Almanya'da haftada 35 saat çalışma tartışması

Sendikalar haftada dört gün/35 saat çalışma talep ederken işverenler buna karşı çıkıyor, haftalık çalışma süresinin artırılmasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

ALMANYA - Makinistler Sendikası'nın (GDL) aylar süren grevler ile haftada dört gün/35 saat çalışma talebini Alman Demiryolları'na kabul ettirmesi, ülkede çalışma süresinin kısaltılması tartışması başlattı. Sendikalar ve bazı ekonomistler, haftada dört gün/35 saat çalışma talep ederken, işverenler bu talebe karşı çıkıyor. Kalifiye eleman kıtlığını da gerekçe göstererek, azaltmak bir yana, çalışma süresinin yeniden haftada 40 saate yükseltilmesi talep ediliyor. Almanya'da metal sektöründe 1996 yılından bu yana haftada dört gün/35 saat çalışma uygulanıyor. Makinistler de, 2029 itibaren haftada 35 saat çalışacak.

'ÇALIŞMA SÜRESİNİN KISALTILMASI VERİMLİLİĞİ ARTIRIR'

Alman Sendikalar Birliği (DGB) bünyesindeki Hans Böckler Vakfı'dan Eike Windscheid-Proteta, çalışma süresinin haftada 35 saate indirilmesinin verimliliği artıracağını söyledi. Alman Haber Ajansı'na (DPA) konuşan Windscheid-Proteta, ayrıca çalışanların motivasyonun artacağını ve işe devamsızlığı azalacağını dile getirdi. Metal ve elektro sektörlerinden elde verilerin, 35 saat çalışmanın bu sektörlerde verimliliği artırdığını gösterdiğini bildirdi. Pilot projeler ile 35 saat çalışmanın uygulandığı sektörlerden elde edilen verilerin, çalışma süresinin kısaltılmasının refah kaybına yol açmadığını gösterdiğini belirtti.

Köln'de bulunan Alman Ekonomi Enstitüsü uzmanı Oliver Stettes ise, bazı sektörler için çalışma süresinin kısaltılmasının yararlı olabileceğine işaret etti. DPA'ya konuşan Stettes, 35 saat çalışmanın iş arayanlar için şirketleri cazip kılacağını, dolayısıyla eleman bulmalarının kolaylaşacağını belirtti. Ancak 35 saat çalışmanın tüm sektörler için yararlı olmasının mümkün olmadığını ifade etti.

'BÜYÜK EKONOMİK SORUNLARA YOL AÇAR'

Mesai saatlerinin kısaltılmasına karşı çıkan iş veren kuruluşlar ise, buna gerekçe olarak kalifiye eleman kıtlığını ve refah düzeyinin azalması tehlikesini gösteriyorlar. 

Baden Württemberg Eyaleti kamu yayın kuruluşu SWR'e konuşan Alman Toptancılar Birliği Başkanı Dirk Jandura, çalışma süresinin kısaltılmasının büyük ekonomik sorunlarına yol açacağını ileri sürdü. “Daha uzun süre çalışmak gerek” diyen Jandura, çalışma süresinin kısaltılmasının emekli aylıklarına olumsuz etkisinin olacağını, enflasyona sebep olabileceğini, gelecek kuşaklara da yük getireceğini ifade etti. Ayrıca, Alman Ekonomisi'nin rekabet gücünü ve verimliliğini azaltacağını savundu.

PARTİLERDEN FARKLI GÖRÜŞLER GELDİ

Yeşiller ile Sol Parti (Die Linke), haftada dört gün/35 saat çalışmaya olumluca yaklaşırken, Hür Demokrat Parti (FDP) mesafeli bir yaklaşım izliyor. Yeşiller federal milletvekili ve Hizmet Sendikası (Verdi) eski Başkanı Frank Bsirske, ağır işlerde çalışanlar için çalışma süresinin kısaltılmasının iyi bir imkan olduğunu söyledi. Tagesspiegel gazetesine konuşan Bsirske, 'böylece sağlıklı bir şekilde uzun süre çalışabileceklerini' belirtti, şirketlerin de kolayca yeni eleman bulabileceklerini ifade etti.

Sol Parti federal milletvekili Bernd Riexenger de 35 saat çalışmaya destek verdi, makinistlerin buna öncülük ettiğini, bunları toplu taşıma çalışanları, eğitmenler ve hasta bakıcıların izleyeceğini söyledi. FDP'nin ekonomi politikaları sözcüsü Reinhard Houben ise verimliliğin artırılamadığı sektörlerde haftada 35 saat modelini uygulamanın 'zor' olacağını söyledi. Alman Birinci Televizyonu'na (ARD) konuşan Houben, “Verimlilik artırılırsa çalışma saatleri de kısaltılır” görüşünü ifade etti.