Almanya'da 'Göçmen öğrenciler teneffüste de Almanca konuşsun' önerisine tepki

Hıristiyan Birlik Partisi Genel Sekreteri Mario Czaja, göçmen öğrencilerin teneffüslerde de sadece Almanca konuşmalarını istedi. Öneriye kendi partisinden de tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya'da bu yıl başında Berlin'de göçmen gençlerin de karıştığı şiddet olaylarıyla başlayan uyum tartışmasına, şimdi de okullarda Almanca konuşma tartışması eklendi. Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) Genel Sekreteri Mario Czaja'nın, “Göçmen kökenli öğrenciler teneffüslerde sadece Almanca konuşsun” önerisinde bulundu. Öneriye Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller'in yanı sıra kendi partisinden de tepki geldi.  

'ALMANCA DIŞINDA DİLLERDE KONUŞMA KABUL EDİLEMEZ'

Kendisi de göçmen bir aileden gelen CDU Genel Sekreteri Mario Gzaja, die Welt gazetesi ile söyleşisinde, “Teneffüslerde Almanca dışında dillerde konuşma kabul edilemez bir durum” görüşünü savundu. Ayrıca, göçmen öğrencilerin bulunduğu okullara sosyal danışman ve sosyal pedagog desteği verilmesini istedi. Gzaja, Almancası yeterli olmayan göçmen çocukların ilkokula kayıt edilmemesi görüşünü de savundu.

'ÖĞRETMENLERİM DİL POLİSİ OLSAYDI BU DÜZEYE GELEMEZDİM'

Bu öneriye ilk tepki Yeşiller Partisi'nden Baden Württemberg Eyalet Meclisi Başkanı Muhterem Aras'tan geldi. Twitter üzerinden açıklama yapan Aras, anadili yasağının mümkün olmadığını, bu konuda 2020 ve 2022'de iki mahkeme kararı olduğunu hatırlattı. Aras, “Ben 1978'de Almanya'ya geldim. Tek kelime Almanca bilmeden beni 5. sınıfa kayıt ettiler. Öğretmenlerim dil polisi olsalardı bu düzeye gelemezdim” diyerek, Gzaja'nın önerisini eleştirdi. Ayrıca, çok dilliğinin bir kazanç olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını hatırlattı.

Baden Württemberg Yeşiller Eyalet Meclis Grubu Başkanı Andreas Schwarz da öneriyi, “Okullarda dil polisine ihtiyacımız yok” diyerek eleştirdi. Okullarda Almanya'ya yeni gelmiş hiç Almanca bilmeyen öğrencilerin de bulunduğunu hatırlatan Schwarz, “Bunlar nerede Almanca öğrenip konuşacak?” sorusunu yöneltti.

Gzaja'nın önerisine kendi partisinden Baden Württemberg Eyalet Meclis Grubu Başkanı Manuel Hagel'den de eleştiri geldi. Hagel, öğrencilerin gönüllü olarak Almanca konuşmalarından yana olduğunu belirtip, bunun nasıl sağlanabileceğinin tartışılmasını istedi.

SOSYAL DEMOKRAT PARTİDEN DE ELEŞTİRİ

CDU Genel Sekreteri Gzaja'nın önerisine Kuzey Ren Vestfalya (NRW) SPD eyalet milletvekili Dilek Engin'de tepki gösterdi. Basın açıklamasında, Bochum kentinde göçmen öğrencilerin olduğu bir okulu ziyaretinden örnek veren Engin, okulda yasaklama yerine göçmen öğrencilerin anadillerinin takdir edildiğini söyledi. Engin, dilin aynı zamanda bir kültür kimliği olduğunu ve toplum için önemli bir kazanım olduğunu vurguladı.

MAHKEME, KOMPOZİSYON YAZMA CEZASINDA TAZMİNATA HÜKMETMİŞTİ

Okullarda Almanca tartışması 2005 yılında da gündem olmuş, Berlin'de Herbert Hoover okulu, ailelerin de onayı ile okullarda sadece Almanca konuşması uygulaması getirmişti. Bundan bir yıl sonra yine CDU'lu federal milletvekili Robert Heinemann, okulda Almanca dışında bir dilde konuşanlara, okul avlusunu süpürme cezası verilmesini istemişti.

Geçen yıl ise Baden Württemberg eyaletinin Schwarzwald Baden bölgesinde bir okulda, Türkçe konuşan bir öğrenciye öğretmeni, ceza olarak neden Almanca konuşması gerektiği hakkında bir kompozisyon yazma cezası vermişti. Okul yönetimi, ceza için özür dilemiş, aile de tazminat davası açmıştı. Freiburg İdare Mahkemesi, anadilde konuşmanın bir hak olduğuna ve aileye tazminat ödenmesine karar vermişti.

Okullarda Almanca tartışması, seçimlere yönelik ortaya atılmış olabileceği gerekçesiyle de eleştiriliyor. Şubat ayında Berlin'de eyalet seçimi yenilenecek, ayrıca yıl içinde Bavyera, Bremen, Hessen ve Schleswig-Holstein'de eyalet meclisi seçimleri gerçekleştirilecek.