Almanya'da iş aramanın yeni yolu: Fırsat Kartı
1 Haziran'da uygulamaya girecek Fırsat Kartı ile iş aramak için Almanya’ya gelmek mümkün oluyor. Başvuru için 6 puan toplamak gerekiyor.
DUVAR - Almanya'ya nitelikli iş gücü göçünü kolaylaştırmayı hedefleyen yasa çerçevesindeki Fırsat Kartı uygulaması 1 Haziran itibarıyla yürürlüğe giriyor. Yeni uygulama, Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerden kişilere Almanya'ya gelerek iş arama imkanı tanıyor. Fırsat Kartı ile bir iş sözleşmesi olmadan da Almanya'ya çalışma amacıyla gelmek mümkün oluyor. Yeni uygulamanın en dikkat çeken özelliği ise puan sistemine dayalı olması.
DW Türkçe'nin aktardığına göre, Fırsat Kartı'na başvurabilmek için aranan ilk şart, A1 seviyesinde Almanca veya B2 seviyesinde İngilizce bilgisi. Ayrıca üniversite mezuniyeti veya en az 2 yıllık mesleki eğitimi tamamlamış olmak şart. Kişinin Almanya'da kalacağı süre boyunca masraflarını karşılamaya yetecek maddi kaynağa sahip olduğunu kanıtlaması da zorunlu. Bu tutar 2024 için aylık 1027 Euro olarak belirlendi, bir yıllık vize için toplam 12 bin 324 euronun Almanya'da bir bloke hesaba yatırılması gerekiyor. Bu arada Fırsat Kartı başvurusu için ödenmesi gereken ücret 75 Euro.
VİZE İÇİN ALTI PUAN ŞART
Temel şartlar yerine getirildikten sonra Fırsat Kartı için en az 6 puana ihtiyaç var. Puanlama sistemi şöyle işliyor:
4 Puan: Öğretmen, hemşire, mühendis gibi diplomaya dayalı mesleklerde denkliği olanlar.
3 Puan: Son 7 yılda alanında kesintisiz 5 yıllık deneyime veya B2 seviyesinde Almanca bilgisine sahip olanlar.
2 Puan: İki yıllık iş deneyimi veya B1 seviyesinde Almanca. 35 yaşından genç olan başvuru sahiplerine de 2 puan veriliyor.
1 Puan: 40 yaşından gençlere veya daha önce turistik olmayan amaçlarla en az 6 ay Almanya'da bulunmuş kişilere verilir. C1 seviyesi İngilizce de bir puan değerinde.
GEÇİCİ VE KISA SÜRELİ ÇALIŞMAK MÜMKÜN
Yeni uygulamadan önce de Almanya'ya iş aramak için gelmek mümkündü. Ancak eski iş arama vizesi en fazla 6 ay süreli olarak düzenleniyordu. Ayrıca eski vize ile iş ararken geçici veya kısa süreli işlerde çalışmak da mümkün değildi. Fırsat Kartı'nın en önemli avantajı ise iş ararken geçici ve kısa süreli çalışmaya olanak tanıması. Fırsat Kartı ile haftada 20 saate kadar ek işlerde çalışmak mümkün. İş aramak için tanınan süre ise bir yıl ve çoğu durumda bunu uzatmak mümkün değil. Ayrıca bu kart sadece Almanya'da geçerli, yani diğer AB ülkelerinde çalışma imkanı sağlamıyor. Kalıcı bir iş bulunduktan sonra oturum başvurusunda bulunmak gerekiyor, bunun için ödenmesi gereken tutar 100 Euro.