Ali Öztunç: Rize afet bölgesi ilan edilmeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, daha önce yaşanan sel felaketine rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını belirterek Rize’nin afet bölgesi ilan edilmesini istedi.

Rize'de yaşanan sel felaketi sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ediyor
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, yaptığı basın açıklamasında Rize’de sel felaketine değinerek Rize için acilen afet bölgesi kararı alınması gerektiğini söyledi.

‘ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ SAĞLAMAK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ’

Milletvekilleri, parti meclisi ve yüksek disiplin kurulu üyelerinden oluşan 40 kişilik heyetle başlattıkları Karadeniz turunun ikinci gününde Giresun'da bulunan CHP heyeti, il binası önünden basın açıklaması düzenledi.

Burada konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, 3 kişilik bir heyetle Rize’ye gideceklerini belirterek “Sel felaketi ile ilgili incelemelerde bulunup, elimizden gelen desteği sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.

Sel felaketlerinin bu coğrafyanın kaderi olmaktan çıkarılması gerektiğini ifade eden Torun, “Bunun tedbirini alacak olan da ülkeyi 19 yıldır yöneten siyasi iktidardır. Rize’deki sel felaketinin nedeni de bu coğrafyanın gerçeğini görmezden gelip, bir türlü kalıcı önlemler alınmamasıdır” dedi.

‘BURADA İHMAL DEĞİL KAST ARAMAK GEREKİYOR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç da yaşanan sel ve heyelan felaketi nedeniyle Rize'de acilen afet bölgesi kararı alınması gerektiğini söyledi.

Yazılı açıklama yapan Öztunç, Rize'deki sel felaketinin benzerinin bir yıl önce Çayeli'nde yaşandığını ve Rize'de son 20 yılda sel nedeniyle 76 kişinin öldüğünü hatırlattı. Buna rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını belirten Öztunç, bu tür felaketleri insan kaynaklı doğa tahribatının tetiklediğini ifade ederek şunları söyledi:

“İklim krizi yaşadığımız acı bir gerçek. Yağışların bu kadar yoğun ve şiddetli olması sürpriz değil. Yağışın zararlarını azaltmak, yok etmek bilimsel olarak mümkün. İnsan kaynaklı doğa tahribatları, yanlış imar ve yapılaşma politikaları, yanlış su yönetimi politikaları, ormansızlaşma, HES'ler, dere ıslah çalışmaları ve benzeri etkenler bu felaketleri tetikliyor. Halen bu konuda bir eyleme geçmiyor ve eski davranışlarda devam ediyorsak, burada ihmal değil kast aramak gerekiyor."

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Karadeniz İklim Eylem Planı'nın uygulanmadığını belirten Öztunç, CHP olarak geçen aylarda "Afet ve Aşırı Doğa Olayları Politika Belgesi" yayınladıklarını hatırlattı.

Öztunç, "Uluslararası metinleri, sözleşmeleri inceleyerek, ülkemizin öznel koşullarını irdeleyerek bir politika belgesi hazırladık. Bu işin kuralı tüm dünyada aynı, riske öncelik vermek, zararlarını ortadan kaldıracak tedbirler almak" dedi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler Rize sel