Almanya'da koalisyon arayışı sürüyor: CDU'da Sahra Wagenknecht'in partisine karşı direniş
Hıristiyan Demokratik Birlik Partisi'nden yaklaşık 40 üye, Sahra Wagenknecht Birliği (BSW) partisiyle Thüringen ve Saksyon eyaletleri için koalisyona karşı direniş başlattı.
ALMANYA - Thüringen ve Saksonya eyaletlerinde geçtiğimiz haftasonu düzenlenen eyalet meclisi seçimlerinin ardından zorlu koalisyon arayışları başladı. Seçimin galiplerinden faşist Almanya için Alternatif (AfD) ile hiç bir parti koalisyon yapmazken, diğer kilit parti Sahra Wagenknecht Birliği (BSW) ile de koalisyon kolay olmayacak gibi görünüyor. Saksonya'da birinci, Thüringen'de de ikinci parti olan ve her iki eyalette de hükümet kurmak isteyen Hıristiyan Demokratik Birlik Partisi'nin (CDU), BSW ile koalisyon kurmaktan başka bir seçeneği yok. Dahası, Thüringen'de Sol Parti'ye de (Die Linke) ihtiyacı var.
CDU ile ve kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) üst yönetiminden BSW ile koalisyona yeşil ışık da geldi.
RADTKE: BSW İLE KOALİSYON CDU'YU ÇÖKÜŞE SÜRÜKLER
Ne var ki, CDU içinde yaklaşık 40 üye, BSW ile koalisyona kesin olarak karşı çıkıyor, bunun 'partiye büyük zarar vereceğini' ileri sürüyor. Bunlar arasında partinin dış politika sözcüsü Roderich Kiesewetter, partinin İşçiler Birliği (CDA) kanadından Dennis Radtke ile Federal Yönetim Kurulu üyesi Monica Wüllner de yer alıyor.
Berlin'de yayınlanan Tagesspiegel gazetesine konuşan Radtke, "BSW ile koalisyon, CDU'yu çöküşe sürükler" diyerek sert bir çıkış yaptı. Radtke, şu gerekçelerle BSW ile koalisyona karşı çıktı: "Her siyasetçi biliyor ki BSW, Hıristiyan Demokratların temel değerlerine, liberal demokrasiye ve Avrupa Birliği'ne karşı. BSW ve AfD, CDU'yu yok etmek istiyor, çünkü CDU siyasi orta toplum kesimin kalesi."
CDU'nun dışpolitika sözcüsü Roderich Kiesewetter ise BSW'yi Kremlin'in 'Almanya'daki uzantısı' olarak niteledi. BSW'yi, toplumun demokratik orta kesimini temsil eden CDU'yu 'içerden yıkmayı planlamakla' suçladı.
CDU'nun kardeş partisi CSU'dan da BSW ile koalisyona karşı görüş geldi. X üzerinden açıklama yapan CSU federal milletvekili Volker Ullrich, "CDU /CSU, BSW ile ortak olamaz" dedi. BSW'yi otoriter liderlere yakın olmakla suçladı. Bavyera kamu yayın kuruluşu BR24'e yaptığı açıklamada da, BSW'nin Almanya'yı Nato ve Batı Birliği'nden çıkarmak istediğini ileri sürdü.
CDU İLE CSU BAŞKANLARI BSW İLE KOALİSYONA YEŞİL IŞIK YAKTI
CDU Başkanı Friedrich Merz ile CSU Başkanı Markus Söder, BSW'ye şüpheli bakmakla birlikte eyalet düzeyinde koalisyon için yeşil ışık yaktılar. Daha önceki açıklamalarında BSW ile koalisyona yanaşmayacaklarını bildirmişlerdi. Seçim sonrası BSW'nin anahtar parti olması, AfD'nin de güçlenmesi, Merz ve Söder'e BSW dışında başka seçenek bırakmadı.
CDU'nun Thüringen Başkanı Mario Voigt da BSW ile koalisyon görüşmelerine başlayabileceği açıkladı. Bild gazetesine konuşan Voigt, "Sahra Wagenknecht, Thüringen'in atık su ve mali denge konularını konuşmak isterse, kendisiyle çay içebiliriz" dedi. CDU Federal Başkanı Merz, Wagenknecht'in dünya sorunlarıyla ilgilendiğini, Thüringen'in atık su ve mali konularında fikri olup olmadığını bilmediğini ileri sürmüştü. Wagenknecht, koalisyon görüşmelerinde, partinin eyalet temsilcileriyle birlikte kendisinin de yer alacağını bildirmişti.
BSW, CDU İLE HER PAHASINA KOALİSYON İSTEMİYOR
İç güvenlik ve göç konusunda CDU/CSU ile ortak noktaları bulunmasına karşın, BSW her iki eyalette de 'her pahasına koalisyon yapmayacağını' açıkladı. Deutschlandfunk radyosuna konuşan Eş Başkan Mohamed Ali, Hıristiyan Birlik Partileri ile iç güvenlik ve göç politikalarında kesişme noktaları olmasına karşın sosyal politika ile savunma politikaları alanlarında büyük farklılıklar olduğunu hatırlattı. ABD'nin Almanya'ya orta menzilli füze yerleştirmesine kesin olarak karşı olduklarını bildirdi, bunun olası koalisyon koşulları olduğunu vurguladı.
NATO, AVRUPA BİRLİĞİ, ABD VE RUSYA İLE İLİŞKİLERDE DERİN GÖRÜŞ AYRILIKLARI
Sol Parti'den ayrılanların geçen ocak ayında kurduğu BSW, Thüringen'de yüzde 15.8, Saksyon'da da yüzde 11.8 oranında oy alarak büyük bir çıkış yaptı. Uzmanlar tarafından 'muhafazakar sol' olarak nitelen BSW'nin en önemli ismi, partinin de adı olan Sahra Wagenknecht. Sol Parti içinde uzun zamandır muhalifti ve parti içindeki Komunist Platform'un da sözcüsüydü.
Parti, AfD gibi Almanya'ya göçün sınırlanmasını savunuyor, iç güvenlikte daha katı tedbirler talep ediyor, enerji dönüşümünde de insanlara ağır yükler getirilmesine karşı çıkıyor. Bu alanlarda CDU/CSU ile epeyce örtüşüyor.
BSW, NATO, Avrupa Birliği (AB), ABD ve Rusya ile ilişkiler ile Ukrayna-Rusya savaşı konularında ise diğer partilerden köklü biçimde ayrılıyor. AB'nin bugünkü yapısını ve işleyişini eleştiriyor, ulusal hükümetlerin daha çok yetkiye sahip olmasını istiyor. BSW, NATO'nun dağıtılmasını, Avrupa için Rusya'nın de içinde yer alacağı bir Güvenlik Birliği öneriyor. ABD'nin Avrupa'da etkin olmasına karşı çıkıyor. Ukrayna'ya saldırması sebebiyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ile Ukrayna'ya silah yardımına da kesin olarak karşı çıkıyor, savaşın diplomatik yollarla sona erdirilmesini savunuyor.