Almanya istihbaratı: Otoriter devletler aşırılıkçı grupları körüklüyor
Almanya Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Haldenwang, 'Rusya gibi otoriter devletlerin körüklediği hükümet karşıtı ve aşırı sağcı aşırılıkçı eğilimin yükselişte olduğunu' söyledi.
DUVAR - Almanya'nın iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) Başkanı Thomas Haldenwang, ABD'nin Associated Press (AP) haber ajansına mülakat verdi.
AP'den Frank Jordans'a konuşan Haldenwang, 'Rusya gibi otoriter devletlerin körüklediği hükümet karşıtı aşırılıkçılığın yükselişte olduğunu' ve 'toplumu bölmeye ve hükümeti devirmeye çalıştığını' söyledi. 'Rus devlet medyası ve internet platformları tarafından yapılan dezenformasyona' da atıfta bulunan Haldenwang, 'Berlin'deki Rus ajanlarının, Alman toplumuna propaganda yapmak için nüfuz sahibi kişileri hedef aldığını' kaydetti.
'KOLAY ÇÖZÜM SUNANLARIN PEŞİNDEN KOŞMA EĞİLİMİ ARTIYOR'
"Tüm bu grupları birbirine bağlayan şey, devletimizi ve demokrasimizi küçümsemeleri, onu reddetmeleri ve ortadan kaldırmak istemeleridir" diyen Haldenwang, 'hükümet karşıtı aşırılıkçıların, korkuyu körüklemek ve yeni takipçiler kazanmak için bilinçli olarak ihtilaflı konuları kullandığını' ve 'bir mesele ne kadar karmaşık hale gelirse sorunlara kolay çözüm sunan kişilerin peşinden koşma eğiliminin o derece arttığını' ifade etti.
Başta göç konusu olmak üzere, Covid-19 salgınını önlemek ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için hükümetin aldığı önlemleri söz konusu ihtilaflı konulara örnek olarak gösteren Thomas Haldenwang, "Tüm bu konular belirli bir anlatıyı yaymak ve devletin bazı meselelerde kontrolü sağlayamadığı ve bu nedenle devrilmesi gerektiği izlenimini vermek için kullanılıyor" bilgisini paylaştı.
'1920'LER VE 1930'LAR İLE ŞAŞIRTICI PARALELLİKLER VAR'
'Berlin'deki Rus ajanlarının, Almanya toplumuna propaganda yapmak için nüfuz sahibi kişileri hedef aldığını' söyleyen Haldenwang, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin yanı sıra, Sol Parti (Die Linke) milletvekili Sahra Wagenknecht ve beş yıl önce göçmen karşıtı şiddeti küçümsediği için görevden alınan eski BfV Başkanı Hans-Georg Maassen gibi isimlerin ve kurumların bu listede yer aldığını söyledi.
Haldenwang, Maassen'i kastederek "Selefimin bu listede yer alması son derece rahatsız edici" değerlendirmesinde bulundu. Haldenwang, bugünler ile 1920'ler ve 1930'lar arasında endişe uyandırması gereken 'şaşırtıcı paralellikler' olduğunu sözlerine ekledi. (DIŞ HABERLER)