Ali Babacan'dan ekonominin geleceğiyle ilgili 10 maddelik çözüm önerisi

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Çin'de katıldığı toplantıda ekonominin geleceğiyle ilgili 10 maddelik çözüm önerisi sundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Çin’de ekonomi bakanlığı yapmış isimler, merkez bankası başkanları, Nobel ödüllü iktisatçılar ile üst düzey finans yöneticileri ve akademisyenlerin katıldığı toplantıda ekonominin geleceğiyle ilgili 10 maddelik çözüm önerisi sundu.

Çin’in Hangzhou şehrinde Tsinghua Üniversitesi ile Reinventing Bretton Woods Committee tarafından ortaklaşa düzenlenen programda 2.Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan uluslararası finansal mimarinin geleceğiyle ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Ali Babacan, Türkiye’nin IMF ile olan ilişkilerini ve yaşananları anlatırken G-20’den daha çok yararlanılması gerektiğini söyledi. ABD-Çin arasındaki gerilime dikkat çeken Babacan şunları söyledi:

“Bu durum pek çok ülkenin ve geniş bir coğrafyanın da olumsuz etkileneceği sonuçlar meydana getirecek. Unutmayalım, toplamı sıfır eden, birinin kaybettiğini öbürünün kazandığı bir oyunun sonu çatışmadır. İlişkileri kazan-kazan odaklı yürütmek gerekir. Bunun için de diyalog ve işbirliği mekanizmalarına ihtiyaç vardır. Çin’le ABD arasında öncelikle 3 konuda diyalog mekanizması oluşturulmalı: Ekonomi, teknoloji ve jeopolitik konular. Bu mekanizmalarının kalıcı ve süreklilik arzeden mekanizmalar olması gerekir. Hükümetlerin farklı seviyelerde temsil edildiği, iş dünyasının, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin de içinde olduğu yapıların kurulması gerekir.”

'FİNANSAL İSTİKRAR UĞRUNA MİLYONLARIN YOKSULLAŞMASINA İZİN VERİLMEMELİ'

G20’den daha fazla yararlanılması gerektiğini söyleyen Babacan, “Bu konuları çalışırken finansal istikrarla, sosyal koruma ağları bir arada ele alınmalı. Bazen istikrar için alınan tedbirler geniş kesimlerin büyük sıkıntılar çekmesine sebep oluyor. Makro finansal istikrar uğruna milyonların yoksullaşmasına izin verilmemeli” dedi.

Uluslararası finansal mimarinin değişimi üzerinde çalışırken, bütüncül bir bakışla hareket etmek gerektiğini kaydeden Babacan, “Ülkelerdeki sosyal, teknolojik ve demokratik trendlere dikkat etmek gerekiyor. Jeopolitik gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor. Şunu unutmayalım: Hiçbir ülkenin sorunları tek başına çözebilecek gücü ve imkânı olmayacak. Sorunların çözümü ve değişikliklerin gerçekleştirilmesi için olmazsa olmaz üç yöntem var: Diyalog, eşgüdüm ve işbirliği” değerlendirmesi yaptı.

'İNSAN KAYNAĞINA YATIRIM'

Babacan, uluslararası finansal mimarinin geleceği açısından 10 başlığa dikkat çekti :

"1. Ticaret, yatırım ve finansal akımlarda küresel dengesizliklerin azaltılması.

2. Para politikalarında ve parasal konularda uluslararası eşgüdüm ve işbirliği.

3. Gittikçe yaygınlaşan ve güçlenen bölgesel platformlardan daha fazla istifade edilmesi.

4. İstikrar ve esneklik arasındaki hassas dengenin korunması.

5. Geniş kesimlerin finans imkanlarından yararlanması ve kalkınma konularının önceliklendirilmesi.

6. Finansal inovasyon ve buna bağlı risklerin dikkate alınması.

7. İklim değişikliğine karşı çalışmaların yoğunlaştırılması ve sürdürülebilirliğe önem verilmesi.

8. İnsan kaynağına yatırım.

9. İyi yönetim ve hesap verebilirlik konularında ilerleme sağlanması.

10. Çok taraflılığın desteklenmesi."