Alman iş dünyasında Türk Lirası endişesi: 'Türkiye'yle ihracat olumsuz etkilendi'
Alman Dış Ticaret Birliği Başkanı Jandura, TL’deki değer kayıplarını endişeyle izlediklerini belirterek, Türkiye'ye yapılan ihracatın Ağustos ayında yüzde 30 gerilediğini söyledi.
DUVAR - Türk Lirası'nda son zamanlarda yaşanan değer kayıplarının Alman ekonomi çevrelerinde endişeyle karşılandığı belirtildi. Alman Dış Ticaret Birliği (BGA) Başkanı Dirk Jandura Reuters ajansına verdiği demeçte, gelişmelerden endişe duyduklarını söyleyerek "Yurtdışından gelen ürünler daha da pahalandığı için Türkiye'deki talep azalıyor ve Alman ihracatı bundan olumsuz etkileniyor" dedi.
'ÖZELLİKLE MAKİNE, OTOMOBİL, KİMYASAL MADDE İHRACATI ETKİLENDİ'
DW Türkçe'nin haberine göre, Türkiye'ye yapılan ihracatın ağustos ayında yüzde 30 oranında gerilediğini belirten Jandura, bu durumdan özellikle makine, otomobil ve otomobil parçaları ile kimyasal madde ihracatının etkilendiğini söyledi. TL'de yaşanan değer kayıplarının BGA için beklenmedik bir durum olmadığını belirten Jandura, "Son aylarda lirayla ilgili gelişmelere bakıldığında bu büyük bir sürpriz değil" ifadesini kullandı. Para politikası açısından Türk hükümetinin zamanında müdahale bulunmadığını kaydeden Alman uzman, Merkez Bankası'nın kasım ayında aldığı faiz düşürme kararının TL'deki değer kaybı sürecini daha da hızlandırdığını dile getirdi.
MERKEZ BANKASI'NDAN DÖRDÜNCÜ MÜDAHALE
Dolar/TL'nin 14'ü, Euro/TL'nin ise 16'yı geçmesinin ardından Merkez Bankası bugün döviz piyasasına bir kez daha müdahale etti. Açıklamada "sağlıksız fiyat oluşumları" müdahaleye gerekçe gösterildi.
Türkiye'de Merkez Bankası'nın yeni faiz kararının beklendiği Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde döviz kurları bu haftaya da yükselişle başladı. Dolar/TL 14,47'ye kadar yükselirken euro/TL ise 16,37 seviyesine kadar yükseldi. Kurlardaki yükseliş ile birlikte euro ilk kez 16 TL eşiğini de geride bıraktı. Bu nedenle Merkez Bankası iki hafta içinde dördüncü kez "sağlıksız fiyatlandırma" gerekçesiyle döviz piyasasına müdahale etti. Ancak Merkez Bankası'nın bu müdahaleleri piyasalarda kısa süreli rahatlama sağlayabiliyor, Türk Lirası'nın değer kaybetmesinin nedenlerini ortadan kaldırmıyor. (DW Türkçe)