Almanya'da 'Çin gizli servisine casusluk' iddiasıyla gözaltı

Almanya'da Çinli bir kadın, havalimanında bir lojistik firması için çalıştığı sırada elde ettiği bilgileri Çin gizli servisi için çalışan başka bir kişiye iletme iddiasıyla gözaltına alındı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da başsavcılık, Leipzig kentinde Çinli bir kadının 'yabancı ajan faaliyetlerinde bulunma' ve 'silah sevkiyatları hakkında bilgi paylaşma' şüphesiyle gözaltına alındığını açıkladı. Savcılıktan bugün yapılan açıklamada, ismi Yaqi X olarak belirtilen şüphelinin Leipzig/Halle havalimanında bir lojistik firması için çalıştığı sırada elde ettiği bilgileri Çin gizli servisinin bir üyesine aktarmakla suçlandığı ifade edildi. Açıklamaya göre, bahsi geçen ikinci şüpheli hakkında da ayrı bir kovuşturma başlatıldı.

Reuters'ın aktardığına göre, gözaltına alınan şüphelinin 2023 ve 2024 yıllarında paylaştığı bilgiler arasında uçuş, kargo ve yolcu verilerinin yanı sıra askeri ekipmanların nakliyesi ve bir Alman silah firmasıyla bağlantılı kişiler hakkında detaylar da bulunuyor. 

NİSAN AYINDA DA 3 ŞÜPHELİ AYNI İDDİAYLA GÖZALTINA ALINMIŞTI

Almanya'da savcılık, 22 Nisan'da da üç Almanya vatandaşının 'askeri amaçlarla kullanılabilecek teknolojileri iletmek üzere Çin gizli servisi ile çalıştığı' şüphesiyle gözaltına alındığını açıklamıştı. Şüphelilerin kimliği, Düsseldorf kentinde bir şirket işleten evli çift Herwig F. ile Ina F. ve Thomas R. olarak belirtilmişti. Savcıların iddiasına göre, Thomas R. Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı'nda (MSS) çalışan bir kişi için ajanlık yapıyordu.

Şüpheli çift, Almanya'daki bir üniversite ile bir işbirliği anlaşması imzalamıştı. Anlaşma, kısmen savaş gemileri gibi güçlü deniz motorlarının işletilmesinde kullanılabilecek makine parçaları konusunda Çinli bir sözleşme ortağı için çalışma hazırlamayı da kapsıyordu. 

Savcılık, Çinli sözleşme ortağının, Thomas R.'nin emir aldığı MSS çalışanı olduğunu ifade etmişti. Savcılığa göre, şüpheliler aynı zamanda MSS'nin adına ve onun yaptığı ödeme ile Almanya'dan özel bir lazer de satın almış ve bunu izinsiz bir şekilde Çin'e ihraç etmişti.

(REUTERS)