Almanya'da Erdoğan'a tepki: Akıllıca olmadığı gibi diplomatik de değil
Erdoğan'ın Kavala bildirisini imzalayan 10 ülkenin büyükelçilerini 'istenmeyen kişi' ilan etme kararı Almanya'da tepki çekti. Yeni koalisyonun olası ortakları FDP ve Yeşiller'den sert tepki var.
DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ortak bir bildiri yayınlayarak iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulunan 10 ülkenin büyükelçilerinin 'istenmeyen kişi' ilan edileceğini açıklamasının en geniş yankıyı bulduğu ülkelerden biri Almanya oldu. Almanya Dışişleri Bakanlığı konuyu diğer dokuz ülkeyle istişare ettiklerini açıklarken, ülkede yeni kurulacak koalisyon hükümetinin kilit ortakları Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller'den gelen sert açıklamalar dikkat çekti.
FDP, NATO ÜZERİNDEN YORUMLADI
DW Türkçe'nin aktardığında göre, FDP'nin dış politika sözcüsü Alexander Graf Lambsdorff, "Aralarında Almanya'nın ve birçok müttefik NATO ülkesinin temsilcilerinin de bulunduğu on büyükelçinin sınır dışı edilmesi kararı akıllıca olmadığı gibi diplomatik de değil; bu adım ittifakın birliğini zayıflatır" dedi. Lambsdroff, Erdoğan'ın da bunu arzulamayacağını belirtti.
Die mögliche #Ausweisung von zehn #Botschafter n, darunter die Vertreter von #Deutschland und vieler #NATO-Verbündeter der #Türkei, wäre unklug, undiplomatisch und würde den Zusammenhalt des Bündnisses schwächen. Daran kann #Erdogan kein Interesse haben. #PersonaNonGrata https://t.co/NQOtf3kWJf
— Alexander Lambsdorff (@Lambsdorff) October 23, 2021
YEŞİLLER'DEN YAPTIRIM TALEBİ
Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısı Yeşiller partili Claudia Roth ise Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını talep etti. Roth, Alman haber ajansı dpa'ya açıklamasında, "Erdoğan'ın kendisini eleştirenlere karşı vicdansız tutumu hiçbir engel tanımıyor" dedi. Roth, Erdoğan'ın "otoriter çizgisine" uluslararası arenada karşı çıkılması gerektiğini savunarak, Türkiye'ye yönelik yaptırım kararı alınmasını ve savunma ürünleri ihracatının durdurulmasını talep etti.
'GELECEKTE NET BİR TUTUM BELİRLENMELİ'
Yeşiller'in dış politika sözcüsü Omid Nouiripour da "Bu tartışmaya açık bir konu değil ve sonuçları olmalı" diye konuştu. Nouiripour, hukuk devleti ilkesi ve demokrasiyi savunmaktan vazgeçilmeyeceğini sözlerine ekledi ve gelecekte de Erdoğan hükümetine karşı "net bir tutum" benimsenmesi gerektiğini ifade etti.
CDU: BATI'DAN UZAKLAŞTIRACAK YENİ BİR ADIM
Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) dış politika sözcüsü Norbert Röttgen ise Süddeutsche Zeitung gazetesine açıklamasında "dış politikada büyük bir tartışma" yaratıldığını belirterek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkesini Avrupa ve Batı'dan uzaklaştıracak bir adım atıyor" dedi. (DW Türkçe)