Almanya vatandaşlığına başvuran İsraillilerin sayısında artış

Almanya, Nazi döneminde zulme uğrayanlara ve onlardan sonra gelen nesillere vatandaşlık hakkı tanıyor. Bu hakka başvuran İsraillilerin sayısı, 7 Ekim 2023'ten sonra artış gösterdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya vatandaşlığına başvuran, kendileri veya büyükleri Nazi döneminde zulme uğramış İsraillilerin sayısı, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından artış gösterdi. 

Almanya kamu kanalı Das Erste'nin Tagesschau programında paylaşılan bilgilere göre, sadece bu yılın Ocak-Nisan döneminde, İsrailliler tarafında 6 bin 969 Almanya vatandaşlığı başvurusunda bulunuldu. Almanya Redaksiyon Ağı'nın (RND) Federal İdare Dairesi verilerinden aktardığına göre, 2023 yılının tamamında bu sayı 9 bin 129'du. 2022 yılında ise İsraillilerin yaptığı Almanya vatandaşlığı başvurusu 5 bin 670 olarak kayıtlara geçti. 

İSRAİL'DEN SONRA EN FAZLA TALEP ABD VATANDAŞLARINDAN

Ağustos 2021'den bu yana Nazi Almanyası döneminde zulüm ve soykırıma uğrayanlar ve onlardan sonraki nesiller Almanya pasaportu alabilmek için başvuru yapabiliyor. Nazi döneminde zulüm ve soykırıma maruz bırakılan ve ülkeden kaçma durumunda kalanlardan sonraki nesiller, herhangi ek bir yükümlülük olmadan Almanya vatandaşlığı alabiliyor. 

2022 yılında bu bağlamda yapılan toplam Almanya vatandaşlığı başvurusu yaklaşık 11 bin 400'dü. Bu sayı 2023 yılında 14 bine ulaştı. Söz konusu vatandaşlık uygulamasına olan talep, İsrail vatandaşlarından sonra en çok ABD vatandaşlarından geldi.

Öte yandan, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail'in Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırılar devam ediyor. İsrail, son olarak Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) "Refah'a yönelik askeri harekat ve sivillere zarar veren her türlü eylemi durdurma" emrine rağmen, bölgenin güneyindeki kentte zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı çadır kampını vurdu. Dün akşam saatlerinde yaşanan saldırıda en az 45 kişi hayatını kaybetti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı bilgilere göre, Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in saldırılarında Gazze'de 36 bin 50 Filistinli hayatını kaybetti, 81 bin 26 Filistinli yaralandı.  

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)