Almanya'da beş 'savaş suçu' şüphelisine gözaltı

Almanya polisi, Suriye'de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla bağlantılı olarak beş şüpheliyi gözaltına aldı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da beş kişinin Suriye'de insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları işlediği şüphesiyle gözaltına alındığı açıklandı. Savcılığın açıklamasına göre, polisin gözaltına aldığı şüphelilerden biri Suriye vatandaşı, diğer dördü ise Suriyeli-Filistinli.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Almanya gizlilik yasaları gereği, gözaltına alınan kişilerin isimleri, Jihad A., Mahmoud A., Sameer S., Wael S. ve Mazhar J. olarak açıklandı. Bu şüphelilerden dördünün Suriye'de silahlı bir milis grubu olduğu söylenen Özgür Filistin Hareketi ile bağlantılı olduğu, bir kişinin ise Suriye İstihbarat Örgütü mensubu olduğu ifade edildi. Savcılık açıklamasında, 'bu kişilerin, sivilleri öldürdüğüne ya da öldürmeye teşebbüs ettiğine yönelik kuvvetli şüpheler' bulunduğu kaydedildi. 

ŞÜPHELİLER NE İLE SUÇLANIYOR?

Savcılar, şüphelilerden Jihad A., Mazhar J. ve Sameer S.'nin başkent Berlin'de, Mahmoud A.'nın Frankenthal kentinde ve Wael S.'nin kuzeydoğudaki Mecklenburg Vorpommern eyaletinde gözaltına alındığını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, gözaltındaki kişilerin, Temmuz 2012'de Al Yarmouk'taki hükümet karşıtı protestoların şiddetle bastırılmasında rol aldığından şüpheleniliyor. Söz konusu olay sırasında, sivil eylemcilerin üzerine ateş açılmış, en az altı kişi ölmüş, çok sayıda kişi yaralanmıştı. 

Şüphelilere ayrıca 2012 ve 2014 yılları arasında kontrol noktalarında sivilleri darp etme suçlaması da yöneltildi. Savcılar, bir kişinin Suriye Askeri İstihbarat Servisi'ne teslim edildiğini, bu kişinin daha sonra tutuklanıp işkenceye maruz bırakıldığını kaydetti. Şüphelilerden birinin de Nisan 2013 tarihinde toplu olarak infaz edilen 41 kişiden üçünü yetkililere teslim ettiğinden şüphelenildiği bilgisi paylaşıldı. 

İSVEÇ İLE ORTAK SORUŞTURMA

Almanya'da yürürlükte olan evrensel yargı yetkisi, mahkemelere dünyanın herhangi bir yerinde işlenmiş insanlığa karşı suçlarla bağlantılı yargılama yetkisi veriyor. Yapılan son gözaltı işlemleri de bu yetki çerçevesinde gerçekleştirildi. Almanya'daki yetkililer, ortak soruşturma için İsveçli yetkililer ile koordinasyon içinde hareket etti. İsveç Savcılık Makamı da yaptığı ayrı bir açıklamada, 2012 yılında Suriye'de işlenen uluslararası hukuka karşı suçlarla bağlantılı olarak İsveç'te üç kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)