Almanya ve Fransa'dan Lübnan'a 196 milyon euroluk yardım

Paris'te düzenlenen 'Lübnan' konferansında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 100 milyon euro'luk yardımı duyurdu. Almanya Dışişleri Bakanı da, 96 milyon euroluk ek yardım yapılacağını açıkladı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'nın başkenti Paris'te, Lübnan için Uluslararası Yardım Konferansı konferansı başladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Yunus Demirer, Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, konferansa katılan isimler arasında yer aldı.

'ATEŞKES ANLAŞMASINA VARILMALI'

Konferansta, Lübnan Başbakanı Necib Mikati'nin yanına oturan Macron, konferansın açılış konuşmasında ülkesinin Lübnan halkı için 100 milyon euroluk yardımda bulunacağını bildirdi. Lübnan için 500 milyar euro yardım toplanması amacıyla düzenlenen konferansta Macron, “Lübnan'ı sevenler ve sadece kişisel çıkarlarının peşinde olmayanlar için hırslı olmalıyız” ifadelerini kullanarak, İsrail ve Lübnan arasında ateşkes sağlanması çağrısını yineledi.

İran'ın İsrail'e karşı Hizbullah'ı desteklemiş olmasından üzüntü duyduğunu ifade eden ve İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki operasyonlarını eleştiren Macron, “Yıkım orada, kurbanlar orada. Çok fazla şiddet eylemi orada. Biz bunu kabul edemeyiz. Yerinden edilen insanların evlerine güven içinde dönmelerine imkan tanıyan bir ateşkes anlaşmasına varılması gerekiyor” dedi. Macron, barış, güvenlik ve istikrar için BM'nin 1701 sayılı kararının tüm taraflarca eksiksiz uygulanması gerektiğini vurguladı.

'8 BİN ASKER GÖREVLENDİRİLECEK'

Mikati ise, Lübnan ordusunun güçlendirilmesi ve genişletilmesi ile ülkenin tahrip olan altyapısının yeniden inşası için uluslararası desteğe ihtiyaç duyulacağını söyledi. Lübnan hükümetinin daha fazla asker toplamaya karar verdiğini vurgulayan Mikati, ordunun Lübnan'ın güneyinde konuşlandırılmasını öngören ateşkes ve BM Güvenlik Konseyi kararını uygulama planının bir parçası olarak 8 bin asker görevlendireceğini bildirdi.

ALMANYA'DAN 96 MİLYON EURO'LUK YARDIM

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da, ülkesinin Lübnan'a 96 milyon euro daha insani ve kalkınma yardımı sağlayacağını söyledi. 60 milyon euronun kalkınma yardımı, 36 milyon euronun da insani yardım olacağı bilgisini paylaşan Baerbock, ayrıca gelecek günlerde 10 ton insani malzemenin Lübnan'a gönderileceğini ifade etti. Baerbock, burada sadece Lübnan'da yaşayanların acılılarını görmekle kalmayıp, aynı zamanda harekete geçerek insanları desteklediklerini savundu.

Paris'te ayrıca İsrail'in kuzeyindeki ve Lübnan'ın güneyindeki insanların güvenliğini garanti altına alacağını umdukları Birleşmiş Milletlerin (BM) 1701 sayılı kararın uygulanmasını nasıl sağlanabileceği konusunda yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini belirten Baerbock, "İsrail ve Lübnan arasında yeni bir savaşın olmaması için her şeyi yapmalıyız. Bunun için uluslararası ortaklarla da yoğun bir şekilde çalıştık" diye konuştu.

Baerbock, Lübnan'ın daha fazla istikrarsızlaştırılması ve insanların güven içinde yaşamaları için çalıştıklarını kaydederek, şu değerlendirmede bulundu: "Bunun için en iyi temel 1701 sayılı karardır. Bu karar aslında her zamankinden daha günceldir. Hizbullah'ın Litani Nehri'nin gerisine çekilmesi, Lübnan'da silahlı milislerin bulunmaması gerektiğini açıkça ifade etmektedir. Yani Hizbullah'ın silahsızlandırılması gerekiyor. Ve İsrail'in ve Lübnan'ın güvende olabilmesi için İsrail ordusunun Lübnan'dan çekilmesi gerektiğini de açıkça formüle ediyor."

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)