Almanya'da gıda yardımı alanların sayısı iki kat arttı
Almanya'da yılın başından bu yana ücretsiz gıda veren Tafel kuruluşlarından yardım alanların sayısında iki kat artış belirlendi. Ülkede yoksul sayısı ise 13,8 milyona ulaşmış durumda.
Yunus Ülger
DUVAR - Korona salgını, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve bunlara bağlı olarak yükselen enflasyon, Almanya'da da yoksulluğu artırdı. Gittikçe daha artan oranda işsizler, emekliler, az gelirliler ve çoğunlukla Ukrayna'dan gelen mülteciler ücretsiz gıda yardımına ihtiyaç duyuyor.
Almanya'da ücretsiz gıda veren Tafel Birliği'nin anketinin bulgularına göre yılbaşından bu yana ücretsiz gıda alanların sayısı yüzde 50 oranında arttı. Bazı Tafel'larda artış yüzde 100'e ulaştı. Almanlara göre daha az gelirli olan göçmenler arasında da ücretsiz gıdaya ihtiyaç duyanların sayısı artıyor.
SAYI İKİ MİLYONA ULAŞTI
Tafel Birliği'ne üye 962 Tafel'dan ankete katılan 603 Tafel'in yüzde 60'ı, ücretsiz gıda alanların sayısının yüzde 50 oranında arttığını açıkladı. Tafel'lerin yüzde 25'i, artışın yüzde 50 ile 100 arasında olduğunu bildirdi. Yüzde 16'sının bulgularına göre de ücretsiz gıda alanların sayısında artış iki kat ve daha fazla oldu.
Tafel Birliği Başkanı Jochen Brühl, Tafel'lardan ücretsiz gıda alanların sayısının iki milyona ulaştığını bildirerek, bunun şimdiye kadar kaydettikleri en yüksek sayı olduğunu söyledi. Brühl, gıda yardımı almaya gelenler arasında çok sayıda ilk kez gelenler olduğunu belirtti. Her üç Tafel'dan birinin imkan olmadığı için yeni üye almadığını bildiren Brühl, gönüllü çalışacak eleman sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Tafel'lardan gıda yardımı alabilmek için üye olmak gerekiyor.
Devletin şimdiye kadar yaptığı yardımların ihtiyacı olanlara ulaşmadığını savunan Brühl, genel yardım yerine ihtiyacı olanlara yardım yapılmasını istedi. Brühl'e göre devletin şimdiye kadar yaptığı 29 milyar euroluk yardımın sadece 2 milyarı yoksullara ulaştı. Brühl, yoksulların acil yardıma ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, sosyal yardımın da yükseltilmesini istedi.
Almanya'da halkın enflasyon yükünü azaltmak için haziran ayından itibaren akaryakıtta üç aylık vergi indirimi yapıldı, yine üç ay için toplu taşım araçlarında Almanya genelinde 9 euro bileti desteği getirildi. Bunlara ek olarak vergi yükümlüsü başına 300 euro enerji yardımı yapılacak. Federal Hükümet, sonbahardan itibaren yeni bir yardım paketi hazırlamayı planlıyor.
YOKSUL SAYISI SON İKİ YILDA 600 BİN ARTTI
Öte yandan korona salgınının başından bu yana Almanya'da yoksul sayısı da arttı. Paritaetische Wohlfahrt kuruluşunun yoksulluk raporuna göre yoksul sayısı son iki yılda 600 bin kişi artarak 13,8 milyona yükseldi. Kuruluş başkanı Ulrich Schneider, artışı çok kaygı verici olarak niteleyerek, yoksul sayısının şimdiye değin hiç bu kadar hızlı artmadığını söyledi.
Yoksulluk raporunun bulgularına göre, tahmin edileceği gibi yoksul sayısı göçmenler arasında daha fazla. Yoksulluk oranı Alman yurttaşları arasında yüzde 13,9 iken, bu oran Alman yurttaşı olmayanlar arasında yüzde 35,9 düzeyinde bulunuyor. Alman yurttaşlığı yerine göçmenlik ölçü alındığında oranlar değişiyor. Göçmen kökenli olanlar arasında yoksulluk oranı yüzde 28,1 iken, göçmen kökenli olmayanlar arasında oran yüzde 12,3 düzeyinde bulunuyor. Ülkede 178 bin kişi barınaklarda kalırken, evsizlerin sayısı da 233 bin dolayında bulunuyor.
YILDA 265 BİN TON GIDA VERİYOR
60 bin dolayında gönüllü çalışanı bulunan Tafel'lar, Almanya'da yılda 265 bin ton gıda yardımı yapıyor. Gıdalar Tafel'lara farklı kuruluşlar tarafından bağışlanıyor. Her yıl 11 milyon ton gıdanın çöpe gittiği Almanya'da 265 bin ton gıda elbette devede kulak gibi kalıyor. Dünyada ise her yıl 1,3 milyar ton gıda çöpe atılıyor, 900 milyon kişi ise açlıkla mücadele ediyor.