Almanya vatandaşına Belarus'ta idam cezası
Almanya Dışişleri Bakanlığı, bir vatandaşının Belarus'ta idam cezasına çarptırıldığını açıkladı. İsmi bakanlıkça açıklanmayan kişinin Ukrayna için savaşmış olabileceği iddia edildi.
DUVAR - Almanya Dışişleri Bakanlığı, bir ülke vatandaşının Belarus'ta idam cezasına çarptırıldığını açıkladı. Bakanlık ceza alan kişinin adını açıklamazken, Belarus merkezli Viasna İnsan Hakları Merkezi, dün yaptığı açıklamada, 30 yaşındaki Rico Krieger'in haziran ayı sonunda görülen davada Belarus Ceza Kanunu'nun 6'ncı maddesi uyarınca mahkum edildiğini ve idam mangası tarafından ölüm cezasına çarptırıldığını bildirdi.
The Guardian'ın aktardığına göre, kasımdan bu yana tutuklu olan kişiye hangi suçlamaların yöneltildiği netlik kazanmadı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında, şu ifadeleri kullandı: "Dışişleri Bakanlığı ve Minsk'teki büyükelçilik söz konusu kişiye konsolosluk desteği sağlıyor ve kendisi adına Belaruslu yetkililerle yoğun bir şekilde çalışıyor."
'PARALI ASKERLİK' FAALİYETİ İDDİASI
Viasna'ya göre, dava, Kastuś Kalinoŭski Alayı isimli grupla bağlantılı olabilir. Söz konusu grup, Şubat 2022'den bu yana devam eden Ukrayna savaşında Rusya'ya karşı savaşan Belaruslu gönüllülerden oluşuyor. Viasna İnsan Hakları Merkezi, bunun Belarus'ta paralı askerlik faaliyetleriyle bağlantılı olarak yapılan ilk yargılama olduğunu belitti.
Viasna'nın Rico Krieger'in LinkedIn profilinden aktardığına göre, idam cezasına çaptırıldığı söylenen kişi, Alman Kızıl Haçı için sağlık görevlisi olarak çalışmış, ayrıca başkent Berlin'deki ABD Büyükelçiliği'nde silahlı güvenlik görevlisi olarak da görev yapmıştı. Aleksandr Lukaşenko'ya karşı aday olduğu devlet başkanlığı seçiminin ardından ülkeden ayrılan muhalif siyasetçi Svetlana Tikhanovskaya, haberler karşısında 'endişeli' olduğunu ve konu hakkında 'daha fazla bilgi topladığını' söyledi.
'6 SUÇTAN MAHKUM EDİLDİ'
Belarus, halen aktif olarak idam cezası veren ve uygulayan tek Avrupa ülkesi. Bu ceza, Belarus'ta ağırlaştırıcı koşullar altındaki cinayet, terör ve ihanet suçlarından hüküm giyen kişilere veriliyor. Uluslararası Af Örgütü'nün verilerine göre, Belarus, bağımsız olduğu 1991 yılından bu yana yaklaşık 400 kişiyi idam etti. Rusya'da da idam cezası bulunsa da 1990'lı yıllardan bu yana infaz edilmiş bir idam cezası bulunmuyor.
Rico Krieger'in cezaya itiraz edip etmediği netlik kazanmazken, hükümlünün ilişkilendirildiği grup Belarus'ta 'aşırılıkçı gruplar' arasında yer alıyor. Belarus'taki muhalif yayın organlarına göre, Krieger, grubun 'Batı taburu' olarak bilinen birimi ile bağlantılı olabilir. Viasna, Krieger'in ceza aldığı suçları şu şekilde açıkladı: Ateşli silahlarla bağlantılı yasa dışı eylemler, ulaşım veya iletişim araçlarının devre dışı bırakılması, aşırılık yanlısı grup kurma ya da katılma, istihbarat faaliyeti, paralı askerlik ve terörizm.
BELARUS: ALMANYA’YA SOMUT ÇÖZÜMLER ÖNERDİK
Öte yandan, Belarus’un Belta haber ajansı, Belarus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anatoly Glaz’a atıfla paylaştığı haberinde, idam cezasına çarptırılan Almanya vatandaşının akıbetiyle ilgili olarak Almanya ve Belaruslu diplomatların temaslarda bulunduğunu aktardı. Habere göre, Glaz, “Belarus, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın talebini göz önünde bulundurarak mevcut seçeneklere ilişkin somut çözümler önerdi” ifadelerini kullandı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)