Almanya basını: 'Baerbock'un Türkiye ziyaretinde açık sözlülüğü soru işaretleri yarattı'

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock'un Türkiye ziyareti ve Çavuşoğlu ile basın toplantısında tartışması, Almanya basınında "Açık sözlülük iyi, ancak üsluba dikkat etmek gerek" şeklinde yorumlandı.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un Türkiye'ye yönelik eleştirilerini kamu önünde söylemesi Alman medyasında olumlu karşılandı. Yorumlarda, Baerbock'un, “standart” dışına çıktığı ve kazandığı yorumları yapıldı. Yorumlarda büyük çoğunlukla Baerbock'un çıkışı ve  Türkiye'ye yönelik eleştirileri doğru bulunurken, bunun Almanya'nın Türkiye politikasında değişimin göstergesi olduğu yazıldı. 

Der Tagesspiegel gazetesi, "Ankara'nın Almanya'nın Türkiye politikasında değişimi göremediğini, Baerbock'un açık sözlülüğünün Türk hükümetinde soru işaretlerine yol açtığını" yazdı. Ana muhalefet partisi ile Almanya Türk Toplumu ise Baerbock'un Çavuşoğlu ile kamu önünde tartışmasını eleştirdi. 

Federal Hükümet ortağı Yeşiller'den politikacılar Baerbock'u överken, ana muhalefet Hıristiyan Birlik Partisi (CDU), Baerbock'un üslubunu ve Yunanistan'dan Türkiye'yi eleştirimesini doğru bulmadı. Almanya Türk Toplumu da Baerbock'un kamu önünde Çavuşoğlu ile tartışmasını eleştirdi, bunun Almanya'daki Türkiyelilere zarar vereceğini savundu.

ALMANYA'NIN TÜRKİYE POLİTİKASI DEĞİŞİYOR

Berlin'de yayımlanan der Tagesspiegel gazetesi, Almanya'nın Türkiye politikasını değiştirdiğini, Baerbock'un çıkışının bunun ilk göstergesi olduğunu yazdı. Önceki hükümetin mülteci krizi sebebiyle Türkiye'ye karşı daha yumuşak bir politika izlediğini hatırlatarak, yeni hükümetin bu çizgiden ayrıldığını, Ankara'nın bu değişimi göremediğini belirtti.

Yorumda, Baerbock'un Osman Kavala'nın tutukluluğunu ve Türkiye'nin Suriye'ye askeri harekat planını açıkça eleştirdiğini, ayrıca da Yunanistan'ın yanında yer aldığını yazdı. Baerbock'un bu çıkışının Türk hükümetinde soru işaretlerine yol açtığını belirten gazete, “Çavuşoğlu'nun deyimiyle, 'Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki sorunlarda Almanya samimi aracı olmazsa ne olur?” sorusunu yöneltti.

Yine Berlin'de yayımlanan Tageszeitung (TAZ) gazetesi de Baerbock'un Türkiye'ye karşı açık sözlü ve sert tutumunu doğru buldu. Önceki Dışişleri Bakanı Heiko Mass'ın Türkiye'de sadece üç saat kaldığını ve sadece Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü hatırlatan gazete, Baerbock'un muhalefet partileri ile de görüştüğünü hatırlattı. Ayrıca, mültecilere yönelik projeler hakkında bilgi edindiğini yazdı.

'AÇIK SÖZLÜLÜK İYİ, ANCAK ÜSLUBA DİKKAT ETMEK GEREK'

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi, Baerbock'un açık sözlülüğünü doğru bulmakla birlikte, üsluba ve kelime seçimine dikkat etmek gerektiğini yazdı. Türk hükümetinin ortaklarına sert üslupla çıkıştığını hatırlatan gazete, basının önünde buna karşılık vermeyi yerinde bulduğunu yazdı. Gazete, Baerbock'un muhalefet ile görüşmesini de doğru buldu.

Ana muhalefet Hıristiyan Birlik Partisi'nin (CDU) Dışpolitika sözcüsü Johann Wadephul ise Baerbock'un Çavuşoğlu ile basın toplantısında tartışmasını eleştirdi. Wadepuhl, iki ülke arasında sorunların ikili görüşmelerde dile getirilmesinin daha yerinde olacağını savundu.

Ayrıca, Baerbock'un Yunanistan'da Türkiye'yi eleştirmesini de yanlış buldu. AFP haber ajansına konuşan Wadepuhl, eleştirilerde üsluba dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Bizim iki ülkeye de ihtiyacımız var” görüşünü ifade etti.

ALMANYA'DAKİ TÜRKİYELİLERE ZARAR VERİR

Almanya Türk Toplumu da basın toplantısında Baerbock ile Çavuşoğlu'nun tartışmasını eleştirdi. Redaktionsnetzwerk'e konuşan eşbaşkan Gökay Sofuoğlu, kamu önünde sert tartışmalarının iki ülke arasında gerginliğe yol açacağını, bunun da Almanya'daki Türkiyelilere zarar vereceğini savundu. İki tarafından diplomasi dilini terk ettiğini söyleyen Sofuoğlu, “Bazı sorunların kapalı kapılar ardında konuşulmasını dilerdim” dedi.

YEŞİLLER'DEN BAERBOCK'A DESTEK

Medyanın yanısıra Baerbock'a partili arkadaşları Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir ile Baden Württemberg Maliye Bakanı Danyal Bayaz'dan destek geldi. Twitter üzerinden açıklama yapan Bayaz, Baerbock'un Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını talep etmesini ve muhalefet ile görüşmesini doğru bulduğunu belirterek, böylece Türkiye'nin Erdoğan'dan ibaret olmadığını gösterdiğini yazdı.

Cem Özdemir ise iki ülkeyi birbirine bağlayan çok şey olduğunu, ancak sorunların da dile getirilmesi gerektiğini yazdı. Twitter üzerinden görüşünü bildiren Özdemir, Türkiye'nin Suriye'ye askeri harekatının bölge halkına büyük zarar vereceğini belirtti.