Almanya'da grevler: 'Fransa gibi mi olacağız?'

Almanya'da kamu çalışanlarının 'uyarı grevi'ne posta çalışanları da katıldı. Ülke basını, Almanya'nın emeklilik düzenlemesine karşı grevlerin yapıldığı Fransa'ya benzeyip benzemeyeceğini tartışıyor.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya'da Covid-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşını takip eden süreçte yıllık tüketici enflasyonu kısa süre içinde yüzde 9'a kadar yükseldi, gıda enflasyonu yüzde 20'lere, enerji enflasyonu yüzde 50'lere çıktı. Tüm bu gelişmelerle birlikte alım gücünün düşmesi ise ülkede uyarı grevleri ve grev oylamalarını beraberinde getirdi. 

Ülkenin pek çok eyaletinde uyarı grevleri ve grev oylamaları devam ederken, Almanya basınına konuşan uzmanlar, Almanya'daki durumun emeklilik yaşının kademeli olarak 62'den 64'e yükseltilmesini öngören düzenlemeye karşı grevlerin sürdüğü bir diğer Avrupa ülkesi Fransa'ya benzeyip benzemeyeceğini tartışıyor. 

'FRANSA İLE ALMANYA KARŞILAŞTIRILAMAZ'

Almanya ile Fransa'da grevler hakkında Berlin Brandenburg radyosuna konuşan Hans Böckler Vakfı uzmanı Thorsten Schulten, iki ülkenin grev kültürlerinin farklı, dolayısıyla karşılaştırılamaz olduğunu söyledi. Almanya'da işçilerin, dolayısıyla sendikaların uzlaşmacı olduğunu, Fransa'da ise, 'önce grev, sonra konuşma' geleneği olduğunu aktaran Schulten, “Almanya'da grevler, işverene sinyal, Fransa'da ise hükümetten hoşnutsuzluğa tepki” değerlendirmesinde bulundu. Schulten, Almanya'da son grevlerden çok kişinin etkilenmesinin insanlarda, “Fransa gibi mi oluyoruz?” algısına yol açtığını da ifade etti.

Kuzey Ren Vestfalya kamu yayın kuruluşu radyosu (WDR5) da grevler hakkında söyleşisinde, “Fransa gibi mi oluyoruz?” sorusunu Köln'deki Alman Ekonomi Enstitüsü uzmanı Hagen Lesch'e yöneltti. Lesch de Almanya'da grevlerin Fransa'nın tersine uzlaşmacı olduğu görüşünü dile getirdi. Lesch'e göre son grevlerin 'biraz sert ve hissedilir' olması böyle bir algı oluşturdu. Lesch'e göre, Almanya'nın geçmişinde Fransa'da olduğu gibi grevler olmadı.

VER.Dİ SENDİKASI GREV OYLAMASI YAPACAK

Almanya'da son dönemdeki grev dalgasını başlatan, Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) oldu. 2.5 milyon kamu çalışanı için yüzde 10.5 oranında ücret artışı ya da aylık 500 euro artış talep eden Ver.di, önce havalimanlarında, ardından belediyelerde uyarı grevleri başlattı. Dönüşümlü olarak farklı kentlerde otobüs ve tramvay sürücüleri, anaokulu ve belediye çalışanları bu kapsamda iş bıraktı, bırakmaya da devam ediyor.

Mart ayının sonunda Potsdam kentinde toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yapılacak. Uzlaşma sağlanamazsa Ver.di süresiz grev oylaması yapacağını bildirdi. Ver.di Başkanı Frank Werneke, “Sonuç almayabiliriz” dedi. Yerel Kamu İşverenler Birliği, Ver.di'nin ücret talebini, 'ödenemez' gerekçesiyle geri çevirirken, birlik başkanı Karin Welge, 2009'dan bu yana belediye çalışanlarının ücretlerinde yüzde 66 artış olduğunu söyledi. Welge, Ver.di'yi 'sık uyarı grevleriyle çocuklu genç aileleri mağdur etmekle' de suçladı.

POSTA ÇALIŞANLARINDAN SÜRESİZ GREV KARARI

Öte yandan Ver.di, bünyesinde bulunan Alman Postası'nın (Deutsche Post) 160 bin çalışanı için süresiz grev kararı aldı; ancak, henüz bu kararı yürürlüğe koymadı. Grev kararı için en az yüzde 75 'evet' oyu gerekiyordu; oylamaya katılan çalışanların yüzde 85.9'u süresiz grevden yana oy kullandı. 1999 yılında özelleştirilen Alman Postası, sendikanın yüzde 15 ücret artışı talebini geri çevirirken, Ver.di gelecek görüşmeden sonuç alınmazsa süresiz grev çağrısı yapacağını bildirdi. Ver.di sözcüsü Andrea Kocsis, Alman Postası'ndan iyileştirilmiş bir teklif ile görüşme masasına gelmesini beklediklerini söyledi.

DEUTSCHE POST, 2022'DE 8.4 MİLYAR EURO KAZANÇ ELDE ETTİ

Birkaç gün önce 2022 bilançosunu açıklayan Alman Postası, cirosunu yüzde 15.5 oranında artırarak 94.4 milyar euro'ya yükseltti, kazancı da 8.4 milyar euro oldu. Almanya'da cirosu duraklayan Alman Postası, dış ülkelerde cirosunun artmasıyla kazancını artırdı. Federal Sol Parti (Die Linke) milletvekili Sahra Wagenknecht, milyarlar kazanan Alman Postası'nın Ver.di'nin ücret artışı talebini geri çevirmesini, 'skandal' olarak niteledi. Alman Postası'nın ülkeyi ihmal edip, dış ülkelere yatırım yaptığını söyleyen Wagenknecht, bu durumun Posta'nın özelleştirilmesinin ne kadar yanlış olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Etiketler almanya fransa grev