Almanya Federal Meclisi AfD'yi görüştü: 'Demokrasi ve ülke için büyük risk'
SPD, CDU, Yeşiller ve FDP milletvekilleri, faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin demokrasi ve ülke güvenliği için büyük risk olduğu görüşünü ifade etti.
ALMANYA – Çin ve Rusya için casusluk suçlamalarıyla gündemden düşmeyen faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisi hakkında, Federal Hükümet'in talebiyle 25 Nisan Perşembe günü Federal Meclis'te özel oturum düzenlendi. Sert tartışmalara sahne olan oturumda, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) temsilcileri, AfD'ye ağır eleştiriler yöneltti.
Eleştirilerin ortak noktası, “Parti, demokrasi ve Almanya'nın güvenliği için büyük bir tehlike” görüşü oldu. SPD'li Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, oturumda yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e işaret ederek, halkın temsilcilerinin 'Putin ve Çin'in hizmetçisi ve propaganda aracı' olmalarının çok abes bir durum olduğunu ifade etti.
YEŞİLLER: AFD, MECLİS VE ÜLKE İÇİN BİR UTANÇ
Yeşiller Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Kostantin von Notz, AfD Eş Başkanı Tino Crupalla'ya seslenerek, şunları söyledi: “Bay Crupalla, dükkanınız (partiyi kastederek) Rusya Başkanı'na hizmet ediyor. Partiniz, Çin Komunist Partisi'ni örnek alıyor. Bu durum, her gün daha çok belirginleşiyor. AfD, meclis ve ülke için bir utanç kaynağı.”
SPD İç Politika Uzmanı Dirk Wiese, AfD'nin ülke için 'bir güvenlik riski', demokrasi için 'bir tehdit', barış ve güvenlik için de 'bir tehlike' olduğunu ifade etti. Partinin Almanya'dan çok Rusya ve Çin'i 'sevdiğini' savunan Wiese, “Çantanızı doldurmak için ilkelerinizi çiğniyorsunuz” suçlamasında bulundu.
FDP: AFD'Lİ KRAH ADAYLIKTAN ÇEKİLSİN
FDP Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Kostantin Kuhle ise çalışanı Çin için casusluktan tutuklanan, kendisi de Rusya'dan para almakla suçlanan AfD Avrupa Parlamentosu (AP) adayı Maximilian Krah'ın adaylıktan çekilmesini istedi. Partinin demokrasi için tehlike olduğunu savunan Kuhle, “AfD, kendini diktatörlerin kucağına atıyor” eleştirisi yaptı.
CDU federal milletvekili Marc Heinrichmann, AfD'yi Alman halkına 'ihanet etmek' ve halkı 'satmak' ile suçladı. Partinin Rusya ve Çin ile 'karanlık bağlantıları' olduğunu ifade eden Heinrichmann, bunun sorumlusunun parti yönetimi olduğunu ileri sürdü.
Özel oturuma AfD eş başkanları Tino Chrupalla ve Alice Weidel katılmadı, eleştirilere federal milletvekili Stefan Keuter yanıt verdi. Keuter, Federal Hükümet'in 'başarısızlığını' örtbas etmek için AfD'yi hedef aldığını, Rusya'dan rüşvet almakla suçlanan Krah ile Petr Bytron hakkında kanıt bulunmadığını söyledi.
FEDERAL İÇİŞLERİ BAKANI: RUSYA VE ÇİN TOPLUMU PARÇALAMAK İSTİYOR
Özel oturumda söz alan SPD'li Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Rusya ve Çin'in, Almanya üzerinde baskı kurmak, toplumu da parçalamak istediklerini ileri sürdü. “Yabancı güçlerin kolları meclise kadar uzanıyor” diyen Faeser, bu kişilerin politikacıları ve onların çalışanlarını 'hizmetlerine' almak istediklerini savundu. Almanya'nın hep casusluk, sabotaj, propaganda ve dezenformasyona maruz kaldığını söyleyen Faeser, şu görüşleri ifade etti: “Halkın temsilcilerinin, Putin ve Pekin'in hizmetçileri ve propaganda aracı olmaları çok abes ve kabul edilemez bir durum. Buna asla izin vermeyeceğiz.”
ALMANYA 'CASUSLUK' HABERLERİYLE ÇALKALANDI
Son haftalarda Almanya, Rusya ve Çin için arka arkaya ortaya çıkarılan 'casusluk' eylemleriyle çalkalandı. Geçen pazartesi günü Düsseldorf'ta üç Alman, Çin için casusluk yaptıkları gerekçesiyle tutuklandı. Ardından AfD AP adayı Maximilian Krah'ın Çin kökenli çalışanı da Çin adına casusluk suçlamasıyla tutuklandı. Bunlardan önce Rusya kökenli iki Alman vatandaşı, Rusya adına casusluk yaptıkları gerekçesiyle tutuklanmışlardı.
Öte yandan, AfD federal milletvekili Petr Bytron ile AP adayı Maximilian Krah da para karşılığı Rusya için iyi propaganda yapmakla suçlanıyor. Her ikisi de suçlamaları reddediyor. Dresden Savcılığı, Krah ve tutuklanan çalışanı hakkında dava açtı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)