Almanya'da Covid uyarısı tartışması: Her tedbirin koruma yararı olmadı

Almanya'da korona tedbirlerini inceleyen uzmanlar kurulu, iki yıl boyunca uygulanan tedbirlerden hepsinin koruyucu olmadığı sonucuna vardı. Rapora göre dışarıda maske takmanın bir getirisi olmadı.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Gelecek sonbahar ve kış için korona tedbirleri hazırlığı yapan Almanya'da, salgın başından beri uygulanan tedbirler hakkında uzmanların hazırladığı rapor kamuoyuna açıklandı. Salgını önlemek için uygulanan tüm tedbirleri inceleyen uzmanlar kurulu, bunların tümünün koruyucu, dolayısıyla gerekli olduğu konusunda şüpheli. Tedbirler hakkında kesin değerlendirme yapmaktan kaçınan uzmanlar, bunu tüm tedbirler hakkında veri eksikliğine bağladı. Uzmanlar, gelecek için alınacak korona tedbirlerinin riskli kişileri korumaya yönelik olmasını tavsiye etti.

Korona tedbirlerini başından beri katı, dolayısıyla temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı bulan Hür Demokrat Parti (FDP), raporun eleştirilerini haklı çıkardığını bildirdi. Bu sebeple federal hükümete danışmanlık yapan ve tedbirlerin alınmasında önemli rol oynayan Robert Koch Enstitüsü Başkanı Prof. Lothar Weiler'in görevinden alınmasını istedi. Federal Sağlık Karl Lauterbach ise Prof. Weiler'i görevden alma talebini geri çevirdi.

'MASKENİN DIŞARIDA KORUYUCU İŞLEVİ YOK'

En yaygın korona tedbirlerinden olan maskenin koruyucu işlevini değerlendiren uzmanlar kurulu, bunun dışarıda koruyucu işlevi olmadığını bildirdi. Onlara göre maske kapalı yerlerde virüsün bulaşmasını engelleyebiliyor. Bununla birlikte maskenin doğru takılması, yüze tam oturması gerekiyor, tersi durumda koruyucu işlevini yerine getiremiyor. Bu sebeplerle uzmanlar genel maske zorunluluğu tavsiye etmedi.

Genel kapanma konusunda ise uzmanlar, bunun salgının başında ve insanların buna uyması durumunda salgının yayılmasını önleyebildiği görüşünü bildirdi. Onlara göre kapanma uzadıkça insanların uyması, dolayısıyla kapanmanın koruyucu etkisi de gittikçe azalıyor.

Uzmanlar, okulların kapatılması konusunda da kesin bir değerlendirme yapmaktan kaçındı. Okulların kapatılmasına koşut olarak başka tedbirlerin de alındığı belirtilerek,  okulları kapatmanın koruyucu etkisi konusunda bir değerlendirme yapmanın olası olmadığı ifade edildi. Uzmanlar, ileride alınacak tedbirlerde çocukların ruh sağlığı ve eğitimlerinin göz önünde tutulmasını tavsiye etti. Bu, okul kapatmadan olabildiğince kaçınılması demek oluyor.

Büyük toplantı ve etkinliklere katılım için aşı ve hastalığı geçirmiş olma koşulu hakkında da değerlendirme yapan uzmanlar, bunun getirisi konusunda da şüpheli. Buna sebep olarak, aşının koruyucu etkisinin zamanla azalmasını gösterdiler. Bu durumda büyük toplantı ve etkinliğe katılım için test koşulunun daha doğru bir tedbir olduğunu belirttiler.

'PROF. LOTHAR WEİLER GÖREVİNDEN ALINSIN'

Raporun açıklanmasından sonra Federal Hükümetin ortağı FDP'nin başkan yardımcısı Wolfgang Kubicki, Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach'tan Robert Koch Enstitüsü Başkanı Prof. Lothar Weiler'i görevden almasını istedi. Welt am Sonntag gazetesine konuşan Kubicki, korona tedbirleri konusunda veri eksikliği ve katı tedbirlerden Prof. Weiler'i sorumlu tuttu. Kubicki, "Eksik veriler ve bilimsel bir dayanağı olmayan tedbirlerle temel ve hak özgürlükler kısıtlandı" görüşünü savundu. FDP, başından  beri korona tedbilerine çok katı olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyordu. Federal Hükümet, korona tedbirlerini Robert Koch Enstitüsü'nün tavsiyeleri doğrultusunda alıyordu.

Federal Hükümet ortağı Yeşiller'in sağlık politikası sözcüsü Janosch Dahmen ise, raporun bulguları konusunda kesin bir değerlendirme yapmanın olası olmadığı görüşünü savundu. Alman Haber Ajansı'na (DPA) konuşan Dahmen, kesin değerlendirme için tedbilerin etkisi hakkında elde yeterli veri bulunmadığı söyledi.

SONBAHAR VE KIŞ İÇİN TEDBİRLER

Öte yandan, Federal Hükümet, gelecek sonbahar ve kış için korona tedbirleri hazırlığı yapıyor. Tedbirlerin ağırlığını sağlık açısından riskli kişiler ile yaşlıların korunmasının oluşturması bekliyor. Maske ve okul kapatma konularında Sosyal Demokrat Partili (SDP) Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ile FDP arasında görüş ayrlığı var. Federal Sağlık Bakanı genel maske zorunluluğu planlarken, FDP buna karşı çıkıyor. FDP, okulların kapatılmasına da kesin olarak karşı çıkıyor. FDP'li Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann da maskenin getirisi konusunda şüpheli olduğunu açıklamıştı.

 

 

Etiketler almanya koronavirüs