Alkollü içkiye yüzde 17 ÖTV zammı

Alkollü içkilere uygulanan özel tüketim vergisi (ÖTV) yüzde 17 artırıldı. ÖTV artışı alkollü ürünlere zam olarak yansıtılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alkol fiyatlarına yapılan aşırı zamlar nedeniyle büyük artış gösteren sahte içkiden dolayı son iki ayda 100'den fazla kişi öldü. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'in, "Sahte içki üretenlerin ve bu nedenle hayatını kaybedenlerin bir hayli arttığı göz önünde bulundurulduğunda, bu yıl alkollü içkilerde ÖTV artışı yapılmamalı" çağrısından iki gün sonra alkollü içkilere uygulanan özel tüketim vergisine (ÖTV) yüzde 17 zam yapıldı. TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 14,60 olarak açıklamıştı.

Biradaki maktu ÖTV tutarı 2,0442 TL’den 2,3933 TL’ye, rakıdaki ÖTV 279,29 TL’den 326,99 TL’ye çıkartıldı. Alkol derecesi yüzde 18 ve daha az olan şaraplardaki ÖTV tutarı 81,38 TL’den 95,29 TL’ye, alkol derecesi yüzde 22 ve fazla olanlarda 279,29 TL’den 326,99 TL’ye yükseltildi. Tütün içeren purolardan alınan asgari maktu vergi tutarı 0,3747 TL’den 0,4386 TL’ye, maktu vergi tutarı ise 0,5008 TL’den 0,5863 TL’ye çıkartıldı.

40 BİN İŞLETMEYİ ETKİLEYECEK

TESK Başkanı Palandöken önceki gün yaptığı yazılı açıklamasında, korona virüsü (Kovid-19) salgınından olumsuz etkilenen turizm, eğlence, yeme-içme, otel, lokanta, bakkal, büfe, kuruyemişçi gibi birçok işletme sahibi ve esnafın alkollü içkiler üzerinden alınan ÖTV'nin artırılması ve satışların düşmesi sebebiyle bir kez daha gelir kaybına uğradıklarını belirtmişti.

ÖTV artışı ile sahte içki üretimi arasındaki ilişkiye de değinen Palandöken, şu değerlendirmede bulunmuştu: "Sahte içki üretenlerin ve bu nedenle hayatını kaybedenlerin bir hayli arttığı göz önünde bulundurulduğunda, bu yıl alkollü içkilerde ÖTV artışı yapılmamalı. 40 binden fazla TAPDK lisansı olan noktada işletmelerin pandemi koşullarındaki gelir kaybı da hesaba katılarak ÖTV artırılmamalı. Sektörlerin canlanması, salgın etkilerinin azalması için binlerce işletmenin cirolarını eski seviyeye getirmesi gerekiyor. ÖTV artışının kaçağa yönelimin artmasında büyük payı olduğu unutulmamalı."

TOPLAM VERGİNİN YÜZDE 12'Sİ ALKOL VE SİGARADAN

Maliye Bakanlığı verilerine göre geçen yıl alkolden KDV ile birlikte yaklaşık 20 milyar lira vergi alındı. Sigara da katıldığında bu iki kalemden alınan vergi 96 milyar lirayı buluyor. Bu da toplam verginin yüzde 12'sine denk geliyor.
(EKONOMİ SERVİSİ)