Almanya'da kim kime oy verdi?
70 yaş üzeri seçmenler açık ara farkla CDU/CSU'ya oy verirken 18-24 yaş arası gençlerin Sol Parti ve AfD'yi tercih etmesi dikkat çekti. Erkekler sağ, kadınlar ise sol partilere eğilim gösterdi.
DUVAR - Almanya'da federal seçimleri Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve yalnızca Bavyera'da faaliyet gösteren kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU), oyların yüzde 28,52'sini alarak açık bir farkla kazandı. İkinci sıradaki aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) oyların yüzde 20,80'ini almayı başarırken görevdeki başbakan Olaf Scholz'ün partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 16,41 ve koalisyon ortağı Yeşiller yüzde 11,61 oy alabildi.
Sol Parti büyük bir sıçrama yaparak yüzde 8,77 oy alırken, bu partinin içinden türeyen Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) ise yüzde 4,97 oy oranı ile meclise girmeyi kıl payı kaçırdı. Aynı şekilde mevcut hükümetin eski ortaklarından Hür Demokrat Parti (FDP) de yüzde 4,33 oy oranıyla yüzde 5 barajını geçemedi. Peki Alman toplumunu oluşturan farklı kesimler içerisinde kim kime oy verdi?
ERKEKLER SAĞ PARTİLERİ TERCİH ETTİ
DW Türkçe'nin aktardığına göre, kamuoyu araştırma kuruluşu infratest dimap'ın gerçekleştirdiği sandık çıkış anketine dayanan verilere göre, erkek seçmenlerin yaklaşık yüzde 30'u CDU/CSU, yüzde 24'ü AfD, yüzde 5'i ise FDP'yi tercih etti. Bu tablo, erkeklerin sağ partilere daha fazla oy verdiğini ortaya koydu. Buna karşılık erkekler arasında sol partilere eğilim daha az oldu. Erkeklerin yüzde 15'i SPD'ye, yüzde 11'i Yeşiller'e, yüzde 7'si Sol Parti'ye oy verdi.
Kadınlarda ise eğilim, bunun tam tersi yönde seyretti. Kadın seçmenlerin sol partilere sağ partilere göre daha çok oy verdiği belirlendi. Kadınların yüzde 18'i SPD'ye, yüzde 13'ü Yeşiller'e ve yüzde 11'i Sol Parti'ye oy verirken yüzde 27'si CDU/CSU'ya, yüzde 18'i AfD'ye, yüzde 4'ü de FDP'ye destek verdi.
İstatistikler arasında en dikkat çekici verilerden biri de 18-24 yaş arası seçmenlerin yüzde 25'inin Sol Parti'ye, yüzde 6'sının sol popülist Sahra Wagenknecht İttifakı'na (BSW), yüzde 21'inin de AfD'ye oy vermesi oldu. Buna göre Almanya'daki gençlerin yarısından fazlası, siyasi yelpazenin sağ ve sol ucundaki partilere oy vermiş oldu.
Buna karşılık Almanya'nın en halk partileri olarak bilinen SPD yüzde 12, CDU/CSU ise yüzde 13'lük destekle gençler arasında sınıfta kaldı. Aynı gruptan Yeşiller'e verilen destek ise yine ortalamanın altında, yüzde 10 seviyesinde oldu.
Öte yandan 24-34 yaş grubu arasındaki seçmenlerin yaklaşık dörtte biri AfD'ye oy verdi. Açık ara önde olan AfD'yi yüzde 17 ile CDU/CSU izledi. 35-44 yaş arasındakilerin ilk tercihi de yüzde 26 ile AfD ve ikinci tercihi de yüzde 24 ile CDU/CSU oldu.
70 YAŞ ÜSTÜNDEN CDU/CSU'YA DESTEK
CDU/CSU'ya destek hem 45-59 yaş arası hem de 60-69 yaş arası seçmenlerde yüzde 33 seviyesinde seyretti. Her iki grupta da AfD ikinci sırada geldi. Sandıktan birinci çıkan CDU/CSU, en büyük zaferini ise 70 yaş üzeri seçmenler arasında elde etti. Hıristiyan Birlik partileri bu gruptaki seçmenlerin yüzde 43'ünün oyunu almayı başarırken, sandıkta tarihinin en kötü sonucunu elde eden ve gençler arasında popüler olmayan SPD ise 70 yaş üzeri seçmenlerin dörtte birinin oyunu almayı başardı.
CDU EĞİTİM DÜZEYİNDEN BAĞIMSIZ OLARAK İLK SEÇENEK
Dikkat çeken bir diğer istatistik de eğitim düzeyine göre oy verme davranışını ortaya koyan veriler oldu. Buna göre, yüksek eğitim seviyesine sahip seçmenlerin yüzde 27'si CDU/CSU'yu tercih etti. Onu yüzde 18 ile Yeşiller ve yüzde 16 ile SPD izledi. Bu grupta AfD dördüncü, Sol Parti ise beşinci sırada yer aldı.
Orta seviyede eğitim düzeyi olanların yüzde 28'i CDU/CSU'yu desteklerken, AfD'ye oy verenlerin oranı da aynı seviyede gerçekleşti. Bu grupta SPD yüzde 15 ile üçüncü sırada yer aldı.
Eğitim seviyesi düşükler arasında da CDU/CSU yüzde 32 ile ilk sırada geldi. AfD, bu grupta da yüzde 29'luk bir destek almayı başardı.
Öte yandan emeklilerin yüzde 39'u CDU/CSU'ya, yüzde 24'ü SPD'ye oy verdi. İşçiler arasında AfD'nin yüzde 38'lik bir oy oranına ulaşması dikkat çekti.
Ekonomik durumu iyi olanların yüzde 31'i CDU/CSU'ya, yüzde 17'si SPD ve yine yüzde 17'si AfD'ye oy verirken, ekonomik durumunun kötü olduğunu söyleyenlerin yüzde 39'u ise AfD'ye oy verdi. Bu grupta CDU/CSU yüzde 17 ile ikinci sırada yer aldı.
(ALINTI)