Almanya'da 130 nüfuslu köy 50 bin haneye yetecek enerji üretiyor
Berlin yakınlarındaki Feldheim köyü, elektrik ve ısısını yenilenebilir enerji kaynaklarından kendisi üretiyor. Örnek köyü, dünyanın birçok ülkesinden uzmanlar ve politikacılar ziyaret ediyor.
Yunus Ülger
DUVAR - Enerji krizi sebebiyle Almanya ve birçok Avrupa ülkesi gelecek kışı nasıl geçireceğini düşünürken, Almanya'da küçük bir köyün böyle bir kaygısı yok. Başkent Berlin'e 80 km kadar uzaklıkta bulunan 130 kişinin yaşadığı Feldheim köyü, elektrik ve ısısını yenilenebilir enerji kaynaklarından kendisi üretiyor. 55 rüzgar türbini ile solar panelleri, sadece köyün elektrik ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, 50 bin haneye yetecek kadar elektrik üretme kapasitesine sahip. Enerji bağımsızlığını 10 yıl kadar sağlayan köy, biyogaz tesisiyle de ısınma ihtiyacını karşılıyor. Köy, sadece Almanya'da örnek gösterilmiyor, dünyanın birçok ülkesinden uzman ve politikacıların uğrak yeri olmuş. Enerji krizinin başlamasıyla birlikte medyanın ilgi odağı olan köy hakkında çok sayıda haber yayınlandı.
1995'DE İLK RÜZGAR TÜRBİNLERİ KURULUYOR
Feldheim köyü, enerji bağımsızlığında ilk adımı 1995 yılında dört rüzgar türbini kurarak atıyor. O zaman öğrenci olan inşaat mühendisi Michael Raschemann, rüzgarı bol olan köyün halkına fikrini açıklıyor. Ne var ki, ilk aşamada fikri pek rağbet görmüyor. Ağırlıklı olarak mısır ve çavdar üreten köylüler, gürültüden çekiniyor, türbinlerin ürünlerine zarar vereceğini düşünüyor. Raschemann, sonunda köylüleri ikna ediyor, köyün kooperatifi kendisine rüzgar türbini bir tarlayı icara veriyor. Böylece dört rüzgar türbiniyle yenilenir enerjiye ilk adım atılıyor. Şu anda köyde 55 rüzgar türbini bulunuyor.
GÜNEŞ PANELLERİ KURULUYOR
Feldheim köylüleri, rüzgar türbinleri ile yetinmiyor, 2008'de güneş enerjisinden elektrik üretmek için harekete geçiyor, bunun için köye güneş panelleri kuruluyor. Bu paneller, 600 haneye yetecek elektrik üretecek kapasiteye sahip. Şu anda 130 nüfuslu köyün ürettiği elektrik, 50 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak tutarda. Feldheim köyü, kendi ihtiyacından fazla elektriği yerel kamu elektrik sistemine aktarıyor.
Isınmada da bağımsız olmak isteyen ve yenilenebilir enerjiye yönelen Feldheim köylüleri, 2008 yılında biyogaz tesisi kuruyor. Bunun için köydeki elektrik ve ısınma hatlarının sahibi Eon Edis şirketinden hatları satın almak istiyor, ne var ki şirket satmıyor. Bunun üzerine kendileri bir şirket kuran köylüler, kendi elektrik ve ısınma hatlarını döşüyor. Her hane 3 bin euro sermaye ile katılıyor, kalan 1,7 milyon euro'yu Avrupa Birliği (AB) ile Brandenburg Eyaleti sağlıyor. Böylece Feldheim köylüleri, enerjide tam bağımsızlığına kavuşuyor. Feldheimlılar elektriğin kilovat saatine 12 cent, ısınma için ise kilovat başına 7,5 cent ödüyor. Brandenburg Eyaleti'nde şu anda elektriğin kilovat saati 37 cent dolayında bulunuyor.
DÜNYANIN DA İLGİ ODAĞI OLDULAR
Feldheim köyünün bağlı olduğu Treuenbritzen şehrinin Belediye Başkanı Michael Knape, Filipin'de geçtiğimiz yıllarda düzenlenen Asya Enerji Konferansı'na davet edilmiş. Japonya'dan, Guatemala'dan ve başka birçok ülkeden uzmanlar ve politikacılar köyü ziyaret etmiş. Belediye Başkanı Knape, enerjide bağımsız olmak için yola çıkmadıklarını, önceliklerinin yenilenebilir enerji olduğunu söylüyor. Bunun da merkezi olmayan bir enerji sistemiyle olası olduğunu belirtiyor. Projenin mimarı inşaat mühendisi Michael Raschemann ise projenin köylülerin katılımı ve desteğiyle başarıya ulaştığını vurguluyor.