreç midir? Bilmiyoruz. henüz o samimiyet testinden de geçtiğini düşünmüyoruz. Aynı zamanda Sayın Erdoğan'ın bu sürecin neresinde durduğunu bugün itibariyle henüz anlamış değiliz. Dolayısıyla bütün bu sorularımızın da cevabı ümit ederim ki en kısa zamanda verilir. Ama genel anlamda dediğim gibi ihtiyatlı bir iyimserlikle bu süreci izliyoruz."
ÇATI PARTİSİ: 3 PARTİNİN GRUP FAALİYETİ YÜRÜTMESİNİ SAĞLAYACAK
Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin "Yeni Yol" ismiyle kurduğu çatı partisiyle ilgili soruyu yanıtlayan Ali Babacan, "Dün 3 partinin genel başkanı oturduk ve en son bu sürecin bu yeni yapılanların detayları konusunda da mutabakata vardık. Bugün kurucular kurulu bir araya geldi. Kuruluşla ilgili dilekçe İçişleri Bakanlığı’na teslim edildi. Tüzel kişilik böylece kurulmuş oldu. Genel Başkan Yardımcımız Anayasa Mahkemesi üyeliği de yapmış, hakka, hukuka adalete özeniyle de herkesin takdir ettiği bir isim Mümtaz Akıncı da bu yeni yapılanmanın genel başkanı oldu. Bu yeni yapı bu aşamada Meclis çatısı altında 3 partinin çalışmalarının bir grup faaliyeti olarak yürümesini sağlayacak. Yani bugünkü ilk etapta yeni yapının amacı bu" diye konuştu.
'BÜTÜN VEKİLLER KATILMAYACAK'
"Avrupa siyasetine baktığımızda, Avrupa Parlamentosu'na baktığımızda aslında farklı partilerin bir araya gelip, grup oluşturması mümkün. Pek çok Avrupa ülkesinin mümkün ama bizim mevzuatımız izin vermiyor" diyen Babacan, "Dolayısıyla biz kendi mevzuatımıza uygun 3 partinin beraber bir grup oluşturması nasıl olabilir diye incelediğimizde yeni bir parti tüzel kişiliğinin oluşması ve bu tüzel kişilik altında milletvekillerimizin çalışmalarını sürdürmesinin mümkün olduğunu değerlendirdik ve bir yola çıktık. Ama DEVA Partisi’nin, Saadet Partisi'nin, Gelecek Partisi’nin tüzel kişiliği duruyor. Hatta milletvekillerinin hepsi bu yeni grupta yer almayacak. Her partiden belli sayıda milletvekili, kendi partilerinin milletvekili olarak devam edecekler. Böylece her üç partide Meclis’te temsil edilen siyasi partiler listesinde de yerlerini koruyacaklar. Bu, Türkiye'de siyasi tarihimizde bir ilk. Daha önce bunun bir örneği yok. Ama ilerleyen Türkiye'nin, demokrasisini ilerleten Türkiye'nin aynı Avrupa demokrasilerinde olduğu gibi yeni modellere ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.
Birlikteliğin genişleyebileceğini dile getiren Babacan, şöyle devam etti:
"Hem Saadet Partisi ile hem de Gelecek Partisi ile ülkenin yarınlarında buluşuyoruz. Bu gerçekten çok önemli bir zemin, önemli bir iş birliği. Birlikte beraberlikte bereket var diyoruz. Yani iyi niyetle halis niyetle bu büyük ve güzel ülkemiz için bu güzel milletimiz için birlik beraberlik içerisinde çalışırsak mutlaka bunda bereket olacak diyoruz. Bu ilkelerle besmeleyle yola çıktık. Önümüzdeki hafta da ilk grup toplantısını gerçekleştireceğiz. Arzu ederiz ki bu birliktelik genişlesin. Kongremizde de söylemiştim, Türkiye’nin ana muhalefetle ve iktidar bloğuyla sıkışıp kalmaması gerekiyor. Vatandaşlarımızın önüne yeni ve güçlü tercihler koymamız gerekiyor. Bu yeni ve güçlü tercihlerin de ancak güç birliğiyle oluşması gerekiyor. Türkiye için yeni yol gerekiyor. Bu yolu, aynı hedefi paylaştığımız dostlarımızla yürümek istiyoruz. 12 Ekim'de yaptığım çağrı ve diğer partilerin birlik ve beraberlik çağrılarını bir araya getirdik. İnşallah ileride daha genişleyebilir. Ülkemiz için şu andaki iktidara veya ana muhalefete mahkum değilsiniz, biz varız hep beraberiz, güçlüyüz diye yola çıktık."
(HABER MERKEZİ)