Almanya'da devlet televizyonu müdürüne yolsuzluk soruşturması: İstifa etti

Berlin Brandenburg Eyaleti Kamu Yayın Kurumu Müdürü Patricia Schlesinger'le ilgili yolsuzluk iddiaları ortaya çıktı. İstifa eden Schlesinger hakkında soruşturma başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya'da Berlin Brandenburg Eyaleti Kamu Yayın Kurumu (RBB) Müdürü Patricia Schlesinger'in (61) oldukça lüks bir yaşam sürdüğünün ortaya çıkması tartışma konusu oldu. Gazetecilikten gelen ve yıllık maaşı primle birlikte 320 bin euro olan Schlesinger'in harcamalarını vergilerle karşıladığı iddia edildi.

Aynı zamanda Alman Kamu Yayın Kurumları Birliği (ARD) Başkanı olan Schlessinger, skandalın ortaya çıkmasının üzerine her iki görevinden istifa etti. Olaya adı karışan RBB Yönetim Kurulu Başkanı Wolf Dieter Wolf (78) da istifa etti. Her ikisi de suçlamaları reddederken, Berlin Savcılığı, görevi kötüye kullanma ve çıkar sağlama şüphesiyle Schlesinger hakkında kovuşturma başlattı.

650 BİN EUROYA BÜROSUNU DÖŞEMİŞ

Skandalı ortaya çıkaran Businnes İnsider sitesinin haberine göre Schlesinger, 2017'de göreve geldikten sonra 650 bin euroya bürosunu yeniden döşetiyor. İtalya'dan gelen divanların değeri 60 bin, laminatların değeri ise 17 bin euro. Kendine 450 beygir gücünde bir Audi model araba sipariş veriyor, bunun da değeri 150 bin euro. Ne var ki, Audi şirketi arabayı yüzde 70 indirimle 40 bin euroya bırakıyor. Schlesinger'in iki de özel sürücüsü var. Arabayı ve sürücüleri, kendisi ve eski Spiegel habercisi kocası Gerhard Spörl (72) özel işleri için de kullanıyor. Evinde dostlarıyla yemekli toplantılar düzenliyor, bunları da iş yemeği olarak göstererek RBB'ye ödetiyor.

'KOCASINA DA ÇIKAR SAĞLIYOR' İDDİASI

Schlesinger, kocasına da çıkar sağlamakla suçlanıyor. Skandal üzerine istifa eden RBB Yönetim Kurulu Başkanı Wolf Dieter Wolf, aynı zamanda Berlin Brandenburg Eyaletine ait fuar şirketinin de denetleme kurulu başkanı. Fuar şirketi, Schlesinger'in kocasıyla 100 bin euro tutarında danışmanlık sözleşmesi imzalıyor.

Schlesinger'in RBB için yaptırılan dijital Medya Evi de tartışılıyor. 150 milyon euroya mal olacak medya evinin yapımı, olası usulsüzlük üzerine durduruldu. Dışardan görevlendirilen uzmanlar inceleme başlattı.

YILLIK 8,4 MİLYAR EURO AİDAT TOPLANIYOR

Almanya'da kamu televizyon ve radyoları, halktan toplanan aidatlarla finanse ediliyor. 2013 yılına kadar evinde televizyonu olanlar bu aidatı ödüyordu. 2013'den beri evde televizyon olsun olmasın hane başına aidat ödeme zorunluluğu var. Aidat şu anda aylık 18,36 euro, aidatların yıllık tutarı ise 8,4 milyar euro gibi devasa bir rakama ulaşmış bulunuyor.

GEZ kısaltımıyla bilinen aidat, Almanya'da yıllardır tartışma konusudur. Kamu televizyonlarını seyretmedikleri halde neden aidat ödediklerini soran, dolayısıyla ödemek istemeyenlerin sayısı hiç de az değil. Reklam geliriyle finanse edilen özel televizyonlar da haksız rekabet gerekçesiyle aidata karşı çıkıyor.

Bir diğer tartışma konusu ise 16 eyaletin yayın kuruluşlarının müdürlerine ödenen yüksek aylıklar. Bunlar yıllık 245 bin euro ile 413 bin euro arasında bulunuyor. 413 bin euro ile Kuzey Ren Vestfalya Kamu Yayın Kurumu (WDR) Müdürü Tom Buhrow başı çekiyor. Yıllık geliri Başbakan Olaf Scholz ile neredeyse aynı. Fransa geçtiğimiz günlerde televizyon aidatını kaldırmıştı.