Almanya Dışişleri Bakanı, Lübnan'da 'bölgesel savaş' riskine karşı uyardı

Beyrut ziyareti kapsamında Lübnan Dışişleri Bakanı Buhabib ile bir araya gelen Annalena Baerbock, 'bölgesel savaş' riskine karşı uyarıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrail ve Lübnan'daki tarafların ateşkes çabalarını reddetmeleri halinde bölgesel bir savaş çıkma tehlikesi karşısında uyarıda bulundu. Baerbock, Beyrut ziyareti kapsamında Lübnan Dışişleri Bakanı Buhabib ile bir araya geldi. 

Lübnan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Baerbock, 'ateşkes anlaşmasına varılmazsa bunun herkes için tehlike oluşturacağını' söyledi ve bunun 'sadece Lübnan-İsrail değil, bölgesel bir savaş projesini kapsadığı' uyarısında bulundu. Almanya'nın İsrail ile karşılıklı çatışmalar nedeniyle Lübnan'ın güneyindeki olaylara ilişkin ülkesinin endişesini ifade eden Baerbock, özellikle İsrail ve Lübnan'daki tarafların ateşkesi reddetmesi durumunda 'çıkmaz bir yola girilebileceğini' dile getirdi. 

AA'nın aktardığına göre Lübnan Dışişleri Bakanı Buhabib ise, ülkesinin özellikle şu anda karşı karşıya olduğu zorlukların gölgesinde olduğu gibi her zaman barış yanlısı çözümler için çaba sarf ettiğini belirtti.

'SON DERECE ENDİŞELİYİZ'

Baerbock, Orta Doğu ziyareti kapsamında dün İsrail'in Herzliya kentindeki Reizman Üniversitesi'nde düzenlenen güvenlik konferansına katılmıştı. Burada yaptığı konuşmada, İsrail ve Lübnan arasındaki gerilime değinen Baerbock, Almanya'nın İsrail'in Lübnan sınırında artan şiddet olaylarından ve topyekûn bir bölgesel çatışma riskinin artmasından son derece kaygılı olduğunu söyledi. "Kuzey sınırındaki şiddet olaylarının artmasından son derece endişeliyiz" diyen Baerbock, şöyle devam etti: 

"Ortaklarımızla birlikte daha fazla acının yaşanmasını önleyebilecek çözümler bulmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. İstenmeyen bir tırmanma ve topyekun savaş riski her geçen gün artıyor.”

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)