Almanya'da aşırılıkçı partilere karşı Anayasa Mahkemesi'ni korumaya almak için ortak önerge

Almanya'da Federal Hükümet partileri ile ana muhalefet, Anayasa Mahkemesi'nin yapısını anayasada düzenlemek için ortak önerge hazırladı.

Almanya Federal Meclisi Bundestag. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

ALMANYA – Aşırı uç partilerin güçlenmesine karşı tedbir olarak Federal Hükümet partileri ile ana muhalefet, Anayasa Mahkemesi'ni korumaya almak için ortak önerge verdi. Önerge, Anayasa Mahkemesi'nin yapısını ve işleyişini anayasada düzenlemeyi içeriyor. Böylece Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştirmek için üçte iki çoğunluk gerekecek.

Şu anda yüksek mahkemenin yapısını ve işleyişini değiştirmek için Federal Meclis'te basit çoğunluk yeterli oluyor. Federal Hükümet partileri Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile ana muhalefet Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), faşist parti Almanya için Alternatif'in (AfD) olası iktidarında Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştirmesine karşı tedbir için ortak önerge hazırladı. AfD'nin yanı sıra Sahra Wagenknecht Birliği'nin (BSW) güçlenmesi de Anayasa Mahkemesi için olası tehlike olarak görülüyor.

'DEMOKRASİYİ KORUMAK İÇİN HUKUK ARAÇLARINI KULLANIYORUZ'

Önergenin Federal Meclis'te görüşüldüğü oturumda konuşan FDP'li Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının ve işleyişinin anayasada düzenlenmesini 'doğru ve iyi' olarak niteledi. Buschmann, “Demokrasimizi korumak için hukukun araçlarını kullanıyoruz. Anayasa Mahkemesi, anayasanın koruyucusu, temel hakların da kalkanıdır” görüşünü ifade etti.

SDP Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Dirk Wiese, yasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi'ni kendini savunmaya hazırlıklı kılacağını söyledi. Wiese, Thüringen Eyalet Meclisi'nde olanların, demokrasi karşıtlarının öncelikle demokrasinin kurumlarına karşı harekete geçtiklerini gösterdiğini ifade etti. Bu eyalette meclisin ilk birleşimine en yaşlı üye olduğu için başkanlık eden AfD'li Jürgen Treutler, diğer partilerin önergelerini engellemiş, söz hakkı vermemişti.

'ÖZGÜRLÜKÇÜ DEMOKRATİK TOPLUM DÜZENİ BASKI ALTINDA'

Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) milletvekili Andrea Lindholz, Anayasa Mahkemesi'ni korumak için düzenlemenin gerekli olduğunu, çünkü uç partilerin güçlendiğini belirtti. Lindholz, şu görüşleri ifade etti: “Özgürlükçü demokratik toplum düzeni baskı altında. Değişiklik ile Anayasa Mahkemesi, anayasada sağlam bir yapıya kavuşacak." Lindholz ayrıca Polonya ve Macaristan'ı kastederek, başka ülkelerde tecrübelerin, Anayasa Mahkemesi'ni koruma ihtiyacını ortaya çıkardığını söyledi.

Yeşiller Partisi'nden Till Steffen ise Polonya'da Anayasa Mahkemesi'nin bağımsızlığını kaybetmesini hatırlatarak, “Polonya'da Anayasa Mahkemesi iki hafta içinde yeni bir yasa ile 'hizaya' getirildi. Bu Almanya'da da olabilir. Bu önerge gösteriyor ki, demokratlar aptal değil, sağlam duruyorlar” dedi.

AfD için konuşan Fabian Jacobi ise, yasa değişikliği ihtiyacına şüpheyle baktığını söyledi, şu anda Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştirme gibi bir eğilimin söz konusu olmadığını ifade etti.

DEĞİŞİKLİK İÇİN ÜÇTE İKİ ÇOĞUNLUK GEREKECEK

Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ve işleyişi yasalarla düzenlenmiş bulunuyor, bu sebeple de bunları basit çoğunluk ile değiştirmek mümkün. Önerge, Anayasa Mahkemesi'nin yapısını ve işleyişini tümüyle anayasada düzenlemeyi öngörüyor. Böylece değişiklik için üçte iki çoğunluk gerekecek. Şu anda Anayasa Mahkemesi'nin 16 üyesinin yarısını Federal Meclis (Bundestag), diğer yarısını Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) seçiyor. Yüksek Mahkeme sekizer üyeli iki daireden oluşuyor. Yargıçlar için yaş sınırı 68, görev süreleri ise 12 yıl. Bütün bu düzenlemeler yasa değişikliği ile anayasaya konacak.