Almanya, vatandaşlığa geçişi nasıl kolaylaştıracak?
Almanya'da planlanan yasa değişikliği ile vatandaşlığa geçişlerin kolaylaştırılması hedefleniyor. Peki ama nasıl? DW Türkçe, beş başlıkta yeni vatandaşlık reformunu derledi.
DUVAR - Almanya'da koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) Almanya vatandaşlığına geçişleri ve çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa taslağını görüşüyor. Taslak, Federal Meclis ve Eyalet Temsilciler Meclisi'nin gündemine gelmesi ve onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre Almanya'da yabancı bir ülkenin vatandaşlığına sahip 12 milyon kişi yaşıyor. Bunlardan 5 milyon 300 bini en azından 10 yıldır Almanya'da yaşıyor. Görüşülen yasa değişikliği taslağı, Almanya'da yaşayan Türkiyelileri de yakından ilgilendiriyor.
Peki Alman Vatandaşlık Yasası'nda planlanan değişikliklerde neler var? Türkiyelilere hangi kolaylıklar sağlanıyor?
ALMAN VATANDAŞLIĞINA BAŞVURU SÜRESİ KISALTILIYOR
Normal koşullar altında başka bir ülkeden Almanya'ya yasal yollardan gelenler, beş yıl sonra Alman vatandaşlığına geçmek için başvuruda bulunabilecek. Halihazırda bu süre sekiz yıl. 'Özel entegrasyon başarıları' gösterilmesi halinde ise bu süre üç yıla kadar inebilecek. Bununla 'iyi derecede Almanca bilgisine sahip olmak, sosyal gönüllülük projelerinde çalışmak, okul ya da mesleğinde başarılı olmak' gibi özellikler kastediliyor. Bu kriter ya da kriterleri yerine getirenler ülkeye geldikten üç yıl sonra Alman vatandaşlığına başvurabilecek.
TÜRKLERE ÇİFTE VATANDAŞLIĞIN YOLU AÇILIYOR
Reformun getireceği en önemli değişikliklerden birisi de çifte vatandaşlık konusunda. Bu özellikle ülkede yaşayan Türkiyeliler için büyük önem taşıyor. Sadece Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve İsviçre ile birlikte vatandaşlıktan çıkılmasına izin vermeyen İran, Lübnan, Afghanistan ve Suriye gibi ülkelerden Almanya'ya gelenler çifte vatandaş olabiliyordu. Geçen yıl bu listeye savaşın sürdüğü Ukrayna da dahil edildi. Ancak bazı başka ülke vatandaşları ile birlikte Türk vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı tanınmıyordu. Almanya'da şu anda 2000 yılından önce geçerli olan Vatandaşlık Yasası çerçevesinde Alman uyruğuna geçenler çifte vatandaşlıklarını koruyabiliyor. Ancak planlanan değişiklikle çifte vatandaşlığın yolu yeniden açılacak.
Eski yasal düzenleme nedeniyle birçok kişinin Alman vatandaşlığına geçmekte 'tereddüt' yaşadığına dikkat çeken Alman hükümeti, bunda 'kendisi ya da ailesinin geldiği ülke ile duygusal bağın da etkili' olduğunu düşünüyor. Yeni düzenleme ile Türk vatandaşları kendi vatandaşlıklarından feragat etmeden Alman vatandaşlığına başvurabilecek. Çifte vatandaş olunamaması uzun yıllardır Almanya'daki göçmen kuruluşları ve Türk dernekleri tarafından sert biçimde eleştiriliyordu.