Almanya'da Deutsche Bahn'dan sendikaya 'grev' davası

Almanya'nın Deutsche Bahn demiryolu şirketi, bugün ve yarın 24 saat boyunca greve gitmeye hazırlanan GDL sendikası hakkında dava açtı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'nın ulusal demiryolları işletmecisi Deutsche Bahn (DB), bugün bir açıklama yaparak, yeniden greve gitmeye hazırlanan makinistleri temsil eden GDL'ye dava açtıklarını duyurdu. DB İnsan Kaynakları Direktörü Martin Seile, grevlere ilişkin açıklamasında, "Bu grev dalgalarının orantısız buluyoruz. Bunlar, ülkedeki tedariki tehlikeye atıyor. Bu grevi engellemek için müşterilerimizin çıkarına olan her şeyi yapıyoruz" dedi. 

GDL, 10 Mart Pazar günü yaptığı açıklamada, çalışma saatleri ve maaşlar konusunda işveren DB ile uzun süredir devam eden anlaşmazlıklar üzerine altıncı kez greve gideceklerini açıklamıştı. Buna göre, DB'nin yük taşımacılığı departmanında bugün yerel saatle 17.00 itibarıyla 24 saat boyunca iş bırakma eylemi yapılması planlanıyor. Ardından, bugün gece yarısı itibarıyla yolcu treni makinistlerinin de 1 günlük greve gitmesi bekleniyor.

'GREV DALGALARI DEVAM EDECEK'

GDL Başkanı Claus Weselsky, bugün yaptığı açıklamada, bu 'grev dalgalarına' devam edeceklerini bildirdi. Weselsky, "Ne kadar ve ne zamana kadar grev yapacağımızı söylemeyeceğiz" dedi. Grevlerin mart sonundaki Paskalya dönemine denk gelmesi halinde, yoğunlaşması beklenen demiryolu yolculuklarının da grevlerden olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Sendika başkanı, grevlerin Paskalya'ya denk gelip gelmeyeceğini belirtmedi. 

Almanya'da makinistleri temsil eden demiryolu işçileri sendikası GDL, 4 Mart Pazartesi günü, Deutsche Bahn DBN.UL şirketi ile yapılan görüşmelerin bir önceki hafta başarısız olması üzerine, geçen perşembe yerel saatle 01.00'de greve başlayacaklarını bildirmişti. GDL Başkanı Claus Weselsky, grevin 35 saat süreceği bilgisini vermişti. Weselskys, "Bununla birlikte, bir çeşit grev dalgası başlatıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Ocak ayında Almanya'da başlatılan demiryolları grevinin Deutsche Bahn'ın tarihindeki en uzun grev olması bekleniyordu. Fakat Almanya'daki ekonomik yavaşlamanın da yarattığı baskıyla grev beklenenden daha kısa sürmüş ve sendika masaya geri dönmüştü. GDL, işçilerin haftalık çalışma saatlerinin tam ödeme yapılarak 35 saate düşürülmesini talep ediyor. Deutsche Bahn ise sendikanın bu talebini reddediyor.  

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)